به گزارش ایسنا، مهمترین دستاوردهای حوزه "روستاها، عشایر و جهاد سازندگی" را میتوان موارد ذیل نام برد:
- پوشش بیش از ۹۵ درصدی مراقبتهای اولیه بهداشتی در مناطق روستایی بعد از انقلاب و افزایش امید به زندگی به میزان ۲۱ سال.
- کاهش بی سابقه مرگ و میرهای ناشی از عدم دسترسی به مراکز خدمات درمانی به واسطه استقرار پایگاههای اورژانس ۱۱۵ در تمامی مراکز بهداشتی درمانی شبانه روزی روستایی
- افزایش پایگاههای اورژانس هوایی به ۳۳ مورد در سراسر کشور و استفاده از آن برای ارائه خدمات درمانی و آمبولانس هوایی در مناطق روستایی و محروم صعب العبور.
- ارتقا تعداد خانههای بهداشت از ۱۳۴۰ واحد در قبل از انقلاب به ۲۰۰۰۰ واحد و رشد ۱۵ برابری آن.
- افزایش ۴۲۱ درصدی مراکز بهداشتی درمانی روستایی از ۵۱۸ واحد به تعداد ۲۶۹۷ واحد.
- ریشه کنی بیماریهای واگیردار با پوشش ۱۰۰ درصدی واکسیناسیون که به واسطه آن مرگ و میرهای دسته جمعی به تاریخ پیوست.
- جهش ۵۰۰ برابری راههای روستایی آسفالته از ۲۰۰ کیلومتر به ۱۰۷۰۰ کیلومتر بعد از انقلاب.
- پیش از انقلاب تنها یک هزارم روستاها به جاده آسفالته دسترسی داشتند ولی اینک ۹۱ درصد روستاها جاده آسفالته دارند.
- ارتقا لوله کشی به نزدیک ۱۰۰ درصد در حالی که پیش از انقلاب نزدیک ۲۰ درصد بوده است.
- دسترسی ۹۵ درصد مردم روستا به آب شرب بهداشتی بعد از انقلاب نسبت به دسترسی ۵ درصدی قبل از انقلاب.
- رشد ۷ برابری تعداد روستاهای تحت پوشش شرکتهای آب و فاضلاب روستایی نسبت به قبل از انقلاب.
- برق دار شدن ۱۰۰ درصد روستاهای بالای ۱۰ خانوار در حالی که پیش از انقلاب تنها حدود ۷ درصد روستاها برق داشته اند.
- برق دار شدن تعداد ۲۱۷ روستا بوسیله انرژیهای نو (فتوولتائیک)، برای اولین بار در کشور.
- پیش از انقلاب تنها یک روستا لوله کشی گاز داشته است امروز بیش از ۲۶۰۰۰ روستا از نعمت گاز لوله کشی برخوردارند.
- افزایش ۱۷۷ برابری مخابرات روستایی از ۳۱۲ روستا قبل از انقلاب به ۵۵۱۳۵ روستا بعد از انقلاب.
- ۹۸ درصد مناطق تحت تردد کل کشور از جمله روستاها تحت پوشش شبکه سیار مخابرات قرار دارند.
- تعداد روستاهای تحت پوشش آموزش و پرورش بیش از ۹۵ % است در حالی که قبل از انقلاب حدود ۲۰ درصد بوده است.
- افزایش حدود ۱۰۴ برابری مدارس شبانهروزی پس از انقلاب اسلامی از ۹ واحد به ۹۳۰ واحد.
- بازسازی و بهسازی بخش عمدهای از مساجد روستایی در سراسر کشور.
- فعال شدن نهادهای انقلابی طی سالهای بعد از انقلاب در رفع نیاز روستاها به مسجد. به طوریکه فقط در سه نمونه طی سالهای اخیر حدود ۱۰ هزار پروژه مسجد توسط قرارگاه محرومیت زدایی، بیش از ۶ هزار پروژه توسط بسیج سازندگی کشور و حدود ۱۰۰۰ پروژه توسط بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) در روستاهای کشور اجرا شده است.
- رشد ۱۹۳ برابری در تجهیز روستاهای کشور به زمینهای مجهز ورزشی (از ۱۲ زمین در سالهای قبل از انقلاب به ۲۳۱۸ زمین).
- برخورداری ۹۸.۴ درصد جمعیت روستایی از پوشش شبکههای سیما در روستاها. در حال حاضر نیز تغییر مبدلهای آنالوگ به مبدل دیجیتال به طور گسترده در حال انجام میباشد.
- تهیه طرح هادی برای ۹۹ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار تا سال ۱۳۹۵ (۳۷۰۰۰ روستا از ۳۹۴۰۰ روستا)، حال آنکه پیش از انقلاب هیچگونه طرح توسعهای برای روستاها وجود نداشت.
- نوسازی و مقاومسازی سالانه ۲۰۰ هزار واحد مسکن روستایی جمعاً ۲.۸ میلیون مسکن از سال ۱۳۸۴ تاکنون که این امر باعث کاهش چشمگیر تلفات انسانی در مخاطرات طبیعی شده است.
- بازسازی حدود ۱.۵ میلیون واحد مسکونی که در اثر حوادث و سوانح مختلف انسانی (جنگ) و طبیعی (سیل و زلزله و …) طی ۴۰ سال گذشته از بین رفته بودند، از افتخارات بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در دوره جمهوری اسلامی است.
- تمام منحنیهای کشاورزی قبل از انقلاب منحنیهای منفی و رو به افول بوده و هر سال وابستگی رو به افزایش بوده است در حالی که پس از انقلاب منحنیها رو به رشد قرار گرفته و کاهش وابستگی اتفاق افتاده است.
- تأمین بالغ بر ۹۰ درصد از نیاز کشور به محصولات کشاورزی در داخل کشور که بخش عمدهای از آن در سایه زحمات روستاییان تولید میشود.
- ایجاد و توسعه گسترده زیرساختهای صنعتی پشتیبانی از تولیدات کشاورزی روستاییان از جمله شرکت تراکتورسازی ایران و شرکت کمباین سازی ایران که علاوه بر تأمین نیازهای داخلی محصولات آنها به خارج از کشور نیز صادر میشود و در خارج از کشور خط تولید دارند.
- تولید سالانه ۱۲۰ میلیون تن محصولات مختلف کشاورزی در سایه انقلاب اسلامی ایران و تلاش روستاییان و کشاورزان به گونهای که علاوه بر تأمین مواد غذایی کشور، وابستگی به خارج از بین رفته است حال آنکه در سال ۵۳، مجموع تولید محصولات کشاورزی ۱۷ میلیون و ۸۰۰ هزار تن بوده است.
- با ایجاد زمینه مناسب بعد از انقلاب و در سایه زحمات روستاییان، امروزه بالغ بر ۹۰ درصد از نیاز کشور به محصولات کشاورزی و راهبردی نظیر گندم، برنج و جو، در داخل تأمین میشود و در مرز خودکفایی قرار داریم. همچنین ایران در رتبه اول تولیدکننده محصولاتی نظیر پسته، زعفران و انار در جهان است.
- حمایت هرچه بیشتر از تولید کنندگان بخش کشاورزی در روستاها بعد از انقلاب جمهوری اسلامی ایران با در پیش گرفتن سیاستهای حمایتی از جمله تأمین به موقع تسهیلات، خریدهای تضمینی، حمایت از خسارت دیدگان خشکسالی و گسترش بیمه محصولات کشاورزی و دامی.
- قبل از انقلاب بسیاری از محصولات کشاورزی مورد نیاز کشور نظیر گوشت، مرغ، شیر از طریق واردات تأمین میشد اما هم اکنون صادرکننده محصولات لبنی، مرغ، تخم مرغ و گندم هستیم.
- قبل از انقلاب ۷۰ % جمعیت بالای ۶ سال روستاییان بی سواد بودند. امروز بیش از ۸۰ % روستاییان بالای ۶ سال باسواد هستند.
- رشد ۱۳۵ برابری تعداد دانشجویان روستایی از ۳۷۲۴ نفر قبل از انقلاب به ۵۰۳۹۳۸ نفر بعد از انقلاب.
- مدیریت روستاها از خان محور به شورا محور تبدیل شده است. تأسیس شوراها و دهیاریها در کشور و تبدیل نظام ارباب رعیتی روستاها به نظام مردم سالاری دینی طی سالهای بعد از انقلاب از افتخارات جمهوری اسلامی میباشد.
- ارتقا رونق گردشگری کشاورزی (اگروتوریسم) و گردشگری روستایی از طریق شناسایی و ثبت ۴۶۵ روستای هدف گردشگری در ایران و تجهیز و برنامهریزی جهت رونق اقتصاد گردشگری در آنها و تعمیق آداب و رسوم و فرهنگهای خاص هر روستا، طی سالهای بعد از انقلاب که زمینه اشتغال را نیز افزایش داده است.
- امروزه بر خلاف زمان قبل از انقلاب، همه روستاهای کشور به همت نیروی انتظامی و بسیج مردمی به مانند شهرها دارای امنیت کامل هستند.
- با تلاشهای جمهوری اسلامی ایران تا پایان سال ۱۳۹۶، ۷۲ درصد عشایر کشور از آب آشامیدنی بهداشتی بهرهمند شدهاند.
- تا پایان سال ۱۳۹۶، ۶۴ درصد عشایر کشور از نعمت برق برخوردار شدهاند.
- با تلاشهای مجدانه دولت جمهوری اسلامی ۷۶ درصد عشایر کشور تا پایان سال ۱۳۹۶ به مخابرات دسترسی یافتهاند.
- تا پایان سال ۱۳۹۶ و با تلاشهای پیگیرانه دولت جمهوری اسلامی ۹۶ درصد عشایر کشور از راههای دسترسی مناسب جهت کوچ برخوردار شدهاند.
- تا پایان سال ۱۳۹۶، ۸.۵ درصد جمعیت عشایر به غسالخانههای تجهیز شده و مناسب دسترسی یافتهاند.
- برخورداری عشایر کشور از مراکز آموزشی در سطوح مختلف از مراکز آموزش ابتدایی تا مراکز پیش دانشگاهی و مدارس کوچ رو از برکات انقلاب اسلامی است.
- با تلاشهای دولت جمهوری اسلامی ایران تا پایان سال ۱۳۹۶، ۳۷ درصد عشایر کشور از مراکز مذهبی برخوردار شدهاند.
- امروز و به برکت انقلاب اسلامی ۲.۷ درصد عشایر کشور از کتابخانه برخوردارند.
- به یمن انقلاب اسلامی ایران تا پایان سال ۱۳۹۶، ۶.۵ درصد عشایر کشور از مراکز ورزشی برخوردارند.
- تغییر رویکرد از اسکان اجباری عشایر به اسکان اختیاری پس از انقلاب اسلامی. پیش از انقلاب طرح اسکان اجباری عشایر با عنوان تخت قاپو در ایران توسط رضا شاه صورت پذیرفت که تأثیرات بسیار منفی بر ساختار عشایر ایران و عملکرد آنها در چرخه اجتماعی و اقتصادی کشور برجای گذاشت؛ اما در سالهای بعد از انقلاب با تغییر رویکردها اسکان اختیاری عشایر مد نظر قرار گرفت. پس از انقلاب اسلامی اسکان عشایر کوچنده کاملاً اختیاری و تنها با درخواست خودشان صورت میگیرد.
- پس از انقلاب اسلامی یکی از گامهای مؤثر در جهت اسکان اختیاری عشایر در کشور، الگوسازی اسکان اختیاری عشایر با ایجاد کانونهای توسعه میباشد که برای نمونه میتوان به ایجاد کانون توسعه شهسوار در فاصله ۲۵ کیلومتری سمیرم و ۱۳۰ کیلومتری اصفهان اشاره کرد. کانون توسعه شهسوار که یکی از بزرگترین کانونهای اسکان عشایر در کشور به شمار میآید.
- ارائه و اجرای طرح خدمات پشتیبانی به کوچندگان پس از انقلاب اسلامی در راستای تسهیل زندگی و ارتقا کیفیت زیستی عشایر. این طرح با هدف ارائه خدماتی از قبیل راه سازی، تأمین آب شرب و همچنین ارائه خدمات زیرساختی تولیدی به عشایر کوچنده کشور در مناطق ییلاقی و قشلاقی و در مسیر کوچ عشایر اجرا میشود.
- اجرای طرح جایگزینی سوخت فسیلی و انرژیهای نو از دیگر خدمات جمهوری اسلامی ایران برای عشایر بوده است.
- ایجاد ۹۳ مرکز سوخت فسیلی برایدسترسیآسانتر عشایر تا پایان سال ۱۳۹۶
- راه اندازی خانه بهداشت عشایری و استخدام و تربیت بهورز عشایری در قالب طرح تحول سلامت و نوسازی شبکه بهداشتی کشور از اقدامات اثرگذار جمهوری اسلامی در ارتقا سلامت و بهداشت عشایر میباشد که در زمانهای قبل از انقلاب خبری از آن نبود.
- راهاندازی بالغ بر ۷۰ خانه بهداشت عشایری از سال ۹۵، برای اولین بار مطابق آئین نامه ساماندهی عشایر مصوب هیأت دولت.
- تا پایان سال ۱۳۹۶، ۶۰ درصد جمعیت عشایر کشور از خدمات خانه بهداشت برخوردار شدهاند.
- در سایه حمایتهای نظام جمهوری اسلامی ایران، عشایر ایران با دارا بودن بالغ بر ۲۴ میلیون واحد دامی (۲۸ درصد دام سبک و ۴ درصد دام سنگین کشور)، بیش از ۲۰ % گوشت قرمز را تولید کرده و نقش بارزی در سایر تولیدات دامی نیز دارند.
- با توجه به سیاستهای حمایتی جمهوری اسلامی ایران، عشایر حدود ۳۸ درصد مراتع خوب کشور را در اختیار دارند و در عرصهای حدود ۵۹ درصد مساحت کشور پراکنده هستند.
- از ابتکارات جمهوری اسلامی ایران نسبت به عشایر، اجرای طرح پرواربندی دام عشایر با اصلاح و افزایش بهرهوری زنجیره تولید است.
- با حمایت جمهوری اسلامی ایران، جامعه عشایر ایران ۵ % تولیدات کشاورزی و باغی کشور را تأمین و به بازار عرضه میکند.
- دولت جمهوری اسلامی ایران در راستای ارتقا توانمندیهای فرهنگی مذهبی عشایر ایران اقدام به تهیه «طرح ویژه ارائه خدمات فرهنگی و مذهبی به جامعه عشایری» نموده است.
- تعداد استانهایی که قبل از انقلاب در آنها آموزش و پرورش عشایری وجود داشت استان بود در سال ۱۳۸۴ به ۲۱ استان رسیده است و ۱۶۳ درصد رشد را نشان میدهد.
- در حالی است که پیش از انقلاب سطح سواد عشایر تنها ۰۸/. درصد بوده است به واسطه تلاشها و برنامهریزیهای گسترده پس از انقلاب در جهت ارتقا سطح سواد عشایر، بر مبنای سرشماری اجتماعی اقتصادی عشایر کوچنده کشور که در سال ۱۳۸۷، ۶۳ درصد از جمعیت ۶ سال به بالای عشایر با سواد بودهاند.
- قبل از انقلاب تنها یک واحد شبانهروزی عشایری وجود داشت که در شیراز مستقر بود اما پس از انقلاب اسلامی و تا سال ۱۳۸۴ تعداد مدارس شبانهروزی عشایری از یک واحد در استان فارس به ۱۳۲ واحد رسیده است که رشد ۱۳۲ برابری را نشان میدهد.
- امروز به برکت انقلاب اسلامی امکان ادامه تحصیل دانشآموزان عشایری در مراکز آموزش عالی فراهم است و تعداد قابل توجهی از عشایر ایران دانشجو و یا فارغ التحصیل رشتههای دانشگاهی هستند. برمبنای سرشماری اجتماعی اقتصادی عشایر کوچنده کشور سال ۱۳۸۷، تعداد ۱۵۴۸۲ نفر دانشجو و تعداد ۱۲۸۷۲ نفر فارغالتحصیل رشتههای مختلف دانشگاهی از میان جمعیت عشایری کشور هستند.
- دولت جمهوری اسلامی ایران به منظور ارتقا کمی و کیفی سطح دانش و مهارت عشایر اقدام به تهیه «برنامه ویژه ارتقا سطح دانش، سواد و مهارت جامعه عشایری» نموده است.
- تولید حدود ۴۸.۱ میلیون مترمربع صنایع دستی کشور توسط عشایر هنرمند و مولد ایران، با همه ارزشهای تاریخی و فرهنگی که این صنایع به واسطه برنامه ریزی های صورت گرفته پس از انقلاب.
- عشایر ایران ۳۵ درصد صنایع دستی کشور را تولید و به بازارهای داخلی و خارجی عرضه میکنند.
- حضور پرشمار روستاییان و عشایر در جبهههای دفاع مقدس و تقدیم هزاران شهید و جانباز از نقطههای درخشان انقلاب اسلامی در دمیدن روح حماسه و ایمان و ایثار در روستاهای کشور بود.
- حضور پرشور و پرشمار روستاییان و عشایر در صحنههای مشارکت سیاسی از جمله انتخاباتهای مختلف همانند شهرنشینان به عنوان یک شهروند با حقوق برابر؛ این در حالی است که در سالهای قبل از انقلاب روستاییان و عشایر فراموش شده بودند و در روندهای اجتماعی سیاسی مشارکت فعالی نداشتند.
- مشارکت همه روستاییان و عشایر در انتخابات به عنوان یک کنشگر واقعی و اهتمام نظام به این امر حتی با ارسال صندوق رأی با بالگرد به دوردسترین روستاها؛ این درحالی است که در معدود انتخابات برگزار شده در زمان قبل از انقلاب، عمدتاً رئیس ایل و عشیره و یا خان روستا تعیین میکرد که روستاییان و عشایر به چه کسی رأی دهند.
- حضور چشمگیر روستاییان و عشایر در راهپیماییهای مناسبتی مختلف از جمله راهپیمایی ۲۲ بهمن که نشان از پیوندهای عمیق بین مردم روستایی و انقلاب و نظام اسلامی میباشد.
- فراهم شدن زمینه گردش نخبگان و مردمی شدن حکومت در سالهای بعد از انقلاب به گونهای که بسیاری از مسئولین کشور افتخار به روستایی بودن دارند.
- جامعه عشایری کشور به عنوان اولین مدافعان نظام اسلامی در جریان جنگ تحمیلی، با دارا بودن کمتر از ۲ درصد جمعیت کشور با تقدیم ۱۰۰۰۰ نفر شهید به نظام مقدس اسلامی، سهم ۵ درصدی را برای خود در تاریخ انقلاب به ثبت رسانده است.
- قبل از انقلاب اسلامی نهادها و سازمانهایی جهت مدیریت روستاها و عشایر وجود داشته است مانند تعاونیهای روستایی، تعاونیهای کشاورزی و سازمان امور عشایر ایران که با نام دیگری فعال بوده اما دامنه فعالیت و اهداف آنها محدود بوده است که پس از انقلاب اسلامی تشکل یافتهتر شدهاند و گسترش چشم گیری داشتهاند و نقش مهمی را در مدیریت و خدمات رسانی به روستاییان و عشایر بر عهده گرفتهاند.
به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی نهادهای متعددی در راستای حمایت از روستاییان و عشایر کشور ایجاد شدهاند که زاییده انقلاب و تفکر انقلابی هستند و نشاندهنده توجه ویژه به این مناطق میباشد. از جمله این نهادها میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- بنیاد مسکن انقلاب اسلامی
- کمیته امداد امام خمینی (ره)
- جهاد سازندگی
- دهیاریها و شوراهای اسلامی روستایی
- تعاونیهای روستایی زنان
- نهضت سوادآموزی
- معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری
- قرارگاه پیشرفت و آبادانی
- سازمان بسیج سازندگی کشور
- سازمان بسیج عشایری کشور
- قرارگاه محرومیت زدایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران
- صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر
انتهای پیام
نظرات