این اتفاق دردناک شاید بعید به نظر برسد، اما دیر یا زود سراغ خیلی از ما میآید. خیلی از ماهایی که تحرک کافی نداریم، شیر و لبنیات مصرف نمیکنیم و با آفتاب غریبهایم.
به گزارش ایسنا، امروز (28 مهر) روز جهانی "پوکی استخوان" است تا قدری بیشتر حواسمان به ستونهای بدنمان باشد؛ به استخوانهایی که زندگی و توانایی حرکتمان را مدیون آنهاییم.
دکتر پرویز صوفیوند فوق تخصص روماتولوژی به مناسبت همین روز در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه احتمال ابتلا به پوکی استخوان برای همه افراد وجود دارد، گفت: موارد این بیماری در زنان بواسطه دوران یائسگی و کاهش بسیار هورمونهای جنسی، بیشتر از مردان است.
وی افزود: بطور طبیعی در همه افراد تا سن 23 سالگی رشد استخوان و افزایش تراکم آن وجود دارد و بعد از این سن، سرعت تراکم استخوان متوقف شده و روند تدریجی کاهش تراکم استخوان آغاز میشود. به عبارتی افراد در 23 سالگی حداکثر تراکم استخوان را دارند و بعد از آن به تدریج این تراکم رو به کاهش میرود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه افزود: تراکم استخوان بطور معمول تا 50 سالگی سیر کاهشی تدریجی دارد، اما در همین سن در زنان، بواسط شروع دوران یائسگی تقریبا با رشد دو برابری همراه است و سرعت پوکی استخوان به دو برابر افزایش مییابد.
صوفیوند خاطرنشان کرد: این رویه برای افراد معمولی است و افرادی که از سنین نوجوانی و جوانی کم تحرک بوده وتغذیه مناسبی ندارند، خیلی زودتر باید منتظر پوکی استخوان باشند.
این فوق تخصص روماتولوژی، کلسیم، فسفر و ویتامین D را سه عنصر اصلی ساخت استخوان در بدن عنوان کرد و افزود: افرادی که این مواد را روزانه به صورت مناسب مصرف و دریافت کرده باشند و از طرفی فعالیت بدنی مناسب نیز داشته باشند، از تراکم استخوان بهتری برخوردار بوده و پوکی استخوان خیلی دیر سراغ آنها میآید و این افراد میتوانند دوران کهنسالی پرتوان و بانشاطی داشته باشند.
وی تاکید کرد: فعالیت بدنی تاثیر بسیار مستقیمی در بحث پوکی استخوان دارد، چرا که سلولهای استخوانی نیازمند این هستند که تحت فشار قرار گیرند که این اتفاق تنها درفعالیتهای بدنی رُخ میدهد و اگر این فشار به سلولهای استخوانی وارد نشود، استخوان به تدریج از درون پوک میشود.
صوفیوند با بیان اینکه پوکی استخوان بیماری بدون علامتی است، گفت: این بیماری به خودی خود درد یا علامتی ندارد و عوارض آن است که برای افراد دردناک خواهد بود.
این فوق تخصص روماتولوژی افزود: در برخی افراد پوکی استخوان به حدی میرسد که مهره ها و ستون فقرات بدون ضربه از درون شروع به شکستن میکند و در این حالت پشت افراد دچار خمیدگی شده که به این حالت "گوژپشتی" میگویند.
صوفیوند تصریح کرد: همچنین این افراد با کوچکترین ضربه یا زمین خوردنی دچار آسیب و شکستگیهای دردناک میشوند که همین امر ماهها آنها را زمینگیر میکند که همین بستری شدن هم مجدد به خاطر نداشتن فعالیت، سرعت پوکی استخوان آنها را چندبرابر میکند.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه بهترین راهکار درمانی پوکی استخوان را پیشگیری دانست و افزود: افراد در هر سنی باید استفاده از لبنیات را در برنامه غذایی خود قرار دهند و برای دقایقی در طول روز در برابر نور خورشید قرار گیرند و از طرفی باید فعالیتهای بدنی خود را در طول روز افزایش دهند.
صوفیوند تصریح کرد: انجام این اقدامات حتی در صورت بروز پوکی استخوان میتواند روند آن را کُند کند. در افرادی هم که بیماری سرعت بالایی داشته باشد داروهای کنترلی تجویز میشود.
وی درخصوص زمان تشخیص پوکی استخوان و نحوه تشخیص آن نیز گفت: بطور معمول از سن 65 سالگی آزمایش تراکم استخوان گرفته میشود، اما در افرادی که داروهای "کورتون" مصرف میکنند و زنانی که زودتر یائسه شدهاند، این آزمایش باید زودتر انجام شود.
انتهای پیام
نظرات