• یکشنبه / ۱۰ آذر ۱۳۹۸ / ۱۱:۴۵
  • دسته‌بندی: آذربایجان شرقی
  • کد خبر: 98091006533
  • خبرنگار : 50018

/گزارش/

آنچه باید در مورد آنفلوآنزا بدانیم

آنچه باید در مورد آنفلوآنزا بدانیم

ایسنا/آذربایجان شرقی آنفلوآنزا یکی از بیماری های شایع در فصل زمستان است این بیماری با نشانه های شبیه به سرما خوردگی پیدا می شود، اگر چه از دید بسیاری از افراد این نشانه‌ها عادی است، اما گاهی می‌تواند خطرناک باشد.

آنفلوآنزا بیماری حاد تنفسی تب دار ناشی از ویروس است که به صورت همه گیر در سراسر دنیا به خصوص در فصل زمستان روی می‌دهد، این ویروس امسال با شدت بیشتری در کشور فعال شده و شهرهای زیادی را درگیر کرده و در استان آذربایجان شرقی نیز گسترگی زیادی داشته است.

به گفته معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تبریز، این بیماری در آذربایجان شرقی و شهر تبریز مشاهده شده و تاکنون 10 نفر بر اثر آنفلوآنزا جان خود را از دست داده‌اند.

شیوع آنفلوآنزا هر چند سال یکبار عادی است

 "سیمین خیاط زاده"، مدیرگروه بیماری‌های واگیردار دانشگاه علوم پزشکی تبریز در این خصوص به خبرنگار ایسنا، می‌گوید: پیک آنفلوآنزا  و در واقع اپیدمی همه گیری آن امسال، سه هفته زودتر از سال‌های گذشته شیوع پیدا کرده است، البته این موضوع غیر عادی نیست؛ چراکه هر چهار الی پنج سال یکبار ویروس آنفلوآنزا  که عامل بروز این بیماری است، جهش یافته شده و با شدت شیوع پیدا می‌کند.

وی با بیان این‌که امسال نیز همانند سال های 93 و 94 انتظار داشتیم که شیوع آنفلوآنزا بالا باشد، ادامه می‌دهد: عوارض آنفلوآنزا در میان افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای در هر گروه سنی همانند بیماران قلبی مزمن، بیماران ریوی مزمن، بیماری کلیوی به خصوص دیالیزی، مبتلایان به دیابت، زنان باردار و افرادی که به هر دلیلی مجبور به مصرف کورتون و یا قرص‌های تضعیف کننده سیستم ایمنی هستند، بیشتر بروز می‌یابد.

وی می‌افزاید: همچنین این بیماری در کودکانی که دچار تشنج شده و یا رشد آن‌ها به صورت طبیعی پیش نمی‌رود، با شدت بیشتری بروز می‌دهد و احتمال مرگ و میر نیز در این افراد بیشتر است.

گروه‌های حساسی که واکسیناسیون نشده‌اند، با شدت بیشتری به آنفلوآنزا مبتلا می‌شوند

خیاط زاده عنوان کرد: افرادی که دارای بیماری زمینه‌ای هستند، باید در اواخر شهریور و اوایل مهرماه با مشورت پزشک معالج واکسن تزریق کنند تا در فصل سرما از عوارض آنفلوآنزا جان سالم به در ببرند.

وی با بیان این‌که نکته نگران کننده‌ای در مورد بیماری آنفلوانزا وجود ندارد، تصریح می‌کند: آنفلوآنزا صرفا تنها در کشور ما نیست و شدت بروز آن به سیستم ایمنی افراد، آب و هوای منطقه و شرایط جوی بستگی دارد.

تعداد بیماران مراجعه کننده به علائم شدید تنفسی نسبت به سال‌های گذشته افزایش یافته است

وی با بیان این‌که آنفلوآنزا همانند سرماخوردگی در اثر ویروس ایجاد می شود و و شدت بیماری زایی این ویروس بیشتر از سال های گذشته است، خاطرنشان می‌کند: همه‌گیری آنفلوانزا زودتر از سال‌های قبل شیوع پیدا کرده و تعداد بیماران که با علائم شدید تنفسی به بیمارستان‌های سطح استان مراجعه کردند، نسبت به سال های قبل افزایش یافته است.

مشکلی در رابطه با کمبود داروی آنفلوآنزا نداریم

 مدیر گروه بیماری‌های واگیردار دانشگاه علوم پزشکی تبریز با اشاره به آمادگی همه جانبه سیستم درمانی، می‌گوید: دارو به اندازه کافی در تمامی بیمارستان‌ها به خصوص بیمارستان های اصلی همانند امام رضا(ع)، بیمارستان سینا و کودکان وجود دارد و در صورت اتمام موجودی از طریق مرکز بهداشت ارسال می‌شود؛ همچنین داروهای مورد نیاز را در اختیار تمامی بیمارستان‌های شهرستان و خصوصی به نسبت بیمارانی که بستری شدند، قرار دادیم.

وی می‌گوید: سالانه تنها یک مورد همه گیری آنفلوآنزا اتفاق نمی افتد، بلکه ممکن است شاهد همه گیری بار دوم و بار سوم نیز باشیم؛ بنابراین به احتمال زیاد اواخر بهمن و اوایل اسفد ماه نیز این همه گیری اتفاق بیفتد که واکسیناسیون افرادی که واکسینه نشده‌اند در این دوره موثر خواهد بود.

شدت همه گیری بیماری‌ آنفلوآنزا از روزهای آتی کاهش می‌یابد

خیاط زاده در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه دوره آنفلوآنزا چه مدت به طول می‌انجامد؟، بیان می‌کند: نمی توان گفت که پیک همه‌گیری دقیق کی تمام می شود؛ به طوری‌که از زمان شروع فعالیت ویروس‌ها تا حدود چهار هفته با شدت بیشتری بوده و سپس شدت کاهش می یابد؛ باتوجه به کاهش آلودگی هوا و بارش ها شدت همه گیری بیماری‌ آنفلوآنزا از روهای آتی کاهش می‌یابد.

وی همچنین در خصوص دوره نقاهت این بیماری، می‌گوید: تب این بیماری معمولا بیشتر از سه روز طول نمی‌کشد، در غیر این صورت اگر فرد علاوه بر تب دچار کاهش هوشیاری نیز شده باشد، باید بلافاصله به مراکز درمانی مراجعه کند؛ همچنین دردهای عضلانی و سرفه های خشک تا دو هفته احتمال دارد، طول بکشد.

وی ادامه می‌دهد: همچنین در صورتی که فرد دچار سختی در تنفس و تنگی نفس شدید باشد وضعیت او خطرناک بوده و نیاز به بستری دارد.

آنتی بیوتیک‌ها و دگزامتازون خودسرانه مصرف نشود

مدیرگروه بیماری‌های واگیردار دانشگاه علوم پزشکی تبریز در خصوص عوارض داروی دگزامتازون برای آنفلوآنزا، می‌گوید: نمی توان گفت داروی دگزامتازون برای همه افراد ضرر دارد و نباید استفاده شود ولی این دارو جزو داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی بدن محسوب می شود و نباید بدون مشورت پزشک مورد مصرف قرار گیرد، چراکه در صورت ابتلا به بیماری آنفلوآنزا و استفاده از این دارو، مستقیما بر روی سیستم ایمنی آن ها تاثیر می‌گذارد.

داروی اسلتامیویر برای موارد شدید تنفسی برای گروه های حساس فقط با تجویز پزشک ارائه می شود

وی خاطرنشان می‌کند: اسلتامیویر (OSELTAMIVIR )داروی ضد آنفلوآنزا است که در بیمارستان ها برای موارد شدید و بستری تجویز می شود و لزوما هر فردی که به این بیماری مبتلا شود، نیاز به مصرف آن ندارد و در صورت نیاز و تجویز پزشک هماهنگی‌های لازم با مرکز بهداشت استان انجام می‌گیرد و از این طریق دارو در دسترس قرار می‌گیرد.

آنفلوآنزا در افراد خاص، پر خطر و همراه با افزایش ناتوانی و مرگ و میر است

هاله میکائیلی، فوق تخصص بیماری‌های ریه و مراقبت‌های ویژه تنفسی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تبریز در گفت‌وگو با ایسنا،  اظهار می‌کند: آنفلوآنزا بیماری حاد تنفسی تب دار، ناشی از ویروس است که به صورت همه گیر در سراسر دنیا به خصوص در فصل زمستان روی می‌دهد و می تواند در افراد خاص پر خطر و همراه با افزایش ناتوانی و مرگ و میر باشد.

وی ادامه می‌دهد: تمامی افراد جامعه در خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند ولی افراد بالای 65 سال، کودکان زیر 18 سال، زنان باردار، افراد دارای بیماری های ریوی همانند آسم و برونشیت، بیماران قلبی، کلیوی، کبدی، اختلالات خونی، دیابت، بیماریهای عصبی همانند سکته مغزی و تشنج، بیماران سرطانی، افراد چاق مفرط و همچنین افرادی که در خانه های سالمندان و بهزیستی زندگی می کنند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری و عوارض شدید هستند.

وی می‌گوید: این بیماری در صورتی که عارضه دار نباشد، به صورت تب، سردرد، دردهای عضلانی، ضعف عمومی بدن همراه با علائم بیماری تنفسی مثل سرفه خشک، گلودرد و آب ریزش بینی تظاهر می‌کند.

علائم آنفلوآنزا در کودکان و افراد مسن

دکتر میکائیلی عنوان می‌کند: علائم این بیماری در افراد مسن ممکن است همراه با گلودرد، دردهای عضلانی و تب نباشد و علائم عمومی همانند بی اشتهایی، ضعف عمومی بدن، ضعف عضلانی و سرگیجه باشد. در کودکان نیز ممکن است همراه با تهوع و استفراغ باشد

وی توضیح می‌دهد: مقادیر زیادی از ویروس آنفلوآنزا در ترشحات تنفس افراد مبتلا وجود دارد. این ترشحات از طریق سرفه، عطسه و صحبت کردن پخش می‌شود، ترشحات پخش شده چند ساعت بعد از بین رفته و مسافت زیادی طی نمی‌کند؛ ولی ذرات ریز تر که کمتر هم هست، در هوا مسافت زیادی را طی می کند، بنابراین این ترشحات در تماس تنفسی می تواند به فرد سالم انتقال یابد.

این فوق تخصص بیماری‌های ریه و مراقبت‌های ویژه تنفسی بیان می‌کند: حتی تماس با سطوح آلوده شده با ذرات تنفسی مثل دستگیره در می تواند راه انتقال بیماری باشد، تماس دست فرد سالم با سطوح آلوده باعث ورود ویروس از راه دست زدن به اعضای بدن خود شده و ویروس بعد از طی چند روز او را نیز بیمار می‌کند.

وی خاطرنشان می‌کند: بهترین راه جلوگیری از ابتلا به این بیماری شستشوی مرتب دست‌ها با آب و صابون و حتی محلول‌های ضدعفونی کننده حاوی الکل است؛ اجتناب از تماس و روبوسی با افراد بیمار نیز باید در نظر گرفته شود.

وی با بیان این‌که بهترین راه پیشگیری از این بیماری، واکسیناسیون سالانه افراد بالای شش ماه و به خصوص گروه های پر خطر است، متذکر می‌شود:  بهترین زمان تزریق واکسن در کشور ما اواخر شهریور ماه است و باید به این نکته نیز توجه داشت که بعد از دسترسی کامل به واکسن در سطح کشور اقدام به واکسیناسیون شود، البته افرادی که هنوز واکسن تزریق نکرده اند، بهتر است هرچه سریع تر اقدام کنند.

به گفته وی، واکسن آنفلوآنزا در پیشگیری از ابتلا به آن موثر است ولی ایمنی صد در صد ایجاد نمی‌کند، پس باید موارد دیگر جلوگیری از عفونت شامل بهداشت تنفسی و شستشوی دست‌ها در نظر گرفته شود.

واکسیناسیون در افراد پر خطر باعث کاهش بستری و مرگ و میر می‌شود

دکتر میکائیلی تصریح می‌کند: در هر حال واکسیناسیون به خصوص در افراد پرخطر حتی در صورت عدم جلوگیری کامل از بیماری، باعث کاهش موارد بیماری شدید و عارضه دار شده و  موجب کاهش بستری و مرگ و میر می شود.

آلودگی هوا باعث افزایش ابتلا به آنفلوآنزا می‌شود

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا آلودگی هوا می‌تواند در شیوع این بیماری نقشی داشته باشد، عنوان می‌کند: هرچند فعالیت ویروس آنفلوآنزا در فصول سرد سال زیاد است، ولی آلودگی هوا به خصوص بعضی از آلاینده‌های موجود در هوا باعث افزایش موارد ابتلا به آنفلوآنزا می‌شود؛ چراکه آلاینده ها به عنوان هسته‌ای عمل می‌کنند که ذرات ویروس به آن چسبیده و طول مدت بیشتری در هوا باقی مانده و باعث می‌شود ویروس بتواند مسافت بیشتری بعد از عطسه بیمار طی کرده و افراد بیشتری را آلوده کند.

وی می‌افزاید: از سوی دیگر وقتی فردی مبتلا به آنفلوآنزا می‌شود، آلودگی هوا باعث تشدید علائم و عوارض تنفسی ناشی از آنفلوآنزا خواهد شد.

نکات تغذیه‌ای در بهبود و پیشگیری از بیماری آنفلوآنزا

" علیرضا استاد رحیمی"، متخصص تغذیه و رژیم درمانی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه ویروس آنفلوآنزا از طریق غذا منتقل نمی‌شود، گفت: سیستم ایمنی فرد باید قوی باشد تا عوارض بیماری را کمتر بروز دهد.

وی استفاده از غذاهای گرم را در بهبود این بیماری بسیار کمک کننده دانست و با بیان این‌که پایین آوردن درجه حرارت بدن نیاز به مایعات بیشتر دارد، می‌گوید: مایعات گرم همانند شیر، آش، سوپ و چای کم رنگ علاوه بر کاهش علائم بیماری منجر به تقویت سیستم ایمنی بدن نیز می‌شود.

وی خاطرنشان می‌کند: افراد مبتلا به آنفلوآنزا دچار بی اشتهایی می‌شوند و میزان انرژی و پروتئین دریافتی در طول زمان تب و عفونت کاهش می‌یابد، از این رو باید از غذاهای حاوی ویتامین c بیشتر استفاده کنند.

وی با اشاره به این‌که شیر بهترین نمونه از مایعات است که انرژی، پروتئین، مواد معدنی و مایعات لازم را داراست، اضافه می‌کند: استفاده از آب میوه‌ها و آب سبزی باعث دریافت بیشتر مایعات و کالری می‌شود.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تبریز متذکر می‌شود: باتوجه به این‌که بیماران مبتلا به آنفلوآنزا در طول بیماری دچار تهوع و استفراغ می‌شوند، بهتر است غذاها به صورت کم حجم و در وعده غذایی بیشتر باشد و غذاهای مورد مصرف نباید زیاد سرد و یا زیاد گرم باشد.

وی بیان می‌کند: در صورتی که معده خالی بماند تهوع و استفراغ زیاد می‌شود، بنابراین باید در طول روز، دفعات وعده غذایی را افزایش دهیم.

مبتلایان به آنفلوآنزا از آهن استفاده نکنند

استاد رحیمی اظهار می‌کند: افرادی که کمبود ویتامین نداشته باشد در این چند روز دچار مشکل نمی‌شود و نیاز به مکمل ندارند ولی افرادی که هیچ گونه ذخیره ویتامین ندارند باید از برخی از ویتامین‌ها و مواد معدنی به جز آهن استفاده کنند.

انتهای پیام 

توضیحات معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در خصوص آنفلوآنزا

فوت ۱۰ نفر بر اثر ابتلا به آنفلوانزا در آذربایجان شرقی

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha