به گزارش ایسنا، عبدالباری عطوان، سردبیر روزنامه رأی الیوم در تحلیلی نوشت: "توییتی که خالد بن سلمان درباره نگاه مثبت عربستان به طرح آتشبس مهدی المشاط منتشر کرد نتیجه بازنگری و محاسبات رهبری عربستان است که در نهایت به این نتیجه رسیده که باید با انصارالله از یکسو و ایران از سوی دیگر مذاکره کند چراکه فهمیده نه آمریکا و نه اسرائیل قادر به فراهم کردن امنیت و حمایت از ریاض و سنگین کردن کفه ترازوی جنگ به نفع عربستان نیستند.
دغدغه و نگرانی اصلی رهبری عربستان دیگر محدود به موضوع پیروزی یا شکست در جنگ یمن نیست بلکه آینده حکومت آل سعود و ادامه آن است. خبرگزاری رویترز زمانی که درباره گزارشهای موثقی درخصوص خشم خاندان حاکم از سیاستهای محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان نه فقط در قبال یمن بلکه در قبال پروندههای منطقهای و در رأس آن مبالغه در دشمنی با ایران و محور آن با تحریک آمریکا صحبت میکرد به این موضوع پرداخت.
انصارالله خیلی زود این نگرانی عربستان را فهمید و چه بسا به نصیحت همپیمانانشان در تهران و بیروت یا طرفهای غربی نزدیک به ریاض را برای گذاشتن نردبان برای محمد بن سلمان جهت پایین آمدن از درخت بحران یمن و ممانعت از تلاشهای داخلی برای سرنگونی وی به واسطه پیشنهاد آتشبس یکجانبه عمل کرد که هدف اول از آن توقف حملات هوایی عربستان و هدف دوم دستیابی به مشروعیت حکومتشان در صنعا و هدف سوم ایجاد اختلاف میان عربستان و گروههای یمنی دیگر بود که قبلا از آنها حمایت میکرد به ویژه دولت مستعفی به ریاست عبدربه منصور هادی. به نظر میرسد آنها در مسیر دستیابی به تمامی این اهداف در آن واحد و با هماهنگی هستند.
مذاکره مستقیم مقامات عربستان با انصارالله برای رسیدن به آتشبس به معنای سقوط دولت مستعفی و خروجش از معادله سیاسی یمن و چه بسا معادله منطقهای و به رسمیت شناختن مشروعیت انصارالله است که بعد از پنج سال پایداری در این جنگ پیروز شد.
در مقایسه با بیشتر تجارب قبلی مذاکرات برای پایان جنگ با چگونگی اجرای آتشبس جزئی یا کلی در میدان جنگ آغاز میشود و بعد در مرحله دوم به عادیسازی و اعتمادسازی بین دو طرف و در مرحله سوم به بررسی راهکارهای نهایی سیاسی و اقتصادی و تبادل روابط دیپلماتیک و به رسمیت شناختن متقابل میرسد.
معمولا زمانی از درگیریهای نظامی به مرحله مذاکره برای رسیدن به راهکارهای مسالمتآمیز نهایی منتقل میشوند که به این نتیجه برسند که پیروزی نظامی از سوی هیچ کدام از دو طرف ممکن نیست و دو طرف دیگر توانایی تحمل خسارتهای انسانی و مادی را ندارند اما در جنگ یمن همهچیز متفاوت است. طرفی که بیشتر تحمل خود را از دست داده و رغبت بیشتری به پایان جنگ دارد همان طرفی است که آن را آغاز کرده است، یعنی ائتلاف عربستان و امارات، این درحالی است که طرف مدافع یعنی انصارالله پرقدرتتر و پایدارتر شده و توانایی حملات غافلگیرکننده را دارد. با اینکه جنگ به پایان سال پنجم خود نزدیک میشود این تحول از طریق حملات موشکی و پهپادی به تأسیسات نفتی عربستان و موفقیتش در آزادی بیشتر مناطق محور نجران و اسارت ۳۰۰۰ تن و سیطره بر صدها خودروی زرهی و کشته و زخمی شدن ۵۰۰ سرباز عربستانی و یمنی مورد حمایت ریاض و تهدیدش به حملات بیشتر و انتقال از مرحله دفاع به مرحله حمله خود را نشان میدهد.
پاسخ رسمی عربستان به طرح المشاط درباره توقف درگیری ابتدا با مخالفت روبرو شد اما مخالفتی قاطعانه نبود و بعدا میانهروها در انصارالله موضع خود را تغییر دادند چراکه بهتر از بقیه این مساله را درک میکنند و میدانند که این طرح یک طرح تدریجی است و مقدمهای برای مذاکرات جدی با تلاش برای ممانعت از اهانت بیشتر به دشمن و تسهیل روند عقبنشینی آن است.
بار دیگر باید تأکید کنیم که قواعد درگیری تغییر کرده است نه فقط در جنگ یمن بلکه در کل خاورمیانه چراکه محور مقاومت دست بالا را در عرصه سیاسی و نظامی بعد از شکست تحریمهای آمریکا در به زانو درآوردن ایران و عدم توانایی عربستان برای پاسخ دادن به حملات انصارالله به عمق تأسیسات نفتی ریاض و فروپاشی ائتلاف سعودی در محور نجران دارد.
در سایه سرگرم شدن مصر به بحران ماهیتی که از ناحیه جنوب این کشور را تهدید میکند یعنی پافشاری اتیوپی به عملیاتی کردن پروژه سد النهضه و پر کردن انبارهایش ظرف سه سال که میلیونها کشاورز مصری را به گرسنگی تهدید میکند و شکست بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل در انتخابات اخیر و محکمتر شدن طناب استیضاح دور گردن دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا و کاهش احتمال پیروزیاش در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ و افزایش قدرت ایران و بازگشایی "جاده ابریشم نظامی" از چین تا ضاحیه جنوبی بیروت باید عربستان در تمامی محاسبات و بازنگریهای این تحولات را در نظر بگیرد و دستکم از بیشتر سیاستهای قبلی خود که این کشور را وارد این وضعیت کرده است، دست بردارد.
امیدواریم که ائتلاف سعودی - اماراتی از تبریک گفتن به یهودیان به مناسبت سال نوشان و تبریک گفتن به اسرائیل به مناسبت روز تشکیل این رژیم جعلی یا به بیانی بهترین روز غصب سرزمینهای فلسطینیها دست بردارد. آیا گوشهای شنوایی برای این آرزوهای ما هست؟ امیدواریم که باشد چراکه گزینه دیگر فاجعه آمیز خواهد بود".
انتهای پیام
نظرات