به گزارش ایسنا، افزایش کاهش تولید نفت اوپک پلاس به ۱.۷ میلیون بشکه در روز که در نشست جمعه گذشته این گروه در وین تصویب شد و اقدام یکجانبه عربستان سعودی در کاهش تولید بیش از میزان توافق شده که کاهش تولید اوپک پلاس را مجموعا به ۲.۱ میلیون بشکه در روز میرساند هفته گذشته بازارها را غافلگیر گرد. بعلاوه عربستان سعودی امیدوار ست سایر اعضای گروه را برای پایبندی به تعهداتشان تحت فشار قرار دهد و آنها را وادار کند از سهمیه تولیدشان تخطی نکنند. قیمتهای نفت بلافاصله پس از اعلام این توافق جهش پیدا کرد.
یکی از پرسشها پیرامون نحوه تخصیص کاهش تولید بیشتر در میان اعضای اوپک پلاس بود. سهم اعضای مهم این گروه از کاهش تولید جدید به این شرح است:
عربستان سعودی: این کشور برای کاهش تولید به میزان ۱۶۷ هزار بشکه در روز دیگر توافق کرده است در حالی که ۴۰۰ هزار بشکه در روز دیگر به شکل داوطلبانه تولیدش را کاهش میدهد
امارات متحده عربی: ۶۰ هزار بشکه در روز
کویت: ۵۵ هزار بشکه در روز
عراق: ۵۰ هزار بشکه در روز
روسیه: ۷۰ هزار بشکه در روز
مشارکت سایر اعضای گروه در کاهش تولید کمتر است.
در حالی که واکنش اولیه از نقطه نظر قیمت گذاری، مثبت بود اما از آن زمان روند قیمتها در بازار متفاوت بوده است. طبق گزارش بانک امریکا مریل لینچ، در سه ماهه نخست همچنان ممکن است ۷۰۰ هزار بشکه در روز مازاد عرضه وجود داشته باشد. پایبندی بالا به کاهش تولید اوپک پلاس مازاد مذکور را به میزان ۲۰۰ هزار بشکه در روز کاهش میدهد. این بانک به پایبندی همه تولیدکنندگان به توافق اوپک پلاس به خصوص عراق بدبین است.
جولیان لی، در بلومبرگ نوشت: عربستان سعودی اعتبار خود را روی این پیمان گرو گذاشته است و یا موفق میشود همه تولیدکنندگان را به رعایت توافق وادار کند یا ممکن است تصمیم بگیرد بازار را در مارس که اجرای این پیمان پایان میپذیرد از عرضه بالای نفت لبریز کند.
طبق گزارش بانک امریکا مریل لینچ، اگر اعضای دیگر بالاتر از سهمیه تعیین شده، نفت تولید کنند، سعودیها ممکن است تصمیم بگیرند تولیدشان را به سطح توافق شده افزایش دهند. اما اگر همه تولیدکنندگان همکاری کنند اوپک پلاس ممکن است تا حدی موفق شود. پایبندی قوی به همراه سایر تحولات اقتصادی مثبت مانند رشد روند ذخیره سازی و توافق تجاری محدود آمریکا و چین ممکن است نفت برنت را زودتر از موعد پیش بینی شده به ۷۰ دلار در هر بشکه برساند.
بانک آمریکایی گلدمن ساکس در پی تصمیم اوپک پلاس برای عمیق کردن کاهش تولید نفت، پیش بینی خود از شاخصهای قیمت جهانی در سال ۲۰۲۰ را بازبینی کرد و قیمت نفت برنت برای تحویل فوری در سال ۲۰۲۰ را ۶۳ دلار در هر بشکه پیش بینی کرد که سه دلار بالاتر از پیش بینی قبلی ۶۰ دلار است. قیمت وست تگزاس اینترمدیت را هم ۵۸ دلار و ۵۰ سنت پیش بینی کرد.
سایرین تا حدود زیادی به پیمان جدید بیاعتنایی کرده و به این نکته اشاره کردهاند که سطح تولید واقعی اوپک پلاس تفاوت چندانی نسبت به آماری که اعلام شده، نداشته است.
اما بانک ریموند جیمز چشم انداز مثبتتری برای بازار نفت متصور است و پیش بینی کرده قیمت وست تگزاس اینترمدیت به ۶۵ دلار و نفت برنت به ۷۰ دلار در سال ۲۰۲۰ میرسد و روند رشد قیمتها در سال ۲۰۲۱ ادامه پیدا کرده و شاخص قیمت نفت آمریکا ۷۵ دلار و نفت برنت ۸۰ دلار خواهد بود.
اما اوضاع بازار نفت به واکنش نفت شیل آمریکا بستگی دارد که طبق پیش بینی شرکت "ریستاد انرژی"، همچنان به رشد تولید ادامه خواهد داد.
البته تحلیلگران گلدمن ساکس در یادداشت خود به تاریخ ششم دسامبر نوشتند: پیش بینی قیمت بالاتر باعث نمیشود ما پیش بینی خود از رشد تولید نفت شیل آمریکا در سال ۲۰۲۰ را بالا ببریم و رشد تولید نفت شیل آمریکا در سال ۲۰۲۰ به میزان ۶۰۰ هزار بشکه در روز پیش بینی میشود زیرا عملکرد مالی ضعیف و توجه فزاینده به آلایندگی، هزینه سرمایه برای تولیدکنندگان نفت شیل را بسیار بالا برده و و این هزینه دیگر از طریق قیمتهای نفت تامین نمیشود بلکه تولیدکنندگان به بازارهای سهام و بدهی متوسل شدهاند.
انتهای پیام
نظرات