درحال حاضر، ۳۳۴ شهر با جمعیت ۳۴.۵ میلیون نفر، تحت تاثیر تنش آبی هستند که این مساله نیز چالشهای زیادی را به وجود آورده است، البته در این بین، وزارت نیرو بیکار ننشسته و اقداماتی را انجام داده است تاجایی که چندی پیش در شورای عالی آب، طرحی با عنوان "دولت دوازدهم بدون تنش آب شرب" تدوین و ارائه شد که بر اساس آن تا سال ۱۴۰۰، شهر تحت تنش نخواهیم داشت.
این طرح در قالب نقشه راه و برنامه مشخص به موضوعات متنوعی از جمله تامین، ارتقای کیفیت، کاهش هدررفت آب و تامین منابع مالی پرداخته است. علاوهبر این نیز، بر اساس گفتههای رضا اردکانیان - وزیر نیرو - در لایحه بودجه سال ۱۳۹۸، چارچوبهای اصلی این برنامه دیده شده و امیدواریم فرآیند تصویب آن در مجلس هم به خوبی پیش گرفته شود.
همه این موارد در حالی است که یک کارشناس حوزه آب، با تاکید بر اینکه میزان سرانه مصرف آب در ایران، باید ۱۰۰ لیتر در شبانهروز باشد، تاکید کرد که برای رسیدن به این مهم، باید تدابیر متعددی در نظر گرفته شود که یکی از آنها موضوع قیمت است و تا زمانی که آبفا بهصورت شرکتی و با چنین سیستمی مدیریت شود، نمیتوان انتظار مدیریت مصرف را داشت.
داریوش مختاری، در گفتوگو با ایسنا، میگوید: در سال ۱۳۹۵، قانونی باعنوان بهینهسازی آب شرب شهری و روستایی ازسوی مجلس شورای اسلامی به دستگاهها ابلاغ شد که قرار بود براساس آن، تعرفههای بخش آب منطقی شود که تاکنون این اتفاق نیفتاده است.
این کارشناس حوزه آب با تاکید بر این مساله که باید برای اجرای درست اصلاح تعرفه آب، سازوکارهای متعددی در نظر گرفته شود، تصریح کرد: باید به سمت نگاه مشارکتی در میزان مصرف آب پیش برویم تا جاییکه میزان مصرف آب در ایران به ۱۰۰ لیتر در شبانهروز کاهش یابد.
مختاری با اشاره به وضعیت کشورهای دیگر در میزان مصرف آب گفت: در حال حاضر در کشورهای اروپایی علیرغم اینکه پرباران هستند، میزان سرانه مصرف آب تنها ۱۵۰ لیتر در شبانهروز است که این مساله را نیز تا حد زیادی مدیریت میکنند. علاوه بر این در کشورهای دیگر همچون سنگاپور و ژاپن، هدررفت آب تا حد قابل قبولی مدیریت شده، بهگونهای که اکنون میزان هدررفت آب در این کشورها تک رقمی است.
این کارشناس، با تاکید بر این مساله که شرکتهای آب و فاضلاب علیرغم اقداماتی که در ظاهر انجام میدهند، علاقهای به کاهش مصرف آب ندارند، ابراز کرد: ممکن است بهدلیل اینکه درآمد این شرکتها از این راه تامین میشود، نخواهند میزان مصرف آب را کاهش دهند. بههمین دلیل بهنظر میرسد باید سازوکاری اندیشیده شود که شرکتهای آبفا برای کاهش مصرف آب اقدامات جدی انجام دهند.
انتهای پیام
نظرات