به گزارش ایسنا، بنابر اعلام نبض بازار، بزرگترین مزیت رقابتی کشورها و سازمانها، داشتن نیروی انسانی توانمند است. اهمیت سرمایه انسانی در ارتقا رشد و بهرهوری یکی از مهمترین موضوعاتی است که موردتوجه صاحبنظران علم مدیریت قرارگرفته است. بر همین اساس، دهه پایانی قرن ۲۰۰۰ را عصر «توانمندسازی سرمایه انسانی» نامیدهاند. در عصر فرامدرن، سرمایه انسانی، بالاترین و با ارزشترین و بزرگترین دارایی هر سازمان و کشوری محسوب میشود. سرمایه انسانی در هیچ ترازنامه و حساب سود و زیانی آورده نمیشود؛ ولی نتیجه سود و زیان سازمانها را رقم میزند. تنها سرمایهای که با استفاده هر چه بیشتر، کاهش نیافته و یک صورت فزآیندهای تقویت میشود.
مطالعات متعدد نیز موید این واقعیت است که جوامعی توسعه مییابند که علاوه بر منابع و ذخایر طبیعی و سرمایههای مادی و فیزیکی، از منابع انسانی قابلتوجهی برخوردار باشند؛ در واقع در این سالها کشورهایی به رشد بیشتر اقتصادی نائل آمدهاند که نیروی کار تحصیلکرده، ماهر، با کفایت و در یککلام از «سرمایه انسانی» کافی و مناسب بهرهمند بودهاند؛ زیرا اولین و مهمترین مؤلفه توسعه در هر کشور انسان است. نیروی انسانی، سهم عمدهای در توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و…. دارد.
سرمایه انسانی، تنها نهادهای است که میتواند ضمن تغییر خود، سایر نهادههای تولید را دگرگون یا متعادل کند، مبنایی برای نوآوری فراهم سازد و در سطح وسیع به رشد اقتصادی بینجامد. امروزه مطالعات اقتصاددانان توسعه نشان میدهد که سیاستهای دولتها، از جمله سرمایهگذاری در سرمایه انسانی و مخارج تحقیق و توسعه، نهتنها بر رشد و بهرهوری اقتصادی، بلکه بر توزیع مناسب درآمد و کاهش نابرابری در اقتصاد کشورها نیز مؤثر بوده است. هدف اصلی این یادداشت، روشنتر کردن مفهوم سرمایه انسانی، اهمیت نظریه سرمایه انسانی در تحلیلهای اقتصادی است، بررسی تئوری سرمایه انسانی، استراتژیهای ارتقا سرمایه انسانی و نقش آن در توسعه است؛ ازاینجهت مفهوم سرمایه انسانی، اهمیت و ضرورت سرمایهگذاری در سرمایه انسانی بر قالب ارائه آموزش بهصورت عمومی و آموزشهای ضمن خدمت بهصورت خاص مورد مطالعه قرارگرفته است.
تعریف و مفهوم سرمایه انسانی
یکی از مباحث بسیار مهم در دهه اخیر جهان، بحث سرمایه انسانی است. سرمایه انسانی یا به عبارتی کیفیت نیروی کار و یا دانش نهادینهشده در انسان باعث افزایش تولید و رشد اقتصادی کشورها میشود.
سرمایه انسانی، به زبان ساده به هر چیزی غیر از سرمایه فیزیکی از قبیل اموال، تجهیزات و سرمایه مالی گفته میشود. سرمایه انسانی در واقع یک مفهوم اقتصادی است و از دو واژه «سرمایه» و «انسان» تشکیل شده است. سرمایه انسانی عبارت است از: ذخیره دانش، مهارت، صلاحیت و توانائیهائی که عمدتاً از طریق آموزش کسب میشوند و بر کیفیت کار تأثیر مثبت میگذارند و ارزش اقتصادی آن را در بازار کار افزایش دهند بر اساس نگرش مدیریتی، سرمایه انسانی، منبع تجاری یا دارایی است که از ارزش بازار شکل میگیرد. نگرش اقتصاد کلان، سرمایه انسانی را بهعنوان یکی از فاکتورهای تولید میبیند، بهاینترتیب در منابع رشد اقتصادی، مفهوم سرمایه انسانی با توسعه دانش اقتصادی مرتبط است. تئوریهای جدید رشد اقتصادی سرمایه انسانی را بهعنوان مجموع مهارتهای کسبشده و ذاتی فردی شخصیت میبخشد. آرمسترانگ سرمایه انسانی را بهعنوان دانش و مهارتهایی که فردیت را خلق میکند و به کار میگیرد، معرفی میکند.
سرمایه انسانی نمایانگر دانش ضمنی موجود در ذهن و افکار کارکنان و منبع اساسی نوآوری و بازآفرینی یک سازمان است که بهصورت ترکیبی از شایستگیها، طرز تلقیها و خلاقیت کارکنان تعریف میشود.
سرمایه انسانی از استعدادی ذاتی برخوردار است که میتواند هم خود را دگرگون کند و هم به دگرگونی یا تعدیل سایر نهادها منجر شود و همین ویژگی است که به پویایی همیشگی اقتصاد خواهد انجامید. سرمایه انسانی به دانش، تحصیلات، شایستگیهای کاری و ارزیابیهای روانسنجی اشاره دارد.
فولاد مبارکه با تکیهبر همین توانمندی در چند سال گذشته تبدیل به قطب اقتصادی کشور شده و حالا با گنجینهی بزرگی که در اختیار دارد هر روز شاهد تلاش بیشتر این سرمایه در انجام وظایف و نقشهای محوله هستیم. در کنار این موضوع باید اذعان کرد فولادیها همواره در چند سال گذشته با حرکتی پرشتاب در مسیر تحول توانستند کیفیت توانمندیهای خود را به رخ دیگران بکشند که این سطح از پویایی را تنها باید در قالب مدیریت منسجم و راهبردی تعریف کرد.
انتهای رپرتاژ خبری
نظرات