• یکشنبه / ۱۹ آبان ۱۳۹۸ / ۱۰:۴۱
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 98081911283

مدیر مرکز عفونت‌های منتقله از خون سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی:

بیشترین شیوع HTLV در شمال شرق کشور است

بیشترین شیوع HTLV در شمال شرق کشور است

ایسنا/خراسان رضوی مدیر مرکز عفونت‌های منتقله از خون سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی گفت: بیشترین شیوع HTLV را در جهان در جنوب ژاپن و در ایران در بخش شمال شرقی کشور داریم.

دکتر محمدرضا هدایتی‌مقدم در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص روز 19 آبان، روز جهانی HTLV اظهار کرد:  HTLV ویروسی است که به زندگی در داخل گلبول‌های سفید انسان علاقمند است و به همین دلیل نام این ویروس را HTLV گذاشتند. گلبول‌های سفید همان سلول‌های ایمنی بدن هستند.

وی ادامه داد: هر چند که HTLV و HIV از یک خانواده هستند ولی در بدن انسان رفتارهای متفاوتی دارند؛ نظیر سگ و گرگ که از یک خانواده هستند ولی رفتارهای یکسانی از خود بروز نمی‌دهند.

مدیر مرکز تحقیقات عفونت‌های منتقله از خون سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی گفت: اگر چه راه‌های انتقال هر دو ویروس HIV و HTLV مشابه است و هر دو ویروس سلول‌های ایمنی انسان را آلوده می‌کنند ولی اتفاقاتی که در بدن یک فرد مبتلا رخ می‌دهد بسته به اینکه مبتلا به HTLV یا HIV باشد تفاوت خواهد داشت. در واقع ویروس HIV سلول‌های ایمنی بدن را از بین می‌برد و حال آنکه ویروس HTLV می‌تواند سال‌ها در داخل گلبول‌های سفید زندگی مسالمت‌آمیزی را داشته باشد.

 HTLV منجر به ایدز نمی‌شود

وی با تاکید بر اینکه « HTLV منجر به ایدز نمی‌شود»، اظهار کرد: تنها عامل ایدز، ویروس HIV است و عامل دیگری به جز HIV باعث بروز ایدز نخواهد شد.

هدایتی مقدم با بیان اینکه «ویروس HTLV در مقایسه با ویروس HIVرفتارهای تهاجمی کمتری دارد»، تصریح کرد: در کمتر از 55 درصد از افراد ناقلHTLV، بیماری‌های ناشی از این ویروس نظیر نوعی سرطان خون و نوعی اختلال حسی-حرکتی ایجاد می‌شود.

مدیر مرکز تحقیقات عفونت‌های منتقله از خون سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی با اشاره به اینکه «در هر پنج قاره ابتلا به ویروس HTLV مشاهده شده است»، ادامه داد: پراکندگی این ویروس در جهان نشان می‌دهد که این ویروس توزیع خوشه‌ای دارد، به طوری که در جنوب ژاپن بیشترین شیوع این عفونت در جهان گزارش شده است و در ایران نیز در بخش شمال شرقی کشور بیشترین شیوع HTLV را داریم.

هدایتی‌مقدم با اشاره به ابتلای 10 میلیون نفر در جهان به ویروس HTLV  بیان کرد: در اواسط دهه 60 خورشیدی در ایران بیمارانی با علایم سرطان خون و یا فلج حرکتی در مشهد شناسایی شدند که با بررسی‌های بیشتر مشخص شد که بیماری آنان ناشی از عفونت HTLV است. در ادامه در ابتدای دهه 70 بر اساس مطالعه سازمان انتقال خون در 200 پایگاه انتقال خون کشور، متوسط  شیوع HTLV  سه در هزار بود اما این میزان در مشهد 2 درصد بود و لذا مشخص شد در شمال شرق کشور ویروس HTLV از شیوع بالایی برخوردار است.

وی ادامه داد: بر اساس مطالعه انجام شده جهاددانشگاهی در سال 1388، بیش از 2 درصد جمعیت عمومی مشهد مبتلا به HTLV بودند. بر اساس مطالعات دیگر شیوع این عفونت در نیشابور 3 درصد، در سبزوار 6/1 درصد و در تربت حیدریه 2/1 درصد گزارش شده است. البته شیوع آن در سایر شهرهای استان خراسان رضوی بررسی نشده است.

مدیر مرکز تحقیقات عفونت‌های منتقله از خون سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی عنوان کرد: بر اساس مطالعات مستمر سازمان انتقال خون، به علت غربالگری خون‌های اهدایی و سایر اقدامات مرتبط با تامین خون سالم، فراوانی ابتلای اهداکنندگان خون به HTLV در کشور به مقدار زیادی کاهش یافته است، به طوری که بر اساس آخرین مطالعه انجام شده، شیوع این عفونت در اهدا کنندگان خون مشهد کمتر از 2 در هزار است. یعنی در طول 25 سال گذشته به میزان 100 برابر کاهش یافته است.

هدایتی مقدم اضافه کرد: انتقال از مادر به کودک از طریق شیر دادن، اشتراک خونی از طریق اقداماتی چون حجامت در مراکز غیر بهداشتی، خالکوبی، تاتو و دیگر خدمات زیبایی با وسایل آلوده، استفاده از سرنگ مشترک در معتادان تزریقی و تماس جنسی محافظت نشده از مهمترین راه‌های انتقال ویروس HTLV است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha