به گزارش ایسنا، این روزنامه مینویسد: «دونالد ترامپ ابتدا جان بولتون، مشاور امنیت ملی خود را به یک ماموریت ترمیم سازی در سفری سه روزه به اسرائیل با هدف اطمینان دادن به این هم پیمان نزدیک آمریکا نسبت به اجرای تدریجی و مرحله بندی شده خروج نظامیان آمریکا از سوریه فرستاد.
در ابتدا به نظر میرسید که این طرح کارایی داشته است. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل لبخند مشخصی زده و از بولتون عمیقا به خاطر حمایتی که آمریکا نشان میدهد تشکر کرد. اما چند روز بعد از آن، تلاشها برای منصرف کردن ترامپ از این تصمیم یا گذاشتن شرطهایی برای خارج کردن این نظامیان رنگ باخت چرا که ارتش آمریکا اعلام کرد پروسه خارج کردن نظامیان آمریکایی از سوریه را آغاز کرده است.
به این ترتیب تلاشهای چندجانبه مقامهای امنیت ملی نگران شده آمریکا، هم پیمان خارجی این کشور و جمهوری خواهان جنگ طلب کنگره برای جلوگیری از اجرای این تصمیم یا ایجاد تغییراتی در آن عملا ناکام ماند.
از زمان اعلام تصمیم ناگهانی رئیس جمهور آمریکا برای بیرون کشیدن نظامیان آمریکایی از سوریه در ماه گذشته میلادی این نگرانی نزد همپیمانان آمریکا و مشاوران ترامپ و همچنین در دستگاه امنیت ملی آمریکا نسبت به چگونگی اجرای این خروج ایجاد شده است. ظاهرا نتانیاهو دو روز قبل از اعلام این تصمیم رئیس جمهور با ترامپ گفتوگو داشته و بار دیگر یک روز بعد از آن با ترامپ گفتوگو کرده است.
امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه تلاش کرد تا ذهنیت رئیس جمهور آمریکا را تغییر دهد، حتی رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه نیز که این سیاست را پسندیده بود از بابت اجرای سریع و غیر ایمن آن نگران شده است.
چند روز پیش مایک پامپئو، وزیرامور خارجه آمریکا تلاش کرد طی یک تور سفر به پایتخت کشورهای عربی به هم پیمانان آمریکا اطمینان بخشیده و وعده دهد که این خروج آمریکا تعهد دولت ترامپ را برای شکست دادن گروه تروریستی داعش و بیرون راندن نیروهای ایرانی از سوریه متزلزل نمیکند. با این حال پیام او اطمینان چندانی به هم پیمانان آمریکا نداد.
یک منبع آگاه به مباحث داخلی دولت آمریکا درباره موضوع سوریه گفت: این شلوغ کاری مقصرش عوامل حلقه نزدیک و داخلی رئیس جمهور هستند. این شخص خاطرنشان کرد: آنها به او آن نوع گزینههای که میخواهد نمیدهند و او نیز واکنش نشان میدهد. این طور نیست که او سرخود خواسته باشد سوریه را ترک کند، او روی آن تبلیغ کرد. شما هم میتوانید بگوید این تصمیم بد بوده و کمکی به ایجاد ثبات نمیکند اما نمیتوانید بگویید از شنیدن این که او خواسته این کار را انجام دهد، غافلگیر شدهاید.
نتانیاهو دومین رهبر خارجی بوده که ماه گذشته میلادی از این تصمیم ترامپ مطلع شده است. اولین نفر اردوغان بوده که ترامپ در گفتوگوی تلفنی در تاریخ 14 دسامبر با او این خروج ناگهانی را به او اعلام کرده است. از آن زمان تاکنون این دو هم پیمان آمریکا نقشهای محوری در حوادث سوریه ایفا کردهاند.
اولین تماس ترامپ با نخست وزیر اسرائیل در 17 دسامبر گذشته و در پی یک سری تلاشهای جان بولتون و جیمز ماتیس، وزیر دفاع سابق و عدهای دیگر از مقامات برای منصرف کردن او از این تصمیم ناگهانی انجام شده و برخی مقامهای سابق آگاه به تحولات گفتند عدهای از دستیاران امنیت ملی آمریکا امیدوار بودند که نتانیاهو بتواند ترامپ را متقاعد کند که این خروج را به صورت آهسته انجام دهد.
منابع آگاه به گفتوگو ها اظهار داشتند: نتانیاهو اظهار نگرانی کرده از این که ایران منفعت برنده ناخواسته سیاست خارج شدن آمریکا از جنگهای خارجی در راستای راهبرد "اول آمریکا" باشد.
این منابع گفتند: نتانیاهو به ترامپ گفت که اسرائیل به دست خودش از خودش دفاع میکند اما ترجیح میدهد زمان بیشتری برای تطبیق دادن خود داشته باشند.
ترامپ دو روز بعد از آن از یک خروج 30 روزه خبر داد. نتانیاهو در گفتوگویش با پامپئو به هنگام حضور آنها در برزیل مجددا نگرانیهای در این زمینه مطرح کرد و به نظر میرسید که کمپین حملات هوایی محرمانه اسرائیل در سوریه افزایش یافته است که شامل حملههای هوایی روز کریسمس در نزدیکی شهر دمشق پایتخت سوریه میشدند. (اسرائیل در اقدامی نامعلوم روز یکشنبه به انجام دور دیگری از حملات هوایی پرداخت.)
افراد مطلع به دیدگاههای رئیس جمهور آمریکا گفتند: ظاهرا ترامپ از استعفای جیمز ماتیس، از وزارت دفاع آمریکا راضی نبوده و آن را به عنوان یک سرزنش علنی نامناسب تلقی میکرده است. او همچنین از پوشش رسانهها درباره این تصمیمش خشمگین بوده و از بررسی حقایق توسط رسانهها به منظور رد ادعایش در مورد شکست خوردن داعش عصبانی شده است. با این حال با گذشت زمان ادامه نزاع با دموکراتها بر سر تعطیلی دولت آمریکا نشانههای به وجود آمده مبنی بر این که ترامپ در موضعش درباره سوریه میانهروتر شود.
بیش از شش مقام آمریکایی و دیپلمات خارجی آگاه گفتند: ترامپ به نظر میرسد که کمتر از مشاهده احتیاط به خرج دادن و آهستگی در اجرای دستوراتش توسط دستیارانش ناراحت میشود.
در همین راستا پنتاگون یک چارچوب زمانی 4 ماه را برای خروج از سوریه به جای چارچوب زمانی یک ماه مطرح کرده و ترامپ نیز از سیاستی که قبلا اعلام کرد در حال فاصله گرفتن است اما ایجاد تغییر در آن را رد میکند. ترامپ اخیرا به خبرنگاران گفت: من هیچ وقت نگفتم این تصمیم سریع یا آهسته اجرا خواهد شد.
به گفته مقامهای سابق و فعلی، سفر چند روز پیش ترامپ به عراق که اولین سفر او به یک منطقه جنگی به عنوان رئیس جمهور آمریکا بوده در ایجاد ابهامات اخیر برای او تاثیر داشته است. او از مشاهده سطح امنیتی پیرامون سفر خود که بخشی از علت آن تهدید منطقهای داعش بود متعجب شد و در عراق از فرماندهان آمریکایی مستقیما ریسکهای این مسئله که با شکست گروههای تروریستی در یک جا آنها در جای دیگر سر برمیآوردند، شنید.
بولتون زمانی که برای ترکیه شرط کرد که نباید به کردها آسیب بزند و اقدام نظامی بدون شفاف سازی انجام ندهد، باعث خشم اردوغان شد.
بولتون هدفش اشاره به شبه نظامیان کردی بود که در کنار آمریکا مقابل داعش میجنگند اما با استفاده از ادبیات غیردقیق و نشان دادن ژست دیکته کردن به اردوغان، باعث ناخرسندی او شد.
به گفته سه مقام آگاه، این اظهارات باعث دگرگون شدن مذاکرات میان مقامهای ترکیه و فرستاده جدید ترامپ به ائتلاف ضد داعش یعنی جیمز جفری که از این اقدام نادرست خشمگین شد، گردید.
اردوغان گفت، بولتون اشتباه جدی مرتکب شده و روزنامه انگلیسی زبان وابسته به دولت اردوغان یعنی دیلی صباح نوشت: بولتون اقدام به هماهنگی یک کودتای نرم علیه ترامپ از داخل دولت وی کرده است.
این روزنامه خاطرنشان کرد: این احتمال برای بولتون بد است که خودسر عمل کند و تلاش کند شرایطی برای خروج آمریکا از سوریه تحمیل کند.
در این سفر رئیس جمهور ترکیه از ملاقات با بولتون خوداری کرد و بولتون نیز زودتر به واشنگتن بازگشت. رئیس جمهور ترکیه پس از آن به گفته یک منبع آگاه گفت: باور ندارد که جان بولتون به نمایندگی از دولت ترامپ حرف زده باشد.
بولتون در سفر به ترکیه با مقامهای دیگر این کشور دیدار کرد و یک مقام آگاه آن را تلاشی خواند برای آن که ترامپ را از لغزش نسنجیده به سمت خروج از سوریه دورکرده و به یک موضع بهتر یعنی خروجی با سرعت آهسته همراه با دریافت تضمین از ترکیه نسبت به عدم حمله به شبه نظامیان مورد حمایت آمریکا بکشاند.
یک مشاور ترامپ گفت: این سفر بولتون کاملا غم انگیز بود. این مقام که نامش را فاش نکرد، ادامه داد: آنها در کل گند زدند و نباید به این شکل پیش میرفت. این تصمیم باید یک تصمیم قابل دفاع و اجرا شده با فکر و سنجش میبود.»
انتهای پیام
نظرات