داود صالحی در گفتوگو با ایسنا در ارزیابی خود از تحولات اخیر ونزوئلا و دخالت کشورهایی مانند آمریکا و هم پیمانانش در امور داخلی این کشور گفت: مساله ونزوئلا یکی از مسائل مهمی است که شاید بعد از سوریه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، درواقع آمریکای لاتین حیاط خلوت آمریکا بوده و در اثر انقلابهای آمریکای لاتین و ظهور نیروهای چپ یا انقلابی مانند لولا دا سیلوا رئیس جمهور سابق برزیل یا روی کار آمدن چاوز با عنوان انقلاب بولیواری و ... همواره کشورهای آمریکای لاتین تلاش کردهاند تا در مقابل هژمونی آمریکا ایستادگی کنند.
وی تصریح کرد: متاسفانه اخیرا با روی کار آمدن ترامپ، تحولات جدیدی بر منطقه آمریکای لاتین یعنی حیاط خلوت آمریکا اتفاق افتاد، از سویی کشورهایی مانند روسیه، چین و کشورهای انقلابی همواره به دنبال منع گسترش نفوذ آمریکا در این منطقه هستند و از جهت حمایت این احزاب در تحکیم حکومتهایی که در مقابل آمریکا ایستادهاند، همواره حمایت کردند، تا جایی که اخیرا نماینده پارلمان روسیه اعلام کرد که آمریکاییها در صحنه سیاسی ونزوئلا بازنده شدهاند و دولت روسیه اعلام کرد که آماده گفتوگو با آمریکا درباره ونزوئلا هستند، این مساله نشان میدهد که تا حدودی مواضع تضعیف شده و علاقهمند هستند تا در ونزوئلا به نوعی نتیجهگیری تعادلی برسند.
این دیپلمات پیشین کشورمان همچنین بیان کرد: نیکولاس مادورو رئیس جمهور قانونی ونزوئلا از جمله افرادی است که از انقلابیون پشتیبانی میکند و پشتیبان او نیز مردم هستند، زیرا بعد از چاوز اقدامات زیادی برای مردم انجام داد، در حالی که خوآن گوآیدو رهبر مخالفان این کشور نیز تلاش میکند تا خود را به عنوان رئیس جمهور ونزوئلا به منصه ظهور برساند که متاسفانه مردم و بسیاری از مخالفان چاوز و مادورو را بسیج کرده است.
صالحی افزود: گوآیدو رهبر مخالفان ونزوئلا حتی سفرهایی به کشورهای آمریکای لاتین داشته و کلمبیا را مرکز فعالیتهای خود قرار داده است. البته دیدیم که مادورو رئیس جمهور ونزوئلا متعاقب این اقدام گوآیدو، از دیپلماتهای کلمبیا درخواست کرد تا خاک ونزوئلا را ترک کنند. او بهعنوان یک رئیس جمهور خودخوانده ارتباطات بینالمللی برقرار کرده که مغایر با منشور ملل متحد است.
مدیر کل پیشین آمریکای لاتین وزارت امور خارجه ادامه داد: این در حالی است که مادورو از طریق انتخابات با رای بالای مردم به ریاست جمهوری رسیده و اقدام گوآیدو در معرفی خود به عنوان رئیسجمهور کار زشت و ناپسندی بود که متاسفانه از حمایت غیر دیپلماتیک آمریکا هم برخوردار بوده است.
وی همچنین بیان کرد: همانطور که میدانید اینها سربازان و افسران ارتش را که از مادورو پشتیبانی دارند، تشویق کردهاند که اگر خاک ونزوئلا را ترک کنند 25 هزار دلار به آنها پاداش میپردازند. حتی رهبر مخالفان ونزوئلا اعلام کرده که 600 تن از نیروهای ارتش به آنها پیوستهاند که در صحت و سقم آن تردید وجود دارد.
صالحی اظهار کرد: درباره مسائل ونزوئلا آمریکا در شورای امنیت پیشنهاداتی را مطرح کرد و خواستار یک انتخابات جدید ریاست جمهوری در ونزوئلا شد که این قطعنامه با وتوی روسیه رای نیاورد و متعاقبا آمریکا نیز با قطعنامهای با پیشنهادات روسیه درباره مذاکره مخالفت کرد. به نظر میرسد آمریکاییها با شکستی که در شورای امنیت داشتند، درصدد هستند تا ارتش آزادی بخشی را به نام افسرانی که فرار کردند، ایجاد کنند.
سفیر سابق ایران در اسپانیا در ادامه یادآور شد: بنابراین شرایط خیلی سخت است، از طرفی موافقین مادور مانند لولا دا سیلوا رئیس جمهور اسبق برزیل از عملکرد رئیس جمهور جدید این کشور انتقاد کرده و طی نامهای به مردم کشورش از آنها خواسته اجازه ندهند تا برزیل را به آمریکا واگذار کنند.
وی با بیان اینکه به نظر میرسد تنشهایی بین قدرتها در سطح منطقهای و بینالمللی وجود دارد، گفت: روابط اتحادیه اروپا با آمریکای لاتین در مساله ونزوئلا نیز خود وضعیت جدیدی است و در نشستی هم کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای بررسی بحران ونزوئلا گرد هم آمدند، از سوی دیگر گروههایی از کشورهای آمریکای جنوبی به همراه کانادا موسوم به گروه لیما در نشست مشترکی راهکارهای افزایش فشار بر دولت مادور را بررسی کردند که در این نشست پمپئو وزیر خارجه آمریکا و هلگا اشمیت از مقامات ارشد اتحادیه اروپا به صورت ویدئو کنفرانس حضور داشته و خواهان فشار بر دولت قانونی ونزوئلا بودند.
مدیر کل پیشین آمریکای لاتین وزارت امور خارجه افزود: این مساله نشان میدهد، آمریکا و متحدین غربی او در رقابت قرار دارند و در پیشنویس قطعنامه مشترک اتحادیه اروپا مبنی بر رسمیت شناختن گوآیدو با رای مخالف ایتالیا این پیش نویس به تصویب نرسید لذا به نظر میرسد کشورهای عضو اتحادیه درباره نحوه موضعگیری در ارتباط با ونزوئلا اختلاف نظرهایی دارند.
صالحی ادامه داد: در حال حاضر درگیریها به شدت ادامه دارد و متاسفانه وضعیت اقتصادی، غذا و مشکلات معیشتی مردم هم مورد نظر است، در نتیجه طرفین باید زمان را مد نظر داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه مادورو باید بیشتر به دنبال تشکیل اجلاسهای منطقهای باشد،گفت: کشورهایی مانند کوبا و نیکاراگوئه با توجه به اینکه یکسری مشکلاتی با آمریکا دارند، چندان در این مورد فعال نبودند تا بتوانند از دولت مادورو حمایت کنند، هر چند علاقه ندارند که دولت مادورو شکست بخورد، چون اینها دوستهای سنتی هستند، اما به نظر میرسد شرایط بسیار سخت شده است.
سفیر سابق ایران در کوبا خاطرنشان کرد: به نظر باید بهعنوان جمهوری اسلامی ایران تحولات را رصد کنیم، ما خواهان صلح و آرامش در ونزوئلا هستیم، ونزوئلا کشوری بوده که از نهضت فلسطین همواره حمایت کرده و در مسائل خاورمیانه خوب عمل کرده است.
این دیپلمات پیشین کشورمان با بیان این که کشوری مانند ونزوئلا در مقابل یکجانبهگرایی آمریکا ایستاده و مقابله کرده گفت: اکنون زمان آن رسیده تا با بررسی میدانی شرایط را به گونهای تنظیم کنیم که بتوانیم دوستان ونزوئلا را گرد هم آوریم و با همکاری روسیه، چین و کشورهای همراه در آمریکای لاتین راهکارهایی را پیدا کنیم.
صالحی ابراز کرد: گوآیدو رهبر مخالفان ونزوئلا عرقش خیلی زود خشک خواهد شد، زیرا خیلی از اپوزیسیونها آمدند و رفتند و آمریکاییها به خاطر ایجاد ارتش آزادیبخش، دست به چنین کارهایی میزنند. اما مادور و دوستانش اگر از مشاوران خوبی استفاده کنند احتمالا بتوانند بر این سختیها و فشارهایی که ناجوانمردانه بر دولت ونزوئلا اعمال میشود، رهایی یابند و در مسائل سیاسی، سیاستهای خوبی را اتخاذ کنند.
مدیر کل پیشین آمریکای لاتین وزارت خارجه تاکید کرد: باید بدانند آمریکای لاتین دیگر آمریکای گذشته نیست، مردم هشیار شدهاند و انقلابیون باید در زمینه برنامهریزیهای امنیتی و نظامی هم مانیفست جدیدی را ایجاد کنند تا بتواند فشارهای آمریکا و اسرائیل را برطرف کنند.
وی یادآور شد: جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا تاکید کرده که قصد دارند ائتلاف بزرگی را برای برکناری مادورو ایجاد کنند، دولت ونزوئلا نیز پنج پیش شرط را برای مذاکرات احتمالی همزمان با تشکیل یک گروه با حضور اتحادیه اروپا و اروگوئه ارایه خواهد کرد که؛ «احترام به تمامیت ارضی ونزوئلا»،«احترام به حقوق ونزوئلا برای زندگی مسالمتآمیز»،«لغو تحریمها»، «ایجاد مکانیزمی که دولت و مخالفان بتوانند اختلافاتشان را با ابزارهای صلحآمیز حل و فصل کنند» و « عدم مداخله کشورها و دولتهای خارجی در امور داخلی ونزوئلا» پیششرطهای دولت ونزوئلا است.
سفیر سابق کشورمان در کوبا در پایان گفت: همچنین از سوی معاون رئیس جمهور ونزوئلا مطرح شده که ونزوئلا اقدامات حقوقی را برای حفظ داراییهای خود در خارج از کشور انجام داده است.
انتهای پیام
نظرات