به گزارش ایسنا، در گزارش قبلی معرفی این تپه در خبرگزاری ایسنا به این موضوع اشاره شد که شیرآباد و شکرآباد در گذشته در فاصله دو کیلومتری از شهر فعلی سرخرود قرار داشت، در واقع در آن زمان، جایگاه شهر فعلی سرخ رود در بستر دریا و دو روستا در اطراف تپه بود.
در گذشته بندری به نام بندر دریابار در سرخرود و در کنار تپه قلاکتی بوده که در زمان ساسانیان به دست رومیان به آتش کشیده شد و این واقعه نسل به نسل در میان مردم اصیل و بومی سرخرود نقل قول و از آن یاد میشود و محل آن را در ۶ فرسخی آمل و در کنار رود هزهز میدانند که همان نام قدیمی رود سرخرود است.
این اطلاعات در حالی امروز در میان مردم دست به دست میشود که گروه باستان شناسی پروژه کاوش تپه قلاکتی بخش سرخرود در این بخش مشغول به تحقیق و تفحص است تا اطلاعات دقیقتری از هویت این شهر به دست بیاورند.
سیدسعید جلالی مدیرکل دفتر تقسیمات کشوری وزارت کشور در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه آمل کرسی ایران بوده و امیران در این شهر سکونت داشتند و به نوعی پایتخت شمالی محسوب میشد، اظهار کرد: در حوزههای پایتخت هر استان حاشیه تمدنی وجود داشته که حوزه تمدنی آمل نشأت گرفته از مازاد تولید این حوزهها است.
وی با اشاره به اینکه نشانههایی از "قلعه ماهانه سر" در کتابهای خطی وجود دارد و با توجه به بزرگی آنکه در دوره قدیم به اندازه آمل تشبیه میشد، تصریح کرد: با توجه به پیشینه تاریخی، قلعه ماهانه سر، میتواند دارای جایگاه بزرگی باشد چراکه برای حفظ این مکان یک نسل از بین رفتهاند.
مدیرکل دفتر تقسیمات کشوری وزارت کشور خاطرنشان کرد: تیمور لنگ از پادشاهان ایرانی بود که برای فتح این قلعه ماهانه سر، دو هدف کسب قدرت و پیروزی بر مرعشیان را در نظر داشت و همچنین کسب منفعت از این منطقه که میتوان به عنوان تخت جمشید مازندران لقب داد از دیگر اهداف این پادشاه بود.
جلالی با بیان اینکه محمودآباد سرزمین قلعهها است چرا که قلعههای زیادی در آزادمون، بونده و چهارمحل آهی وجود دارد و قلعه ماهانه سر به عنوان مادر این قلعهها به حساب میآید، گفت: تاریخچه شهر سرخرود در نتیجه گردن بریدن چهار هزار نفر در یک روز است که رودخانه این شهر پر از خون و به رنگ سرخ درآمد و از آنجا معروف به سرخرود شد.
وی با اشاره به اینکه بخشی از آینده مردم سرخرود در قلعه ماهانه سر وجود دارد، افزود: مسئولان این شهر باید برای باروری و بازسازی این منطقه تلاش کنند چرا که این امر در جذب توریست بسیار مؤثر است و برای اینکه وضعیت این قلعه برای جذب توریست مهیا شود لازم است هزینه ابتدایی صورت گیرد.
به گزارش ایسنا مازندران، تپه قلاکتی بخش سرخرود اصالت این منطقه است و به هویت مازندران و شمال ایران کمک میکند، بنابراین ممکن است در کاوشهایی که انجام میشود یک خلاء تاریخی پر شود و در این صورت قلاکتی یک پایگاه شاخص برای مطالعات محوطههای دیگر خواهد شد، همچنین با توجه به ظرفیت رودخانه و زمینهای مناسب این منطقه، میتوان با تحقیقات دقیقتر و به دست آوردن دادههای بیشتر این مکان را به سایت موزه، پارک موزه یا پایگاه مطالعاتی باستان شناسی برای دوران اسلامی و تاریخی تبدیل کرد.
گزارش: بهناز مقدس خبرنگار ایسنا مازندران
نظرات