این کتاب که قبل از دریافت جایزه نوبل اقتصاد توسط ریچارد تیلر نسبتاً مهجور مانده بود، اخیراً در نقاط مختلف جهان مخاطبان خود را یافته و مورد استقبال قرار میگیرد.
کتاب کج رفتاری دربارهی چیست؟
این کتاب، درباره اقتصاد رفتاری است. شاخهای از اقتصاد که به شکل گسترده و عمیق با روانشناسی و رفتارشناسی در آمیخته و میکوشد رفتارهای مالی و اقتصادی انسانها را درک و تحلیل کند.
بنابراین میتوان گفت کتاب کج رفتاری کوشیده است در مرز مشترک اقتصاد، روانشناسی و علوم تجربی قرار بگیرد.
کتابهایی که هدف مشابهی را دنبال کرده باشند کم نیستند. به عنوان مثال دن اریلی در دو کتاب دلارها و منطق ما و نابخردیهای پیشبینی پذیر، تقریباً همین هدف را مد نظر داشته است.
چند نمونه از مطالب دن اریلی مرتبط با اقتصاد رفتاری بودجه بندی کارهای خیر چرا به جای کادو، پول آن را نمیدهند؟ ماجرای شام دُنگی ماجرای خوردن در بوفه رستورانها
بخشی از حرفها و مثالهای دنیل کانمن هم در کتاب تفکر سریع و کند، زیرمجموعهی بحث اقتصاد رفتاری محسوب میشود. اما چند ویژگی باعث شده که کتاب کج رفتاری نسبت به آنها متمایز باشد:
بسیاری از تجربیات و مطالعات انجام شده در زمینه اقتصاد رفتاری، نخستین بار توسط ریچارد تیلر انجام شده و دیگران نیز، عموماً با استناد و اشاره به مطالعات او در این زمینه صحبت میکنند. بنابراین مراجعه به ریچارد تیلر، مصداق سر زدن به سرچشمه است.
کتاب کج رفتاری در قالب قصه و حکایت و روایت خاطرات نوشته شده و میتوان آن را یک کتاب خاطرات و در عین حال علمی – آموزشی دانست. به همین علت، مطالعهی آن سادهتر است و نیز مطالب مطرح شده بهتر در ذهن میمانند.
ریچارد تیلر، در نگرش سیستمی نیز قدرتمند است. بنابراین، معمولاً پس از طرح و بررسی رفتارهای فردی، به مسئلهی سیاست گذاری و تعریف و تدوین خط مشی هم فکر میکند و میکوشد راهکارهایی برای استفاده از دستاوردهایش در مقیاس وسیع اجتماعی بیابد.
چند پیام کلیدی کتاب کج رفتاری
آنچه علم اقتصاد کلاسیک به عنوان رفتار انسان اقتصادی پیشبینی و مطرح میکند، در دنیای واقعی چندان مصداق ندارد.
اگر مبنای پیش بینی رفتار انسانها را مدل های رایج اقتصادی در نظر بگیرید، باید بپذیریم که انسانها عموماً گرفتار کج رفتاری هستند.
انتهای پیام
نظرات