به گزارش ایسنا، دکتر سعید سرکار در اختتامیه جشنواره نانو و رسانه که عصر امروز (چهارشنبه، ۱۶ مرداد) برگزار شد، با اشاره به تحولات ایجاد شده در صندوق نوآوری و شکوفایی اظهار کرد: ما در عرصه فناوری نانو چند دهه صبر نکردیم تا در آینده به اهمیت این حوزه نوظهور پی ببریم. بلکه توانستیم با اختلاف دو تا سه ساله نسبت به کشورهای پیشرو در حوزه فناوری نانو وارد شویم.
وی با بیان این که ما در ابتدا بنیه ضعیفی داشتیم، خاطر نشان کرد: در آغاز راه تعداد کمی از اساتید دانشگاهها نسبت به علم نانو آشنایی داشتند و برای این منظور اقدام به ایجاد ستادی در این حوزه کردیم.
سرکار گفت: در این ستاد نه تنها به عرصه تولید پرداختیم بلکه کلیه اقدامات در زنجیره ارزش را برنامه ریزی کردیم و با برنامه ریزیهای انجام شده در حال حاضر ۳۷ هزار نفر متخصص نانو از مقطع کارشناسی ارشد به بالا داریم.
دبیر ستاد نانو رتبه کشور در این حوزه را رتبه چهار جهانی ذکر کرد و ادامه داد:تعداد مقالات محققان کشور از سال ۲۰۰۱ از ۱۰ مقاله به بیش از ۱۰ هزار مقاله در سال رسیده است که در این حوزه رشد هزار برابری را شاهد بودیم.
سرکار با اشاره به رتبه ۷ ایران در حوزه علم نانو از نظر کمی اظهار کرد: گزارشی که از سوی دانشگاه جورجیا تکس در زمینه بروز و ظهور فناوری نانو و حرکت در این عرصه منتشر شده، ایران را در این شاخه حائز رتبه ۵ جهانی اعلام کرده است.
دبیر ستاد نانو رسیدن به این جایگاه را دارا بودن پیشینه علمی خوبی دانست که در این عرصه ایجاد شده است و ادامه داد: بدون این بنیه علمی توسعه فناوری و نوآوری محقق نمیشود و علاوه بر آن بنیه علمی یکی از شاخصهای علم و فناوری کشورها به شمار میرود.
سرکار با تاکید بر این که ۲۵ درصد تولیدات علمی کشور در عرصه فناوری نانو است افزود: این میزان یک چهارم فعالیتهای علمی کشور است علاوه بر آن بالغ بر ۲۵۰ ثبت اختراع بین المللی در حوزه نانو داریم که این میزان ۳۰ درصد کل ثبت اختراعات کشور میشود.
دبیر ستاد توسعه نانو با بیان این که در برنامه ۱۰ ساله دوم ستاد نانو، توسعه صنعت بازار و رسوخ فناوری در صنایع موجود هدف گذاری شده بود ادامه داد: با این برنامه ریزی توانستم فناوری نانو را در ۱۵ حوزه صنعتی رسوخ دهیم. چرا که میدانستیم اگر صنعت به فناوری نانو توجه نکند بازار خود را از دست خواهد داد. از این رو در بازار فناوری نانو هدف ما این بود که صاحب صنعت شویم.
وی در عین حال با تاکید بر این که ما در ایران بیشتر کارخانه داریم تا صنعت اظهار کرد: کارخانه یک موجود ایستا ولی صنعت یک موجود پویا است و زمانی ما میتوانیم که ادعا کنیم صنعت درایم که صاحب ماشین آلات باشیم.
وی با تاکید بر تهیه خوارک برای حوزههای صنعتی ، فناوری را خوراک مورد نیاز بخشهای صنعتی نام برد و ادامه داد: این فناوری است که موجب رشد ، پویایی و رقابت پذیری بخشهای فناوری میشود و این در حالی است که در حال حاضر کارخانجات ما اشتهای لازم برای جذب فناوری ها را ندارد و این یکی از چالشهای ما به شمار میرود.
سرکار از طراحی و ساخت ۳۰ ماشین آلات صنعتی پیشرفته و صادرات آن خبر داد و گفت: در حال حاضر ۲۱۷ شرکت تولیدی در حوزه فناوری نانو داریم که محصولات آنها مورد تایید است ضمن آن که ۶۰۰ محصول حوزه فناوری نانو به بازار عرضه شده است.
دبیر ستاد نانو با تاکید بر این که ما در حوزه نانو به توان خو د متکی بودیم گفت: امسال سال تولید است و تولید بدون بازار یعنی حرکت در کوچه بن بست ولی از سوی دیگر بازار داخل کوچک است و ما به دنبال صادرات محصولات های تک در حوزه فناوری نانو هستیم.
وی با اشاره به اقدامات این ستاد برای فروش محصولات های تک گفت: ما در تلاشیم که از اقدامات در حوزه ترویج و فروش، پول درآوریم و ما اگر نتوانیم فناوری های های تک را عرضه کنیم بعد از مدتی بازار اشباع خواهد شد از این رو ما باید مسیر توسعه صادرات محصولات های تک را فراهم کنیم.
سرکار با بیان این که در حال حاضر محصولات نانویی ایران به ۴۲ کشور دنیا صادر میشود تاکید کرد: این اطمینان را میدهم که صادرات سنتی به سقف خود رسیده است هر چند که ممکن است رشد ۱۰ تا ۲۰ درصدی را شاهد باشیم. ولی در توسعه صادرات محصولات های تک فضا به اندازه بی نهایت باز است و باید امروز صادرات ما مبتنی بر محصولات فناورانه باشد.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو با تاکید بر این که امروز دنیا ایران را در حوزههای های تک به رسمیت نمیشناسد خاطر نشان کرد: در این راستا باید تلاش کنیم تا نام ایران را در زمره کشورهای دارای فناوری قرار دهیم و این در حالی است که ما با بازار، رفتار و همچنین بازرگان سنتی نمیتوانیم در این راه موفق باشیم.
سرکار به تجربه چین برای تسخیر بازارهای جهانی اشاره و تصریح کرد: کشور چین با محصولات با فناوری پایین و قیمت کم توانست بازارهای جهانی را کسب کند ولی ما نمیتوانیم در حوزه محصولات با فناوری پایین با کشورهای مانند چین رقابت داشته باشیم.
سرکار مزیت رقابتی کشور را محصولات با فناوری پیشرفته و قیمت ارزان دانست و گفت: با چنین سیاستی در شرایط تحریم توانستم خط تولید نانو الیاف را در کشور کره به فروش برسانیم.
دبیر ستاد نانو با تاکید بر این که ما برای توسعه صادرات محصولات با فناوری پیشرفته باید انسانهای خاص تربیت کنیم اظهار کرد: ما همچنین نیاز به بازاریابی در این زمینه داریم و باید یادمان باشد بازاریابی نیاز به صبر و حوصله دارد.
سرکار اولویت اول ستاد نانو را توسعه صادرات ذکر کرد و گفت: براین اساس برنامه داریم تا پایان برنامه ۱۰ ساله دوم ستاد نانو، صادرات را به سالی یک میلیارد دلار برسانیم. ما این ظرفیت را داریم مشروط بر آن که زیرساختهای آن فراهم شود.
انتهای پیام
نظرات