ابوالفضل حجتیپور ظهر امروز در آیین تودیع و معارفه مدیرانکل امور زندانها و اقدامات تامینی و امنیتی استان زنجان، اظهار کرد: در سالهای گذشته، ۸۷ میلیارد تومان به خانواده زندانیان کمک شده که این امر در راستای کاهش بروز آسیب و حمایت از این خانوادهها بوده است.
وی با اشاره به طبقهبندی زندانیان و ضرورت توجه به این موضوع، تصریح کرد: این اصول اولیه همه زندانها بهشمار میآید و باید مسئولان امر توجه لازم را به موضوع طبقهبندی بر اساس جنس، سن، جرم یا اتهام و محکومیت داشته باشند.
این مسئول در ادامه با بیان اینکه جرم همزاد بشر بوده اما زاییده زندگی اجتماعی است و وجود روحیه زیادهخواهی در نهاد بشر منجر به بروز جرم و تخلف میشود، افزود: جرم نظم زندگی اجتماعی را هدف میگیرد و زندگی آرام را مختل میکند؛ از این رو بشر تاکنون برای مقابله با جرم و جنایت، سیاست و راهکارهای بسیاری را اتخاذ و اجرا کرده است که اقدامات و راهکارهایی که تاکنون جهت تعیین کیفر و برخورد با مجرمان در پیش گرفته شده، به دو دسته تقسیم میشود.
حجتیپور افزود: بخشی از این اقدامات قبل از وقوع جرم و در حوزه زیرساختها اتفاق میافتد که از جمله این موارد میتوان به تقویت بنیه فرهنگی و اجتماعی اشاره کرد و بخش دیگری از اقدامات و راهکارها برای مقابله و برخورد با مجرمان و تعیین کیفر حین ارتکاب جرم رخ میدهد که از جمله این اقدامات میتوان به نحوه برخورد با جرم و تعیین سازمانهای متولی اشاره کرد.
معاون سلامت، اصلاح و تربیت سازمان زندانها با بیان اینکه در جامعه غیرمتمدن و اولیه، تناسب کیفر با جرم وجود نداشت و مجازاتها از حالت شخصی بودن تجاوز میکرد، افزود: از این رو جامعهشناسان بحث عدالت کیفری را مطرح کردند تا هر کس متناسب با جرم خود مجازات شود و به دنبال آن بحث عدالت کیفری در مکاتب حقوق و جزا مطرح شد و مجازاتها به این ترتیب نظاممند گشت.
وی با اشاره به اینکه در عدالت کیفری، جرم با مجازات متناسب و مجازات تنها متوجه جانی و نه سایرین شد، ادامه داد: این در حالی است که در گذر زمان عدالت کیفری به عدالت ترمیمی تبدیل گشت.
معاون سلامت، اصلاح و تربیت سازمان زندانها با بیان اینکه در عدالت ترمیمی عوامل متعددی در بروز جرم دخیل هستند، گفت: در این نوع عدالت، خسارتهای ناشی از جرم جبران میشود؛ به عبارتی مجازاتهای جایگزین در عدالت ترمیمی مطرح شد و به دنبال آن اتخاذ شیوههای اصلاحی و تربیتی به میان آمد.
حجتیپور با اشاره به اینکه جنبه کیفری و مجازات به جنبه اصلاحی و تربیتی تغییر یافت و از حالت افراط و تفریط خارج شد، بیان کرد: سیاستها در این زمینه ارتقا یافت. همچنین در این سیاست به کرامتهای انسانی توجه ویژه شد.
وی به مجازاتها در مکتب اسلام اشاره کرد و گفت: در مکتب اسلام نگاه به سوی مجرم، نگاه روانی و دینی است و کفاره در اجرای مجازات در نظر گرفته میشود؛ بدین معنا که انسان از سرشت خود با ارتکاب جرم و جنایت دور میشود اما مجازات باید به گونهای باشد که بعد از گذراندن آن، فرد بزهکار احساس سبک شدن داشته باشد.
این مسئول در ارتباط با بحث اجرای مجازات از دیدگاه اسلام، بیان کرد: در اسلام پوشش و بازداری مطرح میشود اما مهمترین مطلبی که در مجازاتها از دیدگاه مکتب اسلامی مطرح میشود، این است که کمالآفرینی مدنظر قرار گیرد تا فرد احساس کند که با مجازات پاک شده است.
معاون سلامت، اصلاح و تربیت سازمان زندانها با اشاره به اینکه قوانین نظام جمهوری اسلامی جزو مترقیترین قوانین و نظامهای دنیا است، افزود: اگرچه در مواقعی ظرف با مظروف تناسب ندارد؛ به عبارتی امکانات کم و تعداد زندانیها بسیار است اما مجازاتها برگرفته از تعالیم و احکام اسلام است.
حجتیپور با بیان اینکه پارسال ۵۶ هزار نفر زندانی مراحل توانمندسازی و حرفهآموزی را گذراندهاند، گفت: این افراد گواهی مورد تایید سازمان فنی و حرفهای را اخذ کردهاند.
وی خاطرنشان کرد: ۲۱ نفر زندانی در استان زنجان در حوزه اشتغال درون زندانها مشغول به کار شدهاند، خدماتی نیز در زمینه تربیت و ورزش به زندانیان ارائه شده است. همچنین خدماتی نیز در زمینه رشتههای مختلف هنری به زندانیان ارائه میشود.
در ادامه، رئیسکل دادگستری استان زنجان نیز گفت: زندان ضرورت است؛ چراکه وقتی برای منافع عمومی و انتظامبخشی به جامعه اسلامی دنبال ایجاد مدینه فاضله در ایران اسلامی هستیم، لذا نیاز به زندان ضرورت است.
حجتالاسلام اسماعیل صادقینیارکی با بیان اینکه نگاهها باید متفاوت باشد، ادامه داد: نگاه اسلام به زندانی و مجازات، یک نگاه اصلاحی و تربیتی است، به عبارت دیگر هدف از مجازات اصلاح و تربیت است.
این مسئول با اشاره به اینکه یکی از سیاستهای اولویتدار ریاست قوه قضاییه که ابلاغ نیز گشته است، طرح کاهش جمعیت کیفری زندان است، ادامه داد: همه باید در این راه قدم بردارند.
وی در ارتباط با آمار زندانیها در سطح کشور و مقایسه آن در استان زنجان، اعلام کرد: این آمار در سطح کشور ۱۲ درصد کاهش یافته است؛ این در حالی است که در استان زنجان این رقم ۱۵ درصد است، به عبارتی در استان زنجان ۳ درصد توفیقات بیشتری نسبت به کشور حاصل شده است.
انتهای پیام
نظرات