کشاورزان و باغداران و کارگران از ۵ صبح تا ساعاتی از ظهر رفته و نرفته به کار برداشت محصولات نخل مشغول هستند، دلیل اینکه از ساعات اولیه صبح شروع به کار می کنند این است که کمتر گرما بخورند و به گرما نخورند.
یکی از باغداران دشتستانی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به گرمای شدید هوا و مهمانی امسال خرماپزان عنوان کرد: به دلیل گرمای شدید هوا از آغاز برج ۵ (مرداد) تا برج ۶ (شهریور) که برداشت رطب تمام میشود را خرماپزون می گوییم. از ۱۵ شهریور به آنطرف به تدریج هوا خنک می شود و آخر فصل خرماپزان فرا می رسد.
این روزها این روزها دمای هوا در جنوب ایران و استان بوشهر به آستانه ۵۰ درجه نیز میرسد امّا فعالیت و تلاش در نخلستان های سراسر این دیار متوقف نشده و جنوبیها با عشق و همّت فوق العاده به برداشت محصول از باغات می پردازند.
پیام مساعدی، کارشناس اداره کل هواشناسی استان بوشهر به ایسنا می گوید: در این فصل هم دما و هم رطوبت افزایش می یابد و در برخی از نقاط استان رطوبت به بالای ۸۰ درصد نیز میرسد. رطوبت هوا در این فصل بین ۸۰ تا بیش از ۹۰ درصد است و برخی روزها در نقاطی همچون جزیره خارگ رطوبت ۱۰۰ درصدی مشاهده میشود.
وی اظهار کرد: حداکثر محدوده دما نیز از حدود ۳۷ تا ۴۵ درجه سانتگراد است و حداقل دمایی که اتفاق میافتد نیز بین ۲۹ تا ۳۰ درجه که این مربوط به نقاط کوهستانی است و چنین اختلاف دمایی مشاهده میشود.
این کارشناس هواشناسی در توضیح ارتباط وجود نخلستانها در مناطق با افزایش دما و رطوبت گفت: دما در حوزه مناطقی مانند دشتستان بالاست و زیر ۴۰ درجه نمیآید. در این زمان دمای هوا همیشه بین ۴۰ تا ۴۷ درجه است. با توجه به دمای بالای هوا، رطوبت در این مناطق مقداری کمتر است چون هوای خشکتری دارند اما در طول شب شاهد غبار و افزایش رطوبت هستیم.
مساعدی عنوان کرد: افزایش رطوبت هوا بیشتر در مناطق ساحلی اتفاق میافتد و در برخی مواقع و مناطق تا بیش از ۹۰ درصد نیز می رسد.
وی با بیان اینکه خرماپزان با افزایش دما و رطوبت معنا پیدا می کند، تصریح کرد: این فصل تقریبا از ۱۵ مرداد تا ۱۵ شهریور ادامه دارد و تاثیر آن بر افزایش دما و رطوبت است و برای همین اصطلاحا به آن خرماپزان می گویند.
به گزارش ایسنا، این «گرمای خرماپزان» جنوب و بوشهر است که موجب به بار نشستن نخلها و برداشت محصول باغات خرما شده و کام دنیا را شیرین می کند.
انتهای پیام
نظرات