به گزارش ایسنا، الکسی لئونوف روز ۳۰ مه ۱۹۳۴ در روستای لیستویانکا در سیبری مرکزی چشم به جهان گشود. الکسی لئونوف در دو ماموریت تاریخی به نامهای "ماموریت واسخود-۲ " (Voskhod ۲) و در "پروژه آزمایشی آپولو-سایوز" (Apollo–Soyuz Test Project) حضور داشته است.
وی در ماموریت واسخود-۲ نخستین راهپیمایی فضایی را انجام داد و به نخستین فردی تبدیل شد که در طول تاریخ این کار را انجام داده است.
در روز ۱۸ مارس ۱۹۶۵، فضاپیمای واسخود-۲ از پایگاه فضایی بایکونور به فضا پرتاب شد. فرمانده پرواز "پاول بلیایف" و ناوبر آن" آلکسی لئونوف" بود. الکسی در این پرواز یک بسته مداد شمعی با رنگهای مختلف نیز به همراه داشت زیرا وی از کودکی به هنر و نقاشی علاقه وافری داشت. در مدار زمین، الکسی لئونوف ابتدا به محفظه هوایی متصل به فضاپیمای واسخود وارد شد و خود را به آرامی بیرون کشید. الکسی لئونوف در حالیکه بیرون فضاپیما شناور بود مستقیماً در جهت تابش خورشید قرار داشت و حرارت داخل لباس فضاییاش بیش از حد پیشبینی شده بالا رفته بود. او نتوانست دوربین تلویزیونی نصب شده روی سینه لباسش را روشن کند و تنها تصاویر تلویزیونی از دوربین نصب شده روی فضاپیما برداشته میشد. این تصاویر با چند دقیقه تأخیر در سراسر شوروی آن روز پخش میشد. رویهم رفته الکسی به مدت ۱۲ دقیقه در فضای بیکران شناور بود. بعد از اتمام راهپیمایی، لباس به قدری منبسط شده بود که امکان ورود مجدد به فضاپیما نبود و مجبور شد هوای داخل لباس را تخلیه کند. پس از این عملیات، آلکسی وقت استراحت خود را به نقاشی صحنههایی که در طول راهپیمایی فضاییاش دیده بود گذراند.
درمرحله آمادهسازی برای فرود، فضاپیمای واسخود-۲ دچار چهار مشکل پیاپی شد. در ابتدا پس از دور انداختن محفظه هوایی، فضاپیما با سرعت ۱۷ درجه در ثانیه شروع به دوران حول محور خود کرد. سپس فشار اکسیژن درون کابین تا حد خطرناکی بالا رفت، و در نهایت سیستم فرود خودکار فضاپیما از کنترل خارج شد. فضانوردان با راهنمایی مرکز کنترل زمینی دو مشکل اول را حل کردند. پس از آن، سیستم فرود خودکار فضاپیما را خاموش کرده، خود کنترل فرود فضاپیما را بدست گرفتند. پس از حل مشکلات بالاخره فضاپیمای واسخود وارد جو زمین شد، اما برخلاف پیشبینی بخش سرویس فضاپیما از کپسول حامل فضانوردان جدا نشد و با چند رشته کابل به آن متصل باقی ماند. این مشکل باعث شد فضاپیما دچار تلاطم و دوران شدید شود، تا اینکه بالاخره کابلها در اثر حرارت ناشی از ورود به جو زمین سوختند. در نهایت فضاپیما در میان برف در جنگلهای انبوه تایگا در ۲۰۰۰ کیلومتری شهر پرم و بسیار دورتر از موقعیت برنامهریزی شده فرود آمد. آنها با فرستادن پیامهای رادیویی سعی کردند مرکز را از موقعیت دقیق خود مطلع سازند. با اینکه این پیامها در مسکو دریافت نشده بود، اما پستهای شنیداری رادیویی در شبه جزیره کامچاتکا و در شهر بن در آلمان پیامها را دریافت کرده بودند.
تا رسیدن کمک، فضانوردان دو شب را در داخل کپسول فضایی سرکردند. هواپیماهای گشتی پس از دو روز موقعیت فضاپیما را کشف کردند و تیم نجات به همراه بالگردی برای نجات به منطقه فرستاده شد و فضانوردان به همراه تیم نجات با اسکی کردن روی برف خود را به بالگرد رساندند.
پس از بازگشت به مسکو، آلکسی لئونوف عالیترین نشانهای ملی، شامل "قهرمان اتحاد شوروی" و "نشان طلایی لنین" را دریافت کرد و درجه نظامی وی به سرهنگی ارتقاء داده شد.
انتهای پیام
نظرات