• پنجشنبه / ۴ مهر ۱۳۹۸ / ۱۱:۲۲
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 98070403000
  • خبرنگار : 71263

برندگان و بازندگان شوک نفتی سعودی

برندگان و بازندگان شوک نفتی سعودی

بر اثر حملات پهپادهایی که در ۱۴ سپتامبر پالایش نفت ابقیق و میدان نفتی خریص را هدف گرفتند، بیش از نیمی از تولید نفت عربستان سعودی فلج شد و نگرانیها نسبت به کمبود عرضه در بازار را برانگیخت.

به گزارش ایسنا به نقل از هلنیک شیپینگ نیوز، این میزان معادل پنج درصد از عرضه جهانی روزانه نفت است. دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا اعلام کرد این حملات روی آمریکا تاثیری نخواهد داشت و تصور نمی‌کنم روی جهان نیز تاثیری داشته باشد.

قیمت نفت برنت که ۱۳ سپتامبر ۶۰ دلار در هر بشکه بود در نخستین روز معاملات پس از این حملات در ۱۶ سپتامبر، ۱۵ درصد افزایش پیدا کرد و به ۶۹ دلار در هر بشکه رسید. نفت برنت اکنون ۶۲ دلار در هر بشکه معامله می‌شود. هنگامی که قیمت‌ها در چنین محدوده‌ای است، بردها و ضررها از تغییر قیمت‌های نفت تقریبا متعادل است بنابراین آهنگ فعالیت اقتصاد جهانی مختل نخواهد شد.

با این حال قیمت‌های نفت در نتیجه این حملات که باعث شده نیمی از تولید نفت عربستان سعودی کاهش پیدا کند، بالاتر از پیش از حملات بوده است. بعلاوه تعمیرات تاسیسات آسیب دیده عربستان سعودی به این زودی که برخی انتظار دارند تکمیل نخواهد شد. تاسیسات ابقیق بسیار پیچیده و تخصصی است و حتی تعمیرات برنامه ریزی شده در این مکان ممکن است حداکثر سه ماه به طول بینجامد و بخشهای جایگزینی برای ابقیق وجود ندارد. بنابراین انتظارات برای تعمیرات طولانی باعث شده است بازارها روی قیمت‌های بالاتر در آینده حساب کنند.

شبح قیمت‌های بالاتر این پرسش را مطرح می‌کند که کدام کشورها از این بابت نفع برده و چه کشورهایی متضرر می‌شوند.

به عنوان نمونه، افزایش ۱۰ درصدی قیمت نفت باعث می‌شود کسری حساب جاری هند معادل نیم درصد تولید ناخالص داخلی افزایش پیدا کند. هند بیش از ۸۰ درصد از نفت مورد نیازش را وارد می‌کند و یکی از بزرگترین واردکنندگان نفت در جهان است. در حالی که اقتصادهای جهان از نظر مصرف انرژی به تدریج بهینگی بیشتری پیدا کرده‌اند اما مصرف نفت به ازای واحد تولید ناخالص داخلی در هند طی ۵۰ سال گذشته تغییری نکرده و بالاتر از میانگین جهانی مانده است. بنابراین هنگامی که قیمت‌های نفت افزایش پیدا می‌کند تراز خارجی هند لطمه دیده و ارزش روپیه سقوط می‌کند.

ترکیه هم تقریبا ۸۵ درصد از نفت مورد نیازش را وارد می‌کند و مانند هند، هر ۱۰ درصد افزایش قیمت نفت به افزایش کسری حساب جاری معادل نیم درصد درصد تولید ناخالص داخلی منجر می‌شود.

بر اساس گزارش هلنیک شیپینگ نیوز، در حالی که انتظار می‌رود واردکنندگان بزرگی همچون هند و ترکیه از افزایش قیمت‌ها آسیب ببینند، یقینا روسیه برنده بزرگی خواهد بود و با هر ۱۰ درصد افزایش قیمت نفت، تراز خارجی روسیه به میزان ۱.۲ درصد تولید ناخالص داخلی افزایش پیدا می‌کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha