• یکشنبه / ۹ تیر ۱۳۹۸ / ۰۹:۳۰
  • دسته‌بندی: کردستان
  • کد خبر: 98040904193
  • منبع : نمایندگی کردستان

دلایل آتش‌سوزی جنگل‌های کردستان چیست؟

دلایل آتش‌سوزی جنگل‌های کردستان چیست؟

ایسنا/کردستان میزگردی با موضوع ارزیابی افزایش ریسک آتش سوزی جنگل‌ها و مراتع کردستان طی امسال و راهکارهای مقابله با آن با حضور ادارات و سازمان‌های مربوطه در دفتر خبرگزاری ایسنا کردستان برگزار شد.

به گزارش ایسنا، رئوف نصری، رئیس اداره منابع طبیعی شهرستان سنندج در این میزگرد، اظهار کرد: در سال‌های گذشته بیشتر آتش سوزی‌ها از تیرماه آغاز می‌شدند، اما امسال متأسفانه زودتر و از اوایل خرداد شروع شدند. تاکنون در سطح شهرستان سنندج ۵۶ مورد آتش سوزی و اطفا حریق داشته‌ایم که حدود ۷۰ درصد آن در حوزه مرکزی شهرستان سنندج بوده است.

وی با اشاره به اینکه زودتر شروع شدن آتش سوزی‌ها دلایل متعددی دارد و منابع طبیعی علل آن را بررسی و رصد می‌کند، افزود: عامل ۷۰ تا ۸۰ درصد این آتش سوزی‌ها انسانی بوده که به صورت عمدی و یا غیرعمدی صورت گرفته است. تشخیص اینکه کدام مورد عمدی و کدام مورد غیرعمدی بوده بسیار سخت است.

نصری عنوان کرد: نکته جالب توجه این است که سطح پوشش مراتع در حال حاضر سبز است و تا عمداً، انسانی آن را آتش نزند دچار حریق نمی‌شود، پس متأسفانه مشخص است که بسیاری از آتش سوزی‌ها عمدی صورت گرفته است.

*وقوع ۵۶ مورد آتش سوزی در سه ماه اول امسال

وی اعلام کرد: سال گذشته در اواخر تیرماه ۴۰ مورد آتش سوزی در شهر سنندج داشته‌ایم، اما امسال که هنوز در اوایل تیرماه هستیم به ۵۶ مورد رسیده است. اگر این حجم از آتش سوزی‌ها را با سال گذشته مقایسه کنیم، مشخص است که این آتش سوزی‌ها بحرانی بوده و باید بسیار با برنامه‌تر جلو برویم.

رئیس اداره منابع طبیعی شهرستان سنندج ادامه داد: ۴۳ مورد آتش سوزی شهر سنندج جز محدوده شهری بوده که اطفا آن در حوزه وظایف منابع طبیعی نیست اما باز هم برای اطفا آن اقدام کرده‌ایم.

وی بیشترین محدوده آتش سوزی‌های امسال شهر سنندج را در حریم و محدوده شهری اعلام کرد و گفت: روستاهای دور افتاده کمترین میزان آتش سوزی را داشته‌اند چون جوامع محلی آنها بسیار آگاهانه از منابع طبیعی خود حفاظت می‌کنند.

رئیس اداره منابع طبیعی شهرستان سنندج، ضمن انتقاد از فاصله زیاد بین دانشگاه و دستگاه‌های اجرایی و خلاء موجود در این راستا، گفت: به طور قطع فعالیت‌های آکادمیک و پایان نامه‌های قوی در عرصه منابع طبیعی استان وجود دارد که متأسفانه دستگاه‌های اجرایی از آن غافل اند و این موجب می‌شود که خروجی مناسبی نداشته باشیم و معتقدم که باید بستر این ارتباط فراهم شود.

وی تصریح کرد: در بستر توسعه پایدار بزرگترین اشکال کار منابع طبیعی این است که در تحت پوشش وزارتخانه‌ای هستیم (کشاورزی) که خود مصرف کننده منابع طبیعی و اراضی ملی است که با این اوضاع، توسعه هرگز اتفاق نمی‌افتند، چرا که سازو کار مشخصی برای انجام ماده‌های قانونی عرصه منابع طبیعی به صورت قاطع وجود ندارد و بسیاری از مشکلات ما به حوزه کشاورزی برمی گردد.

نصری، تاکید کرد: این مهم باید به صورت ریشه‌ای حل شود و همچون گذشته بتوانیم وزارتخانه جنگل‌ها و مراتع داشته باشیم و به صورت مستقل فعالیت‌های خود را ادامه دهیم.

رئیس اداره منابع طبیعی شهرستان سنندج، خاطرنشان کرد: خسارات‌های آتش سوزی هیچ گاه از خسارت‌های ناشی از جاده سازی، سد سازی و … پیشی نگرفته است و ما سعی داریم که حداقل خسارت داشته باشیم.

وی با اشاره به اینکه کشاورز و بهره برداران ما تصرفات خود را با مالکیت اشتباه می‌گیرند و این یکی از معضلات تخریب منابع طبیعی است، یادآور شد: طرح جامع جنگلداری و ایجاد انگیزه برای افزایش مشارکت مردمی از اولویت‌های اداره کل منابع طبیعی استان کردستان است.

نصری افزود: اداره کل منابع طبیعی استان کردستان در بحث آموزش و پیشگیری در خصوص اطفا حریق، آمادگی کامل را دارد و هر ساله آن را در دهیاری‌ها استمرار داده است و در تلاش است که سیاست‌ها را بر مبنای مشارکت‌های مردمی تنظیم و این امر را به صورت معارف عمومی در آورد.

*مسائل فرهنگی بزرگترین مشکل محیط زیست و منابع طبیعی است

وی با تاکید بر اینکه مسائل فرهنگی بزرگترین مشکل محیط زیست در بحث منابع طبیعی است و باید این مهم فرهنگ سازی شود عنوان کرد: منابع طبیعی فقط مختص به دولت نیست بلکه مردمی هم بوده و لذا اولویت این است که در زمان آتش سوزی، اذهان مردم باید سطح آتش سوزی و خسارت را کم کند.

رئیس اداره منابع طبیعی شهرستان سنندج، افزود: در این راستا ما در بحث اطفا حریق توانستیم آموزش لازم و اکیپ‌های متعدد در سطح استان ایجاد کنیم و این اکیپ‌ها به صورت پشتیبانی در کنار یکدیگر هستند تا بتوانند بیشترین کارایی را در بحث اطفا حریق داشته باشند.

وی تصریح کرد: منابع طبیعی ادوات و امکانات خاص خود را دارد که شاید هیچ دستگاه دیگری در سطح استان در بحث اطفا حریق نداشته باشد و هر سال این امکانات تکمیل تر می‌شود.

*علل انسانی آتش سوزی‌ها ناشی از اهدافی است که دنبال می‌شود

فریبا رضایی، مدیرکل حفاظت از محیط زیست کردستان هم در ادامه این میزگرد، اظهار کرد: آتش سوزی به دلیل طبیعی از جمله افزایش دمای هوا و یا علل انسانی صورت می‌گیرد که دلایل انسانی آن نیز ناشی از برخی اهدافی است که دنبال می‌شود.

وی ادامه داد: طی بررسی‌های ما مشخص شده که علل بیشتر آتش سوزی‌ها به ویژه در مناطق حفاظت شده محیط زیست، عمدی بوده است.

رضایی عنوان کرد: با مقایسه آمار سال‌های ۹۵ تا ۹۸ می‌بینیم که روند کاهشی را در آمار آتش سوزی‌ها مناطق حفاظت شده خود داشته‌ایم که این موضوع به فعالیت مأموران اجرایی اداره کل محیط زیست استان برمی‌گردد و موجب شده افراد سودجو این نوع فعالیت‌ها را کمتر کنند.

وی ادامه داد: در سال ۹۵ چهار مورد آتش سوزی در نیزارهای دریاچه زریبار صورت گرفته است، در سال ۹۶ بالغ بر ۹ مورد، در سال گذشته شش مورد و امسال هم تاکنون یک مورد بوده است.

مدیرکل حفاظت از محیط زیست کردستان تصریح کرد: در منطقه حفاظت شده عبدالرزاق سقز در سال ۹۵ شش مورد آتش سوزی، در سال ۹۶ یک مورد، سال گذشته پنج مورد و در سال ۹۸ تاکنون موردی نداشته‌ایم.

وی افزود: در منطقه حفاظت شده کوسالان و شاهو در سال‌های ۹۵ و ۹۶ به ترتیب ۸ و ۱۱ مورد آتش سوزی، در سال گذشته هفت مورد و در سال ۹۸ چهار مورد بوده است.

رضایی ذکر کرد: با توجه به اینکه فعالیت محیط بانان ما در سال‌های ۹۵ و ۹۶ رکورد چشمگیری داشت و تعطیل بودند، به اعتقاد بنده ثبت آمار حریق ما در این دو سال در مناطق حفاظت شده اشتباه بوده و از تعداد اعلام شده بیشتر بوده است.

مدیرکل حفاظت از محیط زیست کردستان اضافه کرد: متأسفانه در چند سال گذشته در جهت تضعیف خدمات دولت نیز افرادی عمدی نیزارها را آتش می‌زدند تا بگویند که عرصه‌های طبیعی و محیط زیستی استان رها شده‌اند، بنابراین در این زمینه قطعاً سیاسی کاری هم وجود داشته است اما ما همیشه گفته‌ایم که حوزه محیط زیست مکانی برای مانور اینگونه مسائل نیست.

وی در ادامه سخنان خود ذکر کرد: مساحت کل آتش سوزی استان در سال ۹۵ حدود هزار و ۳۱۴ هکتار، در سال ۹۶ حدود ۵۹۸ هکتار، در سال ۹۷ بسیار کاهش یافته و ۱۵۰ هکتار بوده است. آمار سال‌های ۹۵ و ۹۶ به دلیلی تعطیلی محیط بانی‌های محیط زیست مشخص نیست.

مدیرکل حفاظت از محیط زیست کردستان، درباره علت تعطیلی محیط بانی‌های استان در سال‌های ۹۵ و ۹۶ گفت: این مسئله به مدیریت‌های قبلی برمی‌گردد که به حضور مأموران اجرایی و فنی اهمیتی نداده‌اند و در واقع همتی پشت این قضیه وجود نداشته است. در سال ۹۷ به ویژه با حضور فرمانده یگان حفاظت اداره کل حفاظت محیط زیست رونق خوبی در این زمینه گرفت و محیط بانی‌های ما تجهیز و محیط بان‌ها مستقر شدند.

وی افزایش نظارت‌ها و حضور مأموران اجرایی را در کاهش آتش سوزی‌ها بسیار مؤثر دانست و اعلام کرد: بحران در حوزه مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت از محیط زیست استان کردستان در مقایسه با سال‌های گذشته، علیرغم افزایش دما و بافت رویشی زیاد، بسیار کمتر است.

رضایی در ادامه سخنان خود به فعالیت مؤثر سازمان‌های مردم نهاد زیست محیطی اشاره و عنوان کرد: انجمن‌های شهر سنندج و مریوان خود، پای کار هستند و مشارکت می‌کنند که ما به این مشارکت مردمی نیاز داریم.

وی گفت: از صدا و سیما می‌خواهیم که به موقع اخبار حریق را پوشش دهند و اطلاع رسانی کنند تا در زمان طلایی بتوانیم حضور پیدا کرده و برای اطفا حریق از امکانات استفاده کنیم.

مدیرکل حفاظت از محیط زیست کردستان، در بخشی دیگر از سخنان خود به آتش سوزی گسترده جنگل‌های مریوان در سال گذشته اشاره و بیان کرد: این آتش سوزی ۷۲ ساعت طول کشید که متأسفانه منجر به درگذشت جان چهار نفر شد. برای جلوگیری از تکرار این موضوع سازمان حفاظت از محیط زیست تفاهم نامه‌ای را در بهمن ماه سال گذشته با وزارت دفاع منعقد کرد. در این راستا شماره تلفن مأمور کشیک اعلام شده می‌شود، تا چنانچه نیاز به کمک هوایی و حضور بالگرد بود، با این شماره برای اعزام بالگرد به منطقه تماس گرفته شود.

وی ادامه داد: مساحت مناطق حفاظت شده محیط زیست استان، ۲۵۰ هزار هکتار است، اما عرصه‌های منابع طبیعی بسیار گسترده‌تر هستند. ما چون با منابع طبیعی منافع مشترکی را داریم زمانی که آتش سوزی اتفاق می‌افتد هیچ مرزی را قائل نمی‌شویم و حتی اگر در حوزه ما هم نباشد برای مشارکت در اطفای حریق حاضر می‌شویم.

رضایی در پایان با تاکید بر اینکه مأموران اجرایی محیط زیست بیش از پیش پای کار بوده و شبانه روز ملزم به صیانت از مناطق حفاظت شده استان هستند، خاطرنشان کرد: در جلسه ستاد بحران نیز که امسال در استانداری برگزار شد وظایف دستگاه‌ها برای هم افزایی و تشریک مساعی مشخص شده و در کل همه امکانات برای کاهش آتش سوزی‌ها بسیج شده است.

* امسال افزایش ریسک آتش سوزی به دلیل افزایش بارندگی‌ها طبیعی است

احمد ولی‌پور، استاد دانشگاه کردستان و رئیس مرکز پژوهش و توسعه جنگل‌های زاگرس شمالی، نیز در ادامه این میزگرد، اظهار کرد: به دلیل افزایش بارندگی‌ها و شرایط جوی خاص امسال، طبیعی است که مقداری آتش سوزی‌ها نیز افزایش یابد و ریسک آتش سوزی در سطح بالایی باشد، چون پوشش گیاهی هم بیشتر شده و با کمترین جرقه یا شعله‌ای، آتش می‌تواند شعله‌ور شود.

وی با بیان اینکه در زاگرس آنچه اهمیت دارد، اکوسیستم آن است، تصریح کرد: در مدیریت کلان می‌دانیم که هدف نهایی رسیدن به توسعه و داشتن رشدی پایدار است. توسعه همچون مثلثی است که توسعه اجتماعی، اقتصادی و در کنار آن توسعه اکولوژیکی، منابع طبیعی و محیط زیستی قرار دارد که باید هر سه بخش با همدیگر رشد کنند.

ولی‌پور با بیان اینکه در بخش اکولوژیکی، تهدیدهای بسیار زیادی داریم، گفت: شاخص‌های اقتصادی و اجتماعی، هرسال پایین‌تر آمده و مسائل و اتفاقاتی جدید حداقل در یک دهه اخیر به وجود آمده که غیرقابل کنترل است؛ از جمله آن شاید دلایل سیاسی و مقاصد عمدی باشد، اما بخشی نیز به عملکرد تصمیم‌گیران و سیاست‌گذاران برمی‌گردد که ممکن است با عملکرد آنها محیط زیست با تهدید مواجه شود.

وی ادامه داد: در چند شاخه از جمله در بحث سیاست گذاری‌ها و چگونگی دیدگاه ما نسبت به مشارکت‌های مردمی تهدید وجود دارد و در بخش اعتبارات و اجرا و قوانین و سیاست‌های کلان هم ما مسئله داریم.

*خروج دام از جنگل‌ها عاملی مؤثر بر افزایش آتش سوزی هاست

رئیس مرکز پژوهش و توسعه جنگل‌های زاگرس شمالی افزود: یکی از تهدیدهای منابع طبیعی که ریشه در سال‌های گذشته دارد، اجرای طرح خروج دام از جنگل‌ها از سال ۸۴ بوده است، ارتباط معنی‌دار و مثبتی میان تعداد آتش سوزی‌ها و کاهش تعداد دام وجود دارد. ملی شدن جنگل‌ها و مرتع‌ها و پس گرفتن آنها از بخش خصوصی باعث مشکلاتی شده است، چون بدون مطالعه کافی با این فرهنگ برخورد کرده و صورت مسئله را پاک کرده‌ایم، اکنون بعد از چند سال هنوز این مسئله وجود دارد و نبود همدلی میان ما و جوامع محلی شاید به اقدامات ما برمی‌گردد، چون حسن نیت خود را نشان نداده‌ایم.

وی اضافه کرد: به عنوان مثال ما در جنوب زاگرس تا شمال زاگرس، فرهنگ چراگاهی و دامداری داشته‌ایم اما می‌خواهیم یک روزه این مسئله را از بین ببریم، از سال ۴۱ تاکنون می‌خواهیم این صورت مسئله را پاک کنیم و آمار نشان می‌دهد که موفق نبوده‌ایم ولی باز هم اصرار بر این قضیه داریم.

*ویژگی‌های توپوگرافی از مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر آتش سوزی است

ولی پور با بیان اینکه ویژگی‌های توپوگرافی یکی از مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر آتش سوزی است، عنوان کرد: طبق نتایج آخرین پژوهش‌های انجام شده در دانشگاه کردستان، در حال حاضر ۸۳ درصد آتش سوزی‌ها در شیب کمتر از ۵۰ درصد اتفاق افتاد است،

وی ادامه داد: همچنین ۹۰ درصد آتش سوزی‌ها در ارتفاعات پایین و زمین‌های نزدیک اراضی کشاورزی اتفاق می‌افتد، این عوامل نشان می‌دهد که اکثر آتش سوزی‌ها عامل انسانی دارد و دلیل آن برای به دست آوردن زمین است.

رئیس مرکز پژوهش و توسعه جنگل‌های زاگرس شمالی اعلام کرد: بروز آتش سوزی، ارتباط مثبتی با میزان بارندگی دارد و در هر سالی که بارش‌ها زیاد بوده، ۷۲ درصد آتش سوزی‌ها در محل‌هایی اتفاق افتاده که میزان بارندگی از ۸۰۰ میلی متر بیشتر بوده است.

ولی پور با اشاره به اینکه ارزش زمین، در استان کردستان از دیگر مباحث مهم در این حوزه است، گفت: طبق نقشه ماده ۵۶، زمین‌های مردم و مالکیت‌های ملی از یکدیگر تفکیک شده است، اما با گذشت چندین سال و حجم انبوده تشکیل پرونده تخلفات در این زمینه، می‌توان گفت که نقشه ماده ۵۶ ما مناسب نیست و بر همین اساس اهمیت نقشه "کاداستر" مطرح شده است.

وی، ضمن انتقاد از وضع قوانین ملی در حوزه منابع طبیعی گفت: همه ارگان‌های ذیربط در این زمینه باید پذیرای وجود مشکلات در عرصه منابع طبیعی باشند و درصدد حل و رفع این معضلات گام بردارند.

رئیس مرکز پژوهش و توسعه جنگل‌های زاگرس شمالی، بیان کرد: متأسفانه طرح‌های سازمان جهاد کشاورزی نیز طی چند سال اخیر تأثیرات منفی زیادی بر جنگل‌های استان گذاشته و این در حالی است که اجرا "طرح جنگلداری" به معنای واقعی در منابع طبیعی استان یک خلاء است.

وی افزود: طرح جنگلداری، مدیرت جنگل را انجام می‌دهد و حفاظت، احیا، توسعه و بهره برداری را در اولویت دارد، اما متأسفانه طرح‌های انجام شده در کردستان، اکثراً به صورت جزئی نگری بوده و جامع نیست و علی رغم هزینه زیادی که دارد فقط ۸ درصد موفق بوده است.

ولی پور، بر اهمیت مشارکت‌های مردمی و حضور سمن‌ها در اجرای موفق فعالیت‌های زیست محیطی و منابع طبیعی تاکید کرد و افزود: بر خلاف تصور، مشارکت مردمی در عرصه منابع طبیعی تا کنون آن چیز مورد انتظار نبوده است و مردم خود را سهیم ندانسته اند، این مهم باید در دانشگاه‌ها مطرح و آموزش داده شود.

وی با بیان اینکه مسئولیت و تعهد منابع طبیعی و محیط زیست در راستای مدیریت اطفا حریق به دلیل مساحت تحت مدیریت، قابل مقایسه نیست عنوان کرد: محیط زیست نباید بر تجهیزات هوایی همچون بالگرد که دسترسی به آن در هنگام وقوع آتش سوزی سخت‌تر است تاکید داشته باشد، بلکه باید بر تجهیزات زمینی و انسانی که کارآمدتر است معطوف شود، چرا که کارایی، دسترسی به موقع و قدرت مانور از اصول تجهیزات است.

وی در پایان یادآور شد: اعتبارات در عرصه منابع طبیعی بسیار کم است و همه مسئولان و مدیران استان باید برای افزایش بودجه در این راستا تلاش کنند.

شرمین شریفی، رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری سنندج نیز در ادامه این میزگرد اظهار کرد: حوزه سیما، منظر و فضای سبز شهرداری برابر بند ۱۴ ماده ۵۵ قانون شهرداری‌ها، نقش حفاظت و صیانت از سطح شهر را در برابر حریق برعهده دارد.

وی افزود: با توجه به اینکه سازمان سیما و منظر شهرداری، بحث مدیریت فضای سبز را برعهده دارد، پارک‌های جنگلی آبیدر، توس نوذر، نیشتمان و سایر فضاهای سبز سطح شهر اگر دچار حریق شوند ما وارد عمل می‌شویم.

شریفی عنوان کرد: سال ۹۷ نسبت به سال ۹۶ در بحث آتش سوزی‌ها ۹۵ درصد کاهش داشته‌ایم که با همکاری سازمان آتش نشانی شهرداری، منابع طبیعی و … اطفای حریق صورت گرفته است.

وی گفت: امسال افزایش بارندگی‌ها و شرایط خاص جوی، باعث تهدیدهایی نیز شده است و افزایش پوشش گیاهی موجب افزایش آتش سوزی‌ها می‌شود.

رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری سنندج ادامه داد: این مسئله قابل پیش بینی بود به همین دلیل در جلسه ستاد بحران استانداری به همه دستگاه‌ها تاکید شد که وظایف لازم را در جهت کاهش آتش سوزی‌ها انجام دهند.

وی اعلام کرد: ما در این راستا برنامه‌ریزی‌های لازم را انجام دادیم و علف تراشی در سطح سه پارک جنگلی و پاکسازی کف آنها، نقاط تهدید و کور که دسترسی ماشین‌ها و نیروی انسانی به آنجاها سخت بود، انجام شد تا کمتر دچار حریق شوند.

شریفی ذکر کرد: پیشگیری و مقابله دو مقوله مهم در بحث آتش سوزی‌هاست، ما بیشتر بر بحث پیشگیری تاکید داریم چون می‌تواند کمک کند که ما کمترین آتش سوزی را داشته باشیم. به همین دلیل کوه آبیدر به هفت زون تقسیم شده است و نیروهای آموزش دیده آتش‌بان سازمان سیما و منظر حضور دارند و تجهیزات لازم را در اختیار آنها قرار داده‌ایم.

وی با اشاره به اینکه هرگونه سهل انگاری می‌تواند منجر به آتش سوزی شود، گفت: مردم ما محیط زیست خود را حفاظت می‌کنند و حس تعلق به آن دارند. معتقدیم که عوامل انسانی بر اثر سهل انگاری اقدام به آتش سوزی می‌کنند هر چند ممکن است که دلایل دیگری نیز پشت این قضیه باشد.

رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری سنندج تصریح کرد: حضور مداوم آتش‌بان‌ها و گشت مداوم نیروهای سازمان سیما و منظر باعث می‌شود که آتش سوزی‌های عمدی کاهش یابد.

وی ادامه داد: در پارک‌های جنگلی توس نوذر و نیشتمان نیز زون بندی صورت گرفته و نیروهای ما حضور دارند.

شریفی در بخشی دیگر از سخنان خود ذکر کرد: امسال شرایط ما نسبت به سنوات گذشته متفاوت است، اما آمادگی این را داریم که در تمام نقاط تحت مدیریت نیروهای سازمان سیما و منظر نسبت به اطفای حریق برخورد کنیم.

وی اعلام کرد: چند هفته پیش نیز در توس نوذر متأسفانه عوامل انسانی حدود ۲ دهم هکتار این منطقه را آتش زدند که بوسیله نیروهای ما هشدار و اخطار هم به آنها داده شد.

رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری سنندج در مورد اعتبارات شهرداری در بخش اطفای حریق، گفت: این حوزه اعتبار مشخصی ندارد، بلکه بودجه ۸۰۰ میلیون تومانی سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری سنندج مربوط به توسعه و نگهداری و احداث فضای سبز است که اعتبار اطفای حریق نیز در آن لحاظ می‌شود.

شریفی در ادامه با بیان اینکه هدف ما فرهنگ سازی برای مدیریت و کنترل حریق است، عنوان کرد: نصب بنر، ساخت موشن گرافی و اطلاع رسانی در رسانه ملی از جمله اقدامات سازمان سیما و منظر شهرداری سنندج در راستای فرهنگ سازی برای کنترل و مدیریت کاهش حریق است.

وی زون بندی پارک هاو مراتع را از دیگر اقدامات مؤثر برای کنترل آتش سوزی در حومه شهر ذکر و تصریح کرد: اطفا حریق سه منطقه شهری آبیدر، نیشتمان و توس نوذر حیطه وظایف شهرداری است.

*وقوع ۳۸ مورد حریق در ۱۴۱ هکتار از مراتع کردستان طی امسال

در ادامه اردشیر دولتیاری، فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی استان کردستان، گفت: در سطح استان کردستان تاکنون ۳۸ مورد حریق در مساحتی به میزان ۱۴۱ هکتار اتفاق افتاده است. که از این تعداد ۶ هکتار از جنگل‌ها و ۱۲۳ هکتار از مراتع و ۱۱ هکتار از اراضی جنگلی دچار حریق شده است.

وی اظهار کرد: ۱۰ شهرستان با ۲۳ حوزه زیر نظر منابع طبیعی است، که در این راستا تجهیز جوامع محلی و بهره برداران، برگزاری دوره‌های ترویجی و آموزش از جمله برنامه‌های اجرا شده منابع طبیعی طی امسال است.

فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی استان کردستان، افزود: اولویت مقابله با آتش سوزی در مناطق جنگلی است که در مناطق غرب، شمال غرب و جنوب غرب استان اتفاق می‌افتد، که ۴۰ درصد این آتش سوزی‌ها به علت آتش زدن پسماند مزارعی است که در جنگل‌ها سرایت می‌کند.

* سال گذشته ۷۹۸ هکتار از منابع طبیعی استان دچار حریق شده است

وی اعلام کرد: تعداد آتش سوزی در عرصه‌های طبیعی استان، در سال گذشته ۸۸ مورد بوده که تعداد ۴۸ فقره در جنگل‌ها و ۳۴ مورد در مراتع بوده است و در پی آن ۷۹۸ هکتار از منابع طبیعی استان دچار حریق شده است.

دولتیاری بیان کرد: مشارکت جوامع محلی و بهره برداران منابع طبیعی در پیشگیری و کنترل آتش سوزی تعداد ۸۶ مورد بوده که با مدیریت دهیاران در مناطق مختلف استان تشکیل شده است.

وی اعلام کرد: امسال تاکنون در خرداد ماه، شاهد بیشترین میزان آتش سوزی بوده‌ایم که بیشتر به دلیل خطای انسانی صورت گرفته است.

فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی استان کردستان گفت: دو عامل انسانی و طبیعی موجب بروز حریق می‌شود که در بحث انسانی، عواملی همچون دامداران، کود دام‌ها، جنگل نشینان و بی احتیاطی رهگذران، شکارچیان و چوپانان مطرح می‌شود.

وی افزود: آزمندی افراد سودجو که جهت افزایش مزارعی که هم مرز جنگل است اقدام به آتش زدن جنگل می‌کنند، نیز از دیگر عوامل مؤثر انسانی در این زمینه محسوب می‌شود.

فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی استان کردستان، با اعلام اینکه سامانه ۱۵۰۴ به صورت شبانه روزی جوابگوی مردم در راستای تخریب و تصرف و حریق است، عنوان کرد: برابر ماده ۴۵ قانون اساسی، افرادی که به صورت عمد یا غیر عمد اقدام به آتش زدن نباتانت سطح جنگل می‌کنند، در صورت شناسایی به حبس از دو ماه تا یک سال محکوم می‌شوند.

وی خاطرنشان کرد: نیروی انسانی و تجهیزات موجود در اداره کل منابع طبیعی استان، در حال حاضر جوابگوی مدیریت اطفا حریق در یک میلیون و ۸۰۰ هزار عرصه منابع طبیعی کردستان نیست و نیازمند تجهیزات پیشرفته روز و افزایش اعتبارات است.

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha