• چهارشنبه / ۱۲ دی ۱۳۹۷ / ۰۱:۰۰
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 97101105999
  • خبرنگار : 71049

"راست و دروغ" و "سیاه و سفید" مهاجرت ایرانیان به خارج

"راست و دروغ" و "سیاه و سفید" مهاجرت ایرانیان به خارج
عکس: آرشیو

چندی است اخباری از سوی کاربران ایرانی در فضای مجازی درباره موج جدیدی از مهاجرت غیرقانونی ایرانیان به طرق غیرمعمول و عجیب به گوش می‌رسد که به نظر بیش از آن‌که واقعیت خارجی داشته باشد برای سیاه نشان دادن فضای داخلی کشور است.

در سال‌های اخیر با توجه به وضعیت سیاسی، اقتصادی، امنیتی و اجتماعی کشور به ویژه تحت تاثیر تحریم‌های شدید آمریکا و برخی سیاست‌های اقتصادی و سیاسی داخلی، شاهد تغییر میزان مهاجرت ایرانیان به کشورهای مختلف اروپایی‌، آمریکا، استرالیا و غیره بوده‌ایم به نحوی که آمارهای غیررسمی حکایت از چند برابر شدن میزان مهاجرت از کشور دارد. این موج  بعد از آنکه قیمت دلار به طور افسار گسیخته‌ای در پی خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌های گذشته افزایش یافت، ابعاد و سرعت وسیع‌تری پیدا کرده است.

با توجه به گرانی دلار بسیاری کشورهای همسایه و اطراف از سوی ایرانی‌ها برای مهاجرت به دلایل مختلف سرمایه‌گذاری، خرید خانه یا اقامت موقت و دائم انتخاب شدند و برخی هم از این کشورها به قصد مهاجرت به کشورهای اروپایی و آمریکا به راه افتادند که با گذشت مدت زمانی تبعات این مهاجرت و اقدامات و حوادثی که با خود به همراه می‌آورد در کشورهای دور و نزدیک نشان داده شده است و دستگاه دیپلماسی کشور در همین رابطه با کشورهای ارمنستان، صربستان، ترکیه،‌ آذربایجان و غیره دست و پنجه نرم می‌کند. تا شرایط در یک کشور به کنترل در می‌آید ماجرایی دیگر از کشوری دیگر مطرح می‌شود و اکنون با سخت شدن قوانین مهاجرتی در کشورهای همسایه،‌ بسیاری از ایرانیان به قصد کشورهای اروپایی به راه افتاده‌اند.

در سال‌های اخیر با تشدید موج مهاجرت از سوریه، عراق و یمن به سمت اروپا، کشورهای اروپایی و آمریکا و دیگر کشورها از جلمه استرالیا و کانادا قوانین مهاجرتی خود را سخت کردند یا مرزهای خود را عملا به روی مهاجران مسدود کردند از این رو ایرانیان برای دریافت ویزای این کشورها با دشواری زیادی رو به رو بودند. از این رو و هم‌چنین به دلیل گرانی دلار در یکی دو سال اخیر، ایرانیانی که به دنبال مهاجرت به کشورهای اروپایی و آمریکا بودند به کشورهای همسایه تشویق شدند تا از طریق مرزهای آنها بتوانند خود را به کشورهای اروپایی برسانند.

مهاجرت قانونی و غیرقانونی یکی از مهم‌ترین تبعات تحریم‌های سخت و غیرانسانی آمریکاست که نه تنها برای ایران بلکه برای کشورهای دیگر مشکل آفرین است. 

امروز دیگر برای همگان مسجل است  که دود تفرقه‌افکنی و آتش افروزی در منطقه و خاورمیانه نه تنها به چشم دولت‌ها و حکومت‌های این کشورها می‌رود بلکه کشورهای اروپایی و آمریکا و دیگر کشورهای توسعه یافته را نیز در بر می‌گیرد. شاید امروز جنگ در سوریه تمام شده باشد اما بازگشت مهاجران از اروپا و کشورهای اطراف به همان سرعتی که مهاجرت کردند اتفاق نخواهد افتاد و بعضا شاید هیچ وقت به کشورهایشان بازنگردند.

در سال‌های قبل، ایرانیان برای رسیدن به شرایط اجتماعی، تحصیلی، اقتصادی و فرهنگی بهتر و آزادانه اقدام به مهاجرت و بعضا به طور قانونی می‌کردند اما چند سالی است که تحت تاثیر شرایط منطقه و تنگ تر شدن حلقه تحریم‌ها، تمایل به مهاجرت گسترش یافته و دلایل اقتصادی جای مسایل سیاسی و اجتماعی را به عنوان دلیل مهاجرت گرفته است چرا که ارزش پول و سرمایه به شدت افت کرده است.

هر روز که می‌گذرد، داستان و ماجرایی را درباره مهاجران غیرقانونی ایرانی به این سو و آن سوی دنیا می‌شنویم و اخیرا موضوع مهاجرت غیرقانونی ایرانی‌ها به کشورهای اروپایی از جمله فرانسه و انگلیس مطرح شده است که به خاطر تشدید مقررات داخلی مهاجرتی در این کشورها، مهاجران ایرانی مسیرهای سخت و خطرناکی را برای این کار انتخاب می‌کنند.

در این میان برخی اخبار از سوی مجامع رسمی تایید می‌شوند و برخی بدون هیچ منبع و مستند متقنی در فضای مجازی و سایت‌های خبری دست به دست می‌شود که بعضا بدون پاسخ باقی می‌مانند و متاسفانه در برخی مواقع معیاری برای سنجش و ارزیابی عملکرد دولت در قبال مردم برداشت می‌شود.

اخباری از این دست که: "پناهجویان 'ایرانی' در سواحل جنوب شرق بریتانیا پیدا شدند" یا "بحران عبور مهاجران از کانال مانش بالا گرفت" یا این‌که "بیش از300  کودک ایرانی به تنهایی به انگلیس رسیده و اعلام پناهندگی کرده اند."

برخی اخبار به ویژه آنچه درباره کودکان ایرانی و فرستادنشان به کشورهای اروپایی توسط قاچاقچیان در فضای مجازی مطرح شد ابهامات و پرسش‌های زیادی را در بر داشت. متاسفانه در این بین مسئولان در پاسخ به این اخبار و ابهامات یا خواب هستند یا این اخبار را نادیده گرفته و با اهمیت نمی‌دانند یا در نهایت به چند پاسخ رسمی و کلی و تایید و تکذیب مساله را ختم می‌کنند. در حالی که فضای تبلیغاتی شدیدی علیه ایران و اقداماتش در منطقه و جهان وجود دارد و آمریکا و برخی کشورهای دیگر سعی در انزوای بیشتر ایران هستند نباید اجازه داد ابهامات و سوالات مجازی و غیر متقن برای مردم نهادینه و کهنه شود، چرا که پاک کردن این ابهامات از ذهن مردم بسیار سخت و زمان‌بر خواهد بود و این روند در بی‌اعتماد ساختن مردم نسبت به حکومت و دولت نقش مهمی خواهد داشت.

متاسفانه برخی تحلیل‌گران خارجی و کاربران فضای مجازی سعی دارند از روند رو به گسترش مهاجرت ایرانیان که به روش‌های مختلف انجام می‌شود و خارج از اختیار دولت‌های مبدا و مقصد است پیراهن عثمانی از آن‌چه بی‌کفایتی دولت و مسئولان در حفظ مردم و نخبگان و سرمایه‌گذاران می خوانند، بسازند و از این زاویه مسیری برای فشار آوردن به کشور ایجاد کنند و بگویند که تحریم‌ها و تصمیمات کشور موجب شده تا مردم به هر دری بزنند تا خود را از آن نجات دهند. 

چندی پیش یکی از کاربران فضای مجازی در توییتر به انتشار این مطلب که "بیش از300 کودک ایرانی به تنهایی به انگلیس رسیده و اعلام پناهندگی کرده‌اند" سعی بر زیر سوال بردن ساختارهای خانوادگی و اجتماعی ایرانیان و به هم‌ ریخته نشان دادن فضای داخلی ایران داشت. این در حالی است که اگر چنین اخباری صحت داشته باشد در جامعه‌ای مثل انگلستان مثل یک بمب خبری خواهد بود. در چند ماه گذشته، سه خانواده ایرانی در دریای مانش توسط پلیس دریایی پیدا شدند و اخیرا هم اعلام شد که تعدادی از مهاجران از طریق کانال مانش خود را به انگلستان رسانده‌اند که در بین آنها اتباع ایرانی هم وجود دارد و این اخبار به دفعات مختلف در شبکه‌ها و رسانه‌های انگلیسی منتشر شده است.

به نظر می‌آید برخی کاربران ایرانی مقیم کشورهای خارجی، مطالبی را با اهداف سیاسی و برای ناامن نشان دادن ایران و فرار مردم از کشور مطرح می‌کنند که جای تاسف دارد. برخی از آنها سعی دارند اوضاع را نابسامان نشان داده و ثابت کنند که ایران جای زندگی نیست و ایرانی‌ها می‌خواهند به هر قیمتی حتی به قیمت کشته شدن یا از دست دادن فرزندانشان از آن فرار کنند.

هر چند مسئولان از طرق مختلف پیگیر سرنوشت ایرانیان در سراسر دنیا هستند ولو آنکه به میل خود کشور را به طور غیرقانونی ترک کرده باشند، اما نیاز است در شرایط کنونی که هر کس می‌تواند اخباری را ولو دروغ به ترند جهانی تبدیل کند باید کمی هوشیارانه‌تر اقدام کرد و در فضای رسانه‌ای و مجازی فعالانه‌ حضور یافت تا انتشار اخباری از این دست و ابهام‌آفرینی برای مردم به راحتی اتفاق نیفتد.

ایسنا: زهرا اصغری

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۰۸:۱۳

انگار اوني كه اينو نوشته خوابه يا چشماشو بسته يه سفر خبرنگاري به استامبول بكن بعد دوباره مقاله بنويس

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۷ ۰۷:۲۴

گزارش منصفانه ای نوشته اید. زندگی در ایران آن قدر که برخی می گویند بد نیست و زندگی در خارج هم آن قدر خوب نیست. هرجایی مشکلات ویژه خودش را دارد. برخی از پناهنده ها میلیونها خرج قاچاقچی می کنند و برای خود و کودکانشان خطر می پذیرند. مهاجران هم معمولا به قدر یک زندگی متوسط در ایران دارند. متاسفانه علاقه چندانی به ماندن و ساختن وطنشان ندارند. متاسفانه ...

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۰۸:۴۴

انگار نویسنده یا مرفه بی درده یا مسول بی اطلاع...موج مهاجرت زیاد شده همه مطلع هستند

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۱۲:۳۹

یکی می‌گه مهاجرت دلیل اقتصادی نداره یکی میگه داره یکی می‌گه زیاد شده یکی می‌گه نشده ... بالاخره چی...؟

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۰۸:۵۴

علت اصلی تمایل به مهاجرت ربطی به تحریمها و شرایط اقتصادی ندارد و شاهد آن خروج گسترده آقازاده ها است که اتفاقا وضع مالی بسیار خوبی هم دارند و منابع عظیم مالی با خودشون میبرن . گزارشگر باید صادق باشه

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۰۹:۰۴

فارغ از بحث كمیت مهاجرت و پناهندگی، نمیشه انكار كرد كه وضعیت اقتصادی كشور بشدت نابسامان هست و كسی كه میبینه با این وضعیت به هیچ عنوان نمیتونه یه زندگ خوب برای خوش و خانوادش دست و پا كنه، دست به اینكار میزنه. بهتره به جای این گزارش، ریشه های پناهندگی رو بررسی كنید.

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۰۹:۱۰

امنیت فقط این نیست که جلوی رومون بمب منفجر نمیشه.

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۱۳:۰۰

دوربرمان را سارقان منزل اتومبیل و کیف قاپ ها احاطه کرده .... تنها راه مهاجرت است

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۰۹:۱۹

مهاجران دو دسته اند دسته اول افراد جوان و تحصیلکرده ی بیکار که به هر روشی متوسل میشوند تا در خارج از کشور کاری برای خودشان پیدا کنند...دسته دوم..آقازاده ها هستند که بدون دردسر و مشکلی اقامت میگیرندو پولهای باد آورده را سرمایه گذاری میکنند.. بقیه ی مردم مجبورند بمانند و بسازند..

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۱۱:۰۲

قلی جان اون دسته از کسانی که مهاجرت می‌کنند و هزاران دلار و یورو پول قاچاقچی می‌دن که گاهی رقمش تا 100 میلیون می‌رسه از نظر شما بیکار و فقیر جامعه هستن!! این همه ایرانی مهاجر در خارج از کشور که جزو پول‌دارترین و تحصیل کرده های ایران و باسواد هستن چی... شما برو مطالعه ات و بیشتر کن ببین اول کیا دارن از مملکت می رن آقازاده‌ها که منتظر تحریم و بگیر و ببند تو کشور نمونده و نمی‌مونن اونها نیسان آبی‌ هستن خیلی وقته رفتن... در ضمن آقازاده نونش تو این مملکته تفریحش تو اروپا و آمریکا نمی‌دونی بدون...

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۰۹:۲۴

خانم محترم لطفاً ننویس. .... چند میگیری دیگه ننویسی؟ لطفاً ننویس. .... ممنون

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۷ ۰۷:۱۳

اتفاقا گزارش خوب و منصفانه ای است. ممنون.

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۰۹:۴۶

یکی از آشنایان ما چند سال پیش از طریق همین قاچاقچی ها به انگلیس رفت بماند که با چه سختی رفت این جوان در ایران وضعیت عالی داشت و اصلا اهل کار نبود حالا رفته اونجا از صبح تا اخر شب داره مثل ... کار می کنه

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۱۰:۵۸

حداقل گزارش و تا اخر بخونید بعد نظر بدید ... یه عده نخونده و ندیده فقط حرف می‌زنند...

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۱۲:۱۰

از خانم اصغری که درگیر مسائل و مشکلات جامعه هستند بعیده چنین گزارشی بنویسن. سیاه نشان دادن و ...

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۱۲:۱۴

ظاهرا شما در این جامعه زندگی نمیکنی!!

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۱۲:۱۸

راست و دروغ؟؟؟؟؟؟؟

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۱۲:۵۵

این خبر راست است در همسایگی ما دو خانواده از مشهد رفتند ترکیه که از انجا برن کشور های دیگر

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۱۲:۵۹

... معلومه اونی که تهران نشسته همه چی رو عادی ببینه. کمپ پناهندگان یونان صربستان استرالیا پر از ایرانیان هست. تو ترکیه اینقد هست که دولت قبول نمی کنه دیگه.

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۱۳:۲۴

متاسفانه اطلاعات شما از این مساله معلومه که خیلی کمه ..مهاجران غیرقانونی متاسفانه مشکلاتشون برای کشور هست حتی وقتی می‌رن مثل همون صربستان یا ترکیه که اون افتضاح و به بار اوردن .. کسی و می‌شناسم که رفته گرجستان یه مغازه خریده و با جعل سند هفت نفر دیگه رو با خودش برده و حالا ریجکتش کردن... کسی با رفتن کسی مشکلی نداره پول دارید و جوونید برید ولی دیگه گندش و در نیارن

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۱۳:۲۷

کشور ما الان دچار شرایط سختی هست سخت از ده سال گذشته اما همیشه مهاجرت و فرار مغزها بوده.. چیز تازه ای نیست که بعضی‌ها اینقدر شلوغش می‌کنن... که وامصیبت ایرانی‌ها دارن فرار می‌کنن و این حرف‌ها... !

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۱۶:۰۹

زمانی میفهمی که بری به اردوگاهای پناهندگی کشورهای ترکیه صربستان و گرجستان توی ساختمان های سازمان ملل معلم جان.برو ببین بعد نصیحت کن معلم گرامی

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۲۱:۴۱

یک عاقبت افتضاح در انتظار همه آنهاست بی احترامی و بی پولی تنها دو نکته از آنهاست

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۲۱ ۱۴:۱۸

کدوم توجیه اقتصادی؟ گوساله تاگاو گردد دل صاحبش آب گردد! اگر یکی میخواد درخارج یک لیسانس بگیره با همین انرژی میتونه در ایران دو تادکترا بگیره. باور ندارید؟ خودتون تشریف ببرید با زبان انگلیسی در سایت های دانشگاههای خارجی که 99 درصد معتبره ، خودتون سرج بفرمائید. اجاره یک شب هتل درجه سه استانبول شبیه مسافرخونه های ناصر خسرویی رو و قیمت یک پرس غذا تو استانبول رو نگاه کنید ببینید چه خبره!

avatar
۱۳۹۸-۰۱-۲۱ ۰۱:۳۱

مهاجرت بد نیست ولی اصلا با این موجی که راه افتاده تو‌کشور موافق نیستم اکثرا جوری از خارج حرف میزنن انگار بهشت طلاییه بابا همه جا مشکلات هست ما هم مشکلاتمون ازهمه بیشتره ولی اصلا دلیل نمیشه ادم کشور خودشو ول کنه بره مگه اونجا فرش قرمز پهن کردن براتون اخه