• دوشنبه / ۱۱ شهریور ۱۳۹۸ / ۱۰:۳۴
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 98061105527
  • منبع : نمایندگی خراسان جنوبی

عناب، محصول نابِ چینی نشود! + عکس

عناب، محصول نابِ چینی نشود! + عکس

ایسنا/خراسان جنوبی چین تولید عناب را افزایش داده و اگر خراسان جنوبی نتواند تولید خود را ارتقا دهد، عناب این استان جایگاه خود را از دست خواهد داد.

به گزارش ایسنا، عناب میوه‌ای با خاصیت‌های فراوان است که بیشترین سطح کشت آن مربوط به خراسان جنوبی است، اما عدم شناخت از خاصیت‌های این میوه و نبود فرآیندهای مربوط به تولید تا مصرف محصول عناب باعث شده تا این میوه به خوبی شناخته نشود.

خراسان جنوبی با داشتن ۹۸ درصد سطح زیر کشت عناب به عنوان اولین تولیدکننده این محصول در کشور و جهان مطرح است؛ چنانکه می‌توان از این محصول با برنامه‌ریزی‌های صحیح در جهت توسعه‌ اقتصادی استان گام برداشت.

خبرنگار ایسنا با حضور در روستای سیوجان به عنوان یکی از روستاهای تولیدکننده عمده عناب در استان، در گفت‌وگویی با کشاورزان و بهره‌برداران‌ به بررسی مشکلات فعلی محصول عناب و اهداف برگزاری همایش ملی عناب، به عنوان راهکاری برای برون رفت این محصول ارزشمند از شرایط نامطلوب فعلی پرداخته است.

سید جواد شکسته، یکی از کشاورزان سیوجان به ایسنا با بیان اینکه در حال حاضر 7 هکتار زیر کشت دارم، افزود: از میزان فروش عناب راضی نیستم، چرا که کشاورزان، عناب را به دلالان می‌فروشند و سود زیادی نصیبشان نمی‌شود.

وی افزود: عناب را به صورت خشک می‌فروشیم، چراکه به صرفه‌تر است و به این منظور صبر می‌کنیم تا عناب روی درخت خشک شود و سپس اقدام به برداشت می‌کنیم.

این کشاورز با بیان اینکه به صورت سنتی این محصول را برداشت می‌کنیم و هنوز روش‌های مکانیزه در برداشت را  استفادده نمی‌کنیم، تصریح کرد: کشاورزان، خود عناب را بسته بندی نمی‌کنند و آن را به صوت فله‌ای به فروش می‌رسانند.

شکسته با اشاره به اینکه هرچه بین مصرف کننده و تولیدکننده فاصله کمتر باشد، سود تولیدکننده بیشتر است، اظهار کرد: عناب خراسان جنوبی آن چنان که شایسته است، شناخته نشده و باید مسئولان قدمی در این راه بردارند.

وی افزود: اگر در هر روستا یک شرکت تعاونی باشد که قیمت گذاری مشخصی براساس کیفیت، نوع و طعم عناب ارائه دهد، دلالان نمی‌توانند دسترنج کشاورز را با هر قیمتی بخرند.

نداشتن سواد علمی و سود واسطه‌ها

این کشاورز بیان کرد: نداشتن سواد علمی در این حوزه باعث می‌شود که برخی از کشاورزان عناب را به هر قیمتی به واسطه‌ها بفروشند و این امر چیزی جز ضرر برای کشاورز به ارمغان نخواهد آورد.

شکسته ادامه داد: برگزاری همایش‌هایی مانند همایش ملی عناب در معرفی عناب تاثیر بسزایی داشت، چراکه هرچه بیشتر در مورد عناب بحث شود، این محصول بیشتر شناخته خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه عناب مصارف دارویی بسیاری دارد، افزود: لازم است کارخانه فرآوری در روستاها راه اندازری شود تا این محصول ارزشمند فرآوری شده تا به صورت دارو نیز مورد بهره برداری قرار گیرد.

این کشاورز بیان کرد: از لحاظ ارائه کود و افزایش محصول هیچ حمایتی صورت نمی‌گیرد و علاوه بر آن،  سالانه چند درخت خشک می‌شود که دولت هیچ گونه خسارتی پرداخت نمی‌کند.

صنایع بسته بندی برای عناب وجود ندارد

سیدمجید شکسته، یکی دیگر از کشاورزان نیز به ایسنا گفت: در حال حاضر 5 هکتار زیر کشت عناب دارم اما این محصول را به صورت فله‌ای می‌فروشم.

وی با بیان اینکه صنایع بسته بندی برای عناب وجود ندارد، افزود: کشاورزان حاصل دسترنج خود را به دلالان بدون هیچ نرخ مشخصی می‌فروشند.

وی با تاکید بر ضرورت بازاریابی و شناخت عناب، تصریح کرد: این محصول در استان نیاز به شرکت تعاونی و یا کارخانه فرآوری دارد که این فعالیت‌ها در قالب آن صورت گیرد.

این کشاورز با بیان اینکه عناب را به صورت خشک می‌فروشیم، افزود: روستای سیوجان بهترین رقم عناب را در کل کشور دارد که باید در سطح کشور معرفی و شناخته شود.

شکسته با بیان اینکه عناب خراسان جنوبی را تنها استان‌های همجوار می‌شناسند، افزود: در راستای معرفی عناب تاکنون کار شاخصی صورت نگرفته که برگزاری همایشی مانند همایش ملی عناب نقش بسزایی در این خصوص داشت.

وی تصریح کرد: همایش ملی عناب تاثیر بسزایی در معرفی عناب به استان‌های دیگر دارد و اگر این محصول، شناخته شود، کشاورزان و بهره برداران سود خواهند کرد.

این کشاورز با تاکید بر ضرورت صادرات عناب، اظهار کرد: اگر صادرات رونق گیرد، این محصول بیشتر شناخته شده و سود بیشتری نصیب کشاورزان می‌شود.

شکسته ادامه داد: لازم است تسهیلاتی به کشاورزان اختصاص یابد تا بتوانند سطح زیر کشت خود را افزایش دهند.

جمع‌آوری عناب یک راهکار صحیح و علمی می‌خواهد

سید ابراهیم موسوی، یکی دیگر از کشاورزان نیز به ایسنا گفت: حدود سه هکتار مثمر و یک و نیم هکتار غیر مثمر زیر کشت عناب دارم.

وی افزود: عناب باید کاملا روی درخت خشک شده و به موقع برداشت شود، چراکه دیر و یا زود برداشت کردن عناب، به این محصول آسیب می‌زند.

این کشاورز با بیان اینکه جمع‌آوری عناب یک راهکار صحیح و علمی می‌خواهد، تصریح کرد: تنوع در فروش عناب زیاد است و این امر برخی کشاورزان را متضرر می‌کند.

موسوی با اشاره به اینکه لازم است یک صنف مشخصی برای بهره برداران عناب شروع به فعالیت کند، بیان کرد: مسئولان باید به فکر صادرات عناب باشند و رسانه های عمومی نیز این محصول را به صورت علمی معرفی کنند.

وی با اشاره به اینکه صنایع بسته بندی باید با نظارت دقیق و مدیریت صحیح ایجاد شود، افزود: همایش ملی عناب در معرفی و شناخت عناب و تلاش برای بازاریابی و صادرات این محصول بسیار موثر بود.

این کشاورز خواستار ارائه راهکار و برنامه‌ریزی هدفمند ارگان‌های دولتی برای برون رفت از این مشکلات شد.

تنها خریدار ما دلالان هستند

سیدمحمدتقی موسوی‌نژاد، یک عناب‌کار در روستای سیوجان نیز به ایسنا اظهار کرد: در گذشته به طریق سنتی عناب را کشت می‌کردیم، اما اکنون مراحل کاشت و برداشت پیشرفت کرده است.

وی ادامه داد: در حال حاضر استفاده بهینه از آب مورد نظر قرار گرفته و بسیار بر این امر تأکید شده است و ما نیز تا حد امکان سعی در مصرف بهینه آب داریم.

موسوی‌نژاد با بیان اینکه اکنون فروش به استان‌های دیگر نداریم و تنها خریدار ما دلالان هستند، تصریح کرد: همایش عناب که به کمک جهاددانشگاهی  برگزار شد، کمک بسزایی به فروش و بازاریابی عناب کرد.

سید اسماعیل پورسجادی، یکی دیگر از بهره برداران، نیز به ایسنا گفت: عناب یک ارزش نهایی و مشخص ندارد که کشاورزان براساس آن محصول خود را به فروش برسانند.

وی با بیان اینکه دولت باید در فروش و تجارت عناب ورود پیدا کند، افزود: اگر دولت راهی برای تجاری‌سازی این محصول بردارد، عناب به تمام کشور و جهان شناخته خواهد شد.

این کشاورز بیان کرد: چین تولید عناب را افزایش داده است و اگر خراسان جنوبی نتواند تولید خود را ارتقا دهد، عناب این استان جایگاه خود را از دست خواهد داد.

پورسجادی با بیان اینکه عناب از نظر ارزش غذایی و دارویی از بسیاری محصولات بهتر است، خاطرنشان کرد: باید مسئولان سعی کنند تا با ارائه مواد غذایی از جمله عناب، این محصول را در سطح ملی معرفی کند.

گزارش از: زهرا حمیدی، خبرنگار ایسنا، منطقه خراسان جنوبی

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha