• دوشنبه / ۲۹ مهر ۱۳۹۸ / ۱۴:۲۳
  • دسته‌بندی: عمران و اشتغال
  • کد خبر: 98072921300
  • خبرنگار : 71214

مدیرعامل سابق شرکت فرودگاه‌های کشور اعلام کرد

ممنوعیت پرواز هردو مدل آنتونوف توسط رییس‌جمهور/ روس‌ها هم از آن استفاده نمی‌کنند!

ممنوعیت پرواز هردو مدل آنتونوف توسط رییس‌جمهور/ روس‌ها هم از آن استفاده نمی‌کنند!

مدیرعامل سابق شرکت فرودگاه‌های کشور اعلام کرد: هواپیماهای آنتونوف موفق نبودند و هم اکنون روس‌ها دیگر آن‌ها را نمی‌سازند و خودشان هم از ایرباس و بوئینگ استفاده می‌کنند و مشخص نیست در شرایطی که رییس‌جمهور پنج سال پیش پرواز هر دو آنتونوف ۱۴۰ و ۷۴ را ممنوع اعلام کرده بود، سازمان هواپیمایی کشوری، چرا و بر اساس چه معیاری به این دو فروند هواپیمای شرکت هواپیمایی پویا مجوز داده است.

محمد علی ایلخانی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: نمی‌دانم سازمان هواپیمایی کشوری با چه معیار و استانداردی به این دو فروند هواپیما مجوز و صلاحیت پرواز داده است. هواپیماهایی که مجوز دریافت می‌کنند باید شاخص‌های مختلفی از حیث مهندسی تعمیرات که استقرار و قابلیت پرواز یک هواپیما را ممکن می‌کند داشته باشد و این موارد باید به تایید سازمان هواپیمایی کشوری برسد و با توجه به اینکه ساختار این هواپیماها بیشتر ترابری و نظامی است، سازمان هواپیمایی چندان نمی‌تواند روی این مسئله ورود پیدا کند و به نظر می‌رسد برخی مشکلات نظارتی وجود دارد.

وی افزود: سازمان ادعا می‌کند که نظارت می‌کنیم و مجوز صادر می‌کنیم اما مشخص نیست بر چه اساسی مجوز صادر شده است. سازمان هواپیمایی کشوری باید خودش اعلام کند که چگونه این مجوز را به این هواپیماها داده است.

 مدیرعامل سابق شرکت فرودگاه‌های کشور ادامه داد: اصولا هواپیماهای مسافری هواپیماهایی هستند که از نظر کمی تعداد زیادی از آن‌ها تولید و به دنیا عرضه شده است و از نظر زمان و ساعت پرواز نیز تجارب زیادی را گذرانده‌اند که اطمینان‌بخشی لازم را برای مردم ایجاد کند. در این زمینه می‌توان به هواپیماهای بوئینگ، ایرباس و... اشاره کرد که توانسته‌اند مجوزهای اتحادیه اروپا و آمریکا را دریافت کنند.

ایلخانی با بیان اینکه گفته می‌شود آنتونوف ۷۴  مجوز پرواز گرفته  است اما سازمان هواپیمایی کار اشتباهی انجام داده است، گفت:‌ هم‌اکنون چین هم به تولید و ساخت هواپیما ورود پیدا کرده است اما با توجه به کمیت و ساعت پروازی پایین این هواپیماها، خود چینی‌ها هم از آن استفاده نمی‌کنند. هواپیماهای روسی و اوکراینی هم وضعیت مشابهی با هواپیماهای چینی دارد و روس‌ها هم برای ناوگان هوایی‌شان از بوئینگ و ایرباس خریداری کرده‌اند.

وی خاطرنشان کرد: رییس‌جمهور در همان زمان پرواز دو هواپیمای ایران ۱۴۰ و آنتونوف ۷۴ را ممنوع اعلام کرده بود. درباره هواپیماهای آنتونوف ۷۴ به جرات می‌توان گفت که کمتر از ۲۰۰ فروند از آن ساخته شده و اوکراینی‌ها و روس‌ها نیز از آن‌ها تولید نمی‌کنند اما بوئینگ و ایرباس هر کدام بیش از ۱۰ هزار فروند از آن‌ها ساخته شده است. نکته دیگر این است که هواپیماهای آنتونوف آنقدر ناموفق بود که نتنها دیگر ساخته نمی‌شوند بلکه از سوی کشور سازنده هم پشتیبانی قطعات و خدمات نمی‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۹ ۱۷:۵۲

با سلام .ظاهرا آقای ایلخانی مدیر عامل محترم شرکت هواپیمایی صافات یا تهران ایر فعلی فراموش کرده اند که دو فروند آنتونف ۲۶ در شرکت ایشان ثبت است

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۹ ۱۸:۰۲

اگر سازمان هواپیمایی کشوری صلاحیت پروازی دو فروند آنتونوف ۲۶ تهران ایر جناب ایلخانی را باطل نمی کرد هنوز این آنتونوف ها هنوز در این شرکت پرواز می کرد.