به گزارش ایسنا، روزنامه نیویورک تایمز در سرمقاله خود نوشت: دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به هیچ وجه تمایل خود برای تضعیف و منزوی کردن ایران را پنهان نمیکند. ترامپ سال گذشته پس از خروج از توافق هستهای با ایران که در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما حاصل شد، کمپین خود برای اعمال فشار حداکثری را آغاز کرد که برای تغییر رفتار ایران و شاید تغییر نظام این کشور طراحی شده است.
ترامپ با تمدید نکردن معافیتهای تحریم نفتی ایران که پیشتر به هشت کشور اجازه ادامه خرید نفت از ایران را میداد، فشار بر جمهوری اسلامی را تشدید کرده است. این کشورها اگرچه این واردات خود را کاهش دادهاند اما میگویند که برای تعیین جایگزین با مشکل مواجه خواهند شد. ترکیه روز پنجشنبه اعلام کرد که نمیتواند به این سرعت نفت ایران را تا ضربالاجل تعیین شده جایگزین کند.
هدف از این رویکرد که بیشتر از سوی جان بولتون، مشاور امنیت ملی مورد تاکید است، به نظر روشن میآید: فشار بر اقتصاد وابسته به نفت ایران و فراهم کردن زمینه برای تغییر نظام. اگرچه عربستان و امارات متحده تضمین دادهاند که با جبران نفت ایران ثبات بازار را حفظ خواهند کرد اما این خطر وجود دارد که این تلاش نتیجه معکوس داشته باشد و به افزایش ناگهانی قیمتهای جهانی بینجامد.
ترامپ ماه گذشته نیز در اقدامی دیگر با فشار بر ایران نام سپاه پاسداران را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار داد که راه را برای ممنوعیت سفر اعضا و محدودیتهای تجاری برای نهادهای وابسته به آن هموار میکند. این اولین باری است که یک نهاد نظامی دولتی در فهرست سیاه آمریکا از گروههای تروریستی خارجی قرار میگیرد.
دولتهای رؤسای جمهور پیشین آمریکا، یعنی باراک اوباما و جورج بوش نیز تروریستی اعلام کردن نام سپاه را مورد بررسی قرار دادند اما پس از نگرانیهای پنتاگون درباره به خطر افتادن نیروهای آمریکایی در منطقه از این تصمیم عقب نشینی کردند اما آقای ترامپ توصیه مشابه برخی مشاوران و مقاماتش را رد کرد.
دولت ترامپ حتی برخی معافیتهای همکاریهای هستهای صلحآمیز با ایران را لغو کرد و در حال بررسی اعمال تحریم علیه شرکتها و نهادهای روس، چینی و اروپایی است که در این زمینه با ایران همکاری دارند. بنابر گزارش بلومبرگ، همکاری با سه تأسیسات کلیدی تا ۹۰ روز ممکن خواهد بود اما دولت درباره پایان این دوره مجدداً تصمیم خود را بررسی خواهد کرد. دو فعالیت مرتبط هستهای دیگر هم پایان خواهد یافت.
ایران همچنان به توافق هستهای پایبند است و آژانس بینالمللی انرژی اتمی بارها در گزارشات خود آن را مورد تائید قرار داده است اما این فشارها تندروهای تهران را تقویت کرده و نشانههایی مبنی بر این وجود دارد که ایران از توافق خارج شود.
دولت ترامپ بازی خطرناکی را در تهران بازی میکند، چراکه خطر محاسبه اشتباه از واکنش طرف مقابل وجود دارد. حتی دشمنان نیز میتوانند راههایی برای گفتوگو بیابند. ایجاد یک کانال ارتباطی (با ایران) برای از بین بردن هر گونه احتمال درگیری باید در دولت ترامپ یک اولویت باشد.
انتهای پیام
نظرات