• چهارشنبه / ۲۸ فروردین ۱۳۹۸ / ۱۴:۱۱
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 98012812486
  • منبع : نمایندگی خراسان رضوی

چرا «ناتوی عربی» محکوم به شکست است؟

چرا «ناتوی عربی» محکوم به شکست است؟

یک تحلیلگر مسائل بین‌الملل هزینه سنگین رویارویی با ایران برای کشورهای منطقه و اعمال فشار آمریکا بر کشورهای عربی را از جمله دلایلی برشمرد که طرح موسوم به "ناتوی عربی" را با شکست مواجه می‌کند.

دکتر احمد فاطمی‌نژاد در گفت‌وگو با ایسنا – منطقه خراسان، با تاکید بر اینکه یکی از مهم‌ترین اهداف آمریکا برای تشکیل ناتوی عربی محول کردن بخشی از امورات خود به ارتش کشورهای عربی منطقه است، اظهار کرد: آمریکا قصد دارد از این پس نظم و امنیت منطقه‌ای را که تاکنون عهده‌دار آن بوده است را با افزایش دخالت‌های کشورهای منطقه کاهش دهد.

وی افزود: این دیدگاه به رویکرد کلی ترامپ از زمان رقابت‌های انتخاباتی و پیش از انتخابات بر می‌گردد، او معتقد بود آمریکا هزینه زیادی برای متحدانش صرف می‌کند و باید بخشی از این هزینه را متحدان در مناطق مختلف جهان متقبل شوند.

عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد بیان کرد: یکی دیگر از اهداف ایالات متحده آمریکا با توجه به افزایش تنش آمریکا با ایران در منطقه، متحد کردن کشورهای عربی و در پیش گرفتن رویکرد واحد از سمت آنها علیه ایران است که تا حدودی می‌توان گفت کشورهای عربی منطقه هم در این راستا انگیزه دارند. هر چند ممکن است در سیاست‌هایشان در موارد خاص اختلافاتی وجود داشته باشد و بعضی کشورها این پیمان را نپذیرند ولی رویکرد کلی این است که قدرت اعراب را علیه ایران یکدست سازد.

فاطمی‌نژاد گفت: یکی از روش‌هایی که ترامپ علیه ایران به کار گرفته تشویق کشورهای عربی برای محدود کردن رابطه‌شان با ایران است به خصوص کشورهای پیرامون، اعمال تحریم‌های یک جانبه علیه ایران، برجسته‌سازی تهدید ایران و ترساندن کشورهای عربی از ایران ولو با زبان تحقیر از دیگر روش‌های رئیس جمهور آمریکا در راستای رسیدن به هدفش است.

وی خاطر نشان کرد: نمونه برجسته آن سخن تحقیر آمیزش به ملک سلمان است که خطاب به او گفته بود «اگر ما پشت شما نباشیم، ایران دوهفته‌ای عربستان را می‌گیرد».

این تحلیلگر مسائل بین الملل با اشاره به تأثیر ولیعهدی بن‌سلمان در روند مصمم‌سازی آمریکا افزود: روی کار آمدن بن سلمان مهره خوبی در تأمین نظرات آمریکا بود، زیرا ساختار قدرت در عربستان در برابر بن سلمان یک سری مقاومت‌ها دارد، به همین علت برای بن‌سلمان بسیار مهم است که حمایت آمریکا را داشته باشد و متقابلاً امتیازات بیشتری به ایالات متحده از جمله در مقابله و تضاد با جمهوری اسلامی ایران بدهد.

استاد علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد اظهار کرد: این روزها بسیاری تحلیل و پیش‌بینی می‌کنند که مسیری که ترامپ در پیش گرفته مانند تشکیل ناتوی عربی، تحریم‌های فزاینده، اقداماتش علیه سپاه جمهوری اسلامی ایران و به رسمیت شناختن جولان به عنوان بخشی از اسرائیل که به معنی دست گذاشتن بر نقاطی است که ایران بر آن حساسیت دارد به یک جنگ و درگیری ختم می‌شود.

فاطمی‌نژاد افزود: اینگونه تحلیل‌ها در حال حاضر زیاد است ولی اینکه بتوان گفت شکست و موفقیت این طرح موسوم به ناتوی عربی می‌تواند تأثیر مستقیم بر رابطه ایران و آمریکا داشته باشد و موجب برخورد احتمالی مابین آنها باشد کمی دشوار است.

وی گفت: موفقیت چنین ایده‌ای با توجه به شرایط ناممکن است، در چند روز گذشته مصر خودش را از این روند کنار کشید، مصر یکی از قدرتمندترین ارتش‌های عربی است و شاید در بین کشورهای عربی به لحاظ اینکه می‌توانست به ایران ضربه بزند، کم هزینه‌ترین کشور بود زیرا با ایران رابطه‌ای ندارد و عملاً منافع متقابلی نیز ندارد ولی حتی مصر هم از شرکت در این ائتلاف منصرف شده است.

این استاد دانشگاه با اشاره به هزینه‌های رویارویی با ایران برای کشورهای منطقه، افزود: برای کشورهای دیگر نیز ممکن است تردیدهایی شکل بگیرد، این تردیدها تحت تأثیر عوامل مختلفی است از جمله اینکه ترامپ بر کشورهای عربی نیز فشار اعمال می‌کند، به عنوان مثال در مورد رویکردی که درباره بیت‌المقدس، بلندی‌های جولان و خود فلسطین دارد که طبیعتاً می‌تواند بین اعراب مقاومت‌هایی ایجاد کند.

فاطمی نژاد اظهار کرد: همه این‌ها دلایلی است که باعث می‌شود طرح موسوم به ناتوی عربی موفق نشود، رویارویی با ایران هزینه‌هایی برای کشورهای منطقه دارد که احتمالاً از این هزینه‌ها نگران باشند، به همین سبب ممکن است که این طرح عملیاتی نشود، ولی اینکه عدم موفقیت آن باعث برخورد مستقیم ایران و آمریکا شود بسیار بعید به نظر می‌رسد.

عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد بیان کرد: مشابه این وضعیت‌ها برای ایران خیلی بی‌سابقه نیست، ما مشابه این شرایط را در دوره جنگ نیز درک کرده‌ایم که تقریباً اغلب کشورهای عربی علیه ایران متحد شده بودند ولی ایران توانست از این فضا عبور کند، امروز نیز به نظر می‌رسد که این توانایی را دارد که بتواند از این شرایط عبور کند و احتمالاً مهم‌ترین راهی که در پیش خواهد گرفت پرهیز از تشدید تنش با این کشورهاست.


انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha