به گزارش ایسنا ، الهام برنا در شورای سلامت و امنیت غذایی استان با اشاره به وضعیت گردوغبار در جهان، ایران و بهتبع آن در استان اظهار کرد: از چهار دهه پیش تاکنون در مناطق وسیعی از جهان ازجمله جنوب غرب آسیا و امریکای شمالی و شمال افریقا این پدیده به فراوانی دیده شده است.
وی اضافه کرد: متأسفانه کشور ما نیز جزو این کمربند گردوغبار است و 22 استان با فراوانی گردوغبار مواجه هستند.
معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیطزیست لرستان با اشاره به اینکه بروز پدیده خشکسالی در ایران و تشدید آن در سال 85 سبب شد منشأهای جدید داخلی و فرامرزی در نواحی غرب و جنوب غرب داشته باشیم، عنوان کرد: بخش اعظمی از این کانونها در کشورهای همسایه (عراق، شرق سوریه، اردن، کویت و شمال عربستان) است.
وی بیان کرد: لرستان در سال 87 تاکنون بهطور متوسط سالانه بین 3 تا 4 ماه پذیرای این پدیده بوده و تحت تأثیر اثرات زیانبار آن قرار گرفته است.
برنا بیان کرد: ماکزیمم وقوع و پیکی که در سال گذشته داشتیم در سال 93 ، 136 روز آلوده بوده و متأسفانه خسارات فراوانی بهسلامت، دامپروری، باغبانی، کشاورزی و گردشگری استان وارد کرده است.
معاون حفاظت محیطزیست لرستان با اشاره به اینکه یکمیلیون و 200 هزار هکتار جنگل با گونه غالب بلوط ایرانی را داریم، عنوان کرد: متأسفانه طی سالهای اخیر 250 هزار هکتار از این جنگلها دچار خشکیدگی شده و این نشان میدهد یکی از مهمترین عوامل اولیه خشکیدگی و زوال بلوط بحث گردوغبارهایی است که میزبان آن هستیم.
وی در مورد دلایل بروز گردوغبار گفت: بیشتر منشأ و کانونها خارج از مرزهای کشور است؛ در دو سال اخیر تائید شده که بیش از 20 درصد منشأ داخلی داریم.
معاون حفاظت محیطزیست لرستان تغییرات اقلیم سنوات، عدم مدیریت صحیح منابع آبوخاک در کشور، خشکسالیهای پیدرپی، عدم تأمین حقابه زیستمحیطی تالابها و رودخانه و تغیر کاربری در اراضی جنگلی و مرتعی و اراضی کشاورزی را از دلایل منشأ داخلی عنوان کرد.
برنا افزود: تغییر اقلیم منطقه، وزش باد شدید در صحرای عربستان، عراق، کویت و سوریه، تخریب مناطق جنگلی و مراتع و تغییر کاربریها در کشورهای همسایه، تغییر در مدیریت منابع آب زیرزمینی و سطحی و برداشتهای غیرمجاز و سدسازی در این کشورها و رقابت در مهار آبهای مرزی در کشورهای همسایه و رخداد جنگ و ایجاد ناامنی از عوامل مهم منشأ خارجی بروز گردوغبار است.
وی گفت: این پدیده خسارات بیولوژیکی (اثر سو بر محصولات کشاورزی و باغداری) و اقتصادی (خسارت به خطوط ارتباطی و مخابراتی، افزایش مصرف آب و تأثیر سو بر کیفیت منابع آبی، بروز تصادفات به علت کاهش میدان دید، لغو پروازها، افزایش مصرف برق، تعطیلی مدارس، افزایش مصرف بنزین، اخلال در شبکه توزیع برق، افزایش ضریب فرسایش ابنیه و تأسیسات، افزایش بیماریهای آلرژیک، قلبی، عروقی و تنفسی، افزایش روند مهاجرت نیروهای متخصص و کارآفرین) را به دنبال دارد.
انتهای پیام
نظرات