ابوالفضل مکرمیفر در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، در خصوص آخرین وضعیت بازپیرایی جلوخان آرامگاه فردوسی با اشاره به ضرورت احیای توس اظهار کرد: منطقه تاریخی توس پیشینه تاریخی ایران است؛ در کاوشهای باستانشناسی دهانه کشفرود، 36 دستافزار پیدا شده که قدمت تمدنی ایران را به 800 هزار سال پیش میرساند؛ این جایگاه توس را نه تنها در ایران بلکه در جهان شاخص میکند و مطالعات نشان میدهد توس خاستگاه تمدن بشری است.
وی ادامه داد: تلاش میکنیم شکوه و عظمت تاریخی که این منطقه دارد را به آن بازگردانیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی با بیان این که در قبال عظمت تاریخی توس و سرمایه فرهنگی فردوسی وظیفه مهمی برعهده همه مسئولان است، تصریح کرد: عهد بستهایم که برای احیای توس با همگان همگام شویم و طی یک سال اخیر نیز از هیچ کوششی دریغ نکردهایم.
مکرمیفر با اشاره به حمایتهای شورای شهر و شهرداری برای بازپیرایی جلوخان آرمگاه فردوسی گفت: شورای اسلامی شهر مشهد در دوره پنجم با توجه به هدفگذاریای که داشته است، کمیسیون ویژه توسعه و عمران توس را تشکیل داده و توجه ویژهای هم به عمران و آبادانی توس دارد؛ همچنین شهرداران مشهد طی این دوره از دلسوزان و دغدغهمندان برای توس و فردوسی بودهاند و حمایتهای بیدریغی را برای اجرای طرح بازپیرایی آرامگاه فردوسی داشتهاند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی با اشاره به نقش علیاصغر مونسان، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور در اجرای طرحها و پروژههای بازپیرایی و احیای در توس خاطرنشان کرد: دکتر مونسان اهتمام ویژهای به این موضوع داشتهاند و در سفر دولت به مشهد اختصاص 12 میلیارد تومان تا سال 1400 به تصویب رسید؛ هم چنین با حضور در مشهد و رونمایی از طرح بازپیرایی جلوخان از این طرح تا مراحل تصویب و اجرا حمایت کردند.
مکرمیفر ادامه داد: هم چنین دکتر طالبیان، معاون میراث فرهنگی کشور در فرآیند تصویب طرحهای بازپیرایی جلوخان، طرح احیای برج و بارو، همراهی تمام و کمال را داشتند و تاکنون چندین نوبت بازدید از طرحهای احیای توس انجام داده است.
وی با بیان این که این شهر تاریخی توس و مجموعه فردوسی جرو 55 اثری است که در فهرست موقت ثبت جهانی قرار دارد، اظهار کرد: اجرای این پروژه، زمینه ثبت جهانی توس و آرامگاه فردوسی را تسهیل میکند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی افزود: ساماندهی جلوخان و پردیس، نظارت و کنترل برداشتهای شن و ماسه محدوده توس و دکلهای برق فشار قوی در منظر آرامگاه، ساماندهی نماهای روستاهای مشرف و احیای برج و باروی توس از جمله عواملی است که با انجام آنها شرایط برای ثبت جهانی توس تسهیل میشود.
مکرمیفر ادامه داد: پروژه بازپیرایی جلوخان در مساحت حدود 7 هکتار سال گذشته از محل اعتبارات شهرداری مشهد آغاز شد و فاز اول این پروژه که حدود دو سوم مساحت جلوخان را شامل میشود، همزمان با روز بزرگداشت فردوسی بهرهبرداری خواهد شد.
وی اظهار کرد: در سمت چپ و راست کنار جلوخان، مسیرهای سواره با بهکارگیری ماشینهای برقی پیشبینی شده و مسیر میانی به عنوان محور اصلی جلوخان و راه پیاده برای گردشگران در نظر گرفته شده است. بعد از جلوخان نیز پردیسی به مساحت بیش از 30 هکتار قرار دارد که بخشهای تاریخی و فرهنگی در آن واقع هستند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی تصریح کرد: رویکرد در جلوخان غیرانتفاعی و در پردیس انتفاعی است. بخشهای تاریخی و فرهنگی آن نیز احصاء و احیاء خواهند شد و فضاهایی مانند کافیشاپ، رستوران، کتابخانه، کافه کتاب و سایر خدمات برپا میشوند تا مسیری برای رسیدن به آرامگاه فردوسی باشد.
مکرمیفر درباره دیگر اقدامات صورت گرفته در توس اضافه کرد: با حمایتهای معاونت میراث فرهنگی کشور و معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور، اجرای عملیات احیای برج و باروی توس از دروازه رودبارشهر تاریخی توس آغاز شده و به دو طرف ادامه مییابد که با حضور معاون رئیس جمهور عملیات اجرایی برج و بارو آغاز خواهد شد.
وی یادآور شد: البته قبل از آغاز عملیات احیا برج و بارو، مطالعات و پیکاویهای برج و بارو انجام شده است.
مکرمیفر ادامه داد: هم چنین عملیات بهسازی عمارت چهاربرج با مشارکت شهرداری بهسازی شده که در روز بزرگداشت فردوسی بهرهبرداری خواهد شد.
وی افزود: پروژه تاسیسات آرامگاه فردوسی که حدود سه میلیارد تومان از محل اعتبارات سال 97 هزینه شده است، نیز توسط معاون رئیس جمهور در روز گرامیداشت فردوسی بهرهبرداری خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات