رضا شهبازی در گفت و گو با ایسنا و در حاشیه نشست "سیلابهای اخیر ایران: زمینهها، فرصتها و تهدیدها" که امروز در دانشگاه خوارزمی برگزار شد، به موضوع مخاطرات با نگاه ویژه به "سیل، اثر گذاری بر زمین و اثرپذیری از آن" پرداخت و ضمن بیان اینکه در نشست امروز به مهمترین مطالب علمی و رسانهای در این حوزه توجه شده، گفت: تنها کشوری نیستیم که با مخاطرات مواجهایم، اما امسال آسیبهای جانی از این لحاظ قابل تأمل بوده است.
وی تأکید کرد: باید بپذیریم مخاطرات طبیعی در کشور ما زیاد است و باید خودمان را برای مخاطرات آماده کنیم و آنها را جدی بگیریم؛ چرا که فرقی نمیکند کجای دنیا باشید، در هر صورت زور طبیعت از زور انسان بیشتر است.
مدیرکل دفتر بررسی مخاطرات زمین شناسی، زیست محیطی و مهندسی سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور با بیان اینکه همواره باید تا حد امکان حاشیه امن خود را رعایت کنیم، گفت: چنانچه ناچار هستیم در پهنهها، بسترها و حریمهای طبیعی، زیستگاه انسانی داشته باشیم، باید متناسب با حریم طبیعت زیرساختها و توان مواجهه خود با مخاطرات را به لحاظ نرمافزاری و مدیریتی بالا ببریم.
شهبازی با اشاره به اینکه رویدادهایی همچون سیل اخیر را رویدادهای حدی (extreme events) مینامیم، گفت: امروز با سیل مواجه بودیم، در حالی که ممکن است فردا با خشکی یا طوفان شدید روبهرو باشیم؛ بنابراین باید تغییر اقلیم را جدی بگیریم و انتظار داشته باشیم که در آینده، احتمال وقوع رویدادهای حدی بیشتر از حال حاضر باشد.
وی ضمن تاکید بر ضرورت توجه به آرشیوهای طبیعی در اصول مهندسی، هیدرولوژی و هواشناسی اظهار کرد: بخشی از دادههای ما دادههای دستگاهها و ادواتی هستند که در گذشته ثبت شدهاند. این در حالی است که دستگاههای ما در بهترین حالت دادههای طبیعی ۱۰۰ سال اخیر را ثبت کردهاند.
مدیرکل دفتر بررسی مخاطرات زمین شناسی، زیست محیطی و مهندسی سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور ادامه داد: این در حالی است که بسیاری از رخدادهایی که در طبیعت اتفاق افتاده، ممکن است پیش از حضور انسان در عرصه هستی به وقوع پیوسته باشند. بنابراین رجوع به آرشیوهای موجود در خود طبیعت و زمین ضروری است و میتواند اطلاعات خوبی از آنچه نسل بشر ندیده است را در اختیار ما بگذارد.
شهبازی در پایان با اشاره به اینکه رخدادهای حدی غیر طبیعی و نرمال هستند، توضیح داد: به عنوان مثال ما انتظار مشخصی از درجه حرارت یا بارندگی داریم اما در سال گذشته شهر تهران در تابستان دمای بالای ۴۰ درجه را تجربه کرد؛ یا اینکه پس از چندین سال خشکسالی سیلابهای اخیر به وقوع پیوست. یکی از علل چنین پدیدههایی میتواند تغییر اقلیم باشد، این در حالی است که علل دیگر آن باید مورد بررسی قرار گیرد.
انتهای پیام
نظرات