به گزارش ایسنا، روزنامه واشنگتن پست در تحلیلی درباره تصمیم اخیر رئیس جمهور آمریکا برای خروج از سوریه نوشت: زمانی که دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا روز چهارشنبه اعلام کرد که وی نیروهای آمریکایی را از سوریه خارج میکند، این خبر باعث شوک بزرگی در میان بسیاری در واشنگتن شد. مقامات ارشد نظامی آمریکا به خاطر این تغییر ناگهانی در سیاست دچار شوکه شدند.
در این میان جیمز ماتیس، وزیر دفاع ترامپ استعفا داد. کارشناسان مقابله با تروریسم هشدار دادند که این خروج میتواند باعث احیای داعش شود.
منتقدان در حوزه سیاست خارجی نیز اعلام کردند که ترامپ یک هدیه کریسمس به دشمنان خود از جمله روسیه و ایران داده است.
ترامپ صبح پنجشنبه در پیامی در توییتر با رد انتقادات اعلام کرد: آمریکا نمیخواهد پلیس خاورمیانه باشد. در مسکو ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه اعلام کرد که موافق این تصمیم است.
علاوه بر ایران و روسیه به نظر میرسد یک قدرت دیگر نیز در منطقه از این تصمیم ترامپ بیشتر نفع میبرد و آن ترکیه است. اگر آمریکا از سوریه خارج شود، نیروهای دموکراتیک سوریه، متحد واشنگتن در سوریه به طور موثر تنها میماند. نیروهای دموکراتیک سوریه در حال حاضر کنترل تمام شمال شرق سوریه را در دست دارند و همین مساله ترکیه را خشمگین کرده است.
اوایل سال جاری میلادی ارتش ترکیه در سوریه عملیاتی را علیه یگانهای مدافع خلق در شمال غربی سوریه انجام داد. دولت ترامپ در آن زمان راضی بود. اکنون نیز اگر ترامپ به طور کامل نیروهای خود را از سوریه خارج کند، انتظار میرود که ترکیه به امتیاز بزرگی دست یابد. خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه، اعلام کرده بود که دولتش در حال آمادگی برای انجام عملیاتی است تا یگان های مدافع خلق را در گورهایی که خود کندهاند، دفن کنند.
مصطفی بالی، سخنگوی نیروهای دموکراتیک سوریه در گفتوگو با روزنامه نیویورک تایمز در روز پنجشنبه، اعلام کرد: ما هر آن چه که بتوانیم در این مبارزه انجام خواهیم داد. تصمیم آمریکا ناخشنود و غیر قابل انتظار بود.
همچنین برخی رسانهها اعلام کردند که تصمیم ترامپ به طور مستقل به رجب طیب اردوغان ، رییس جمهور ترکیه ربط دارد.
کارن دیونگ، روزنامه نگار در گزارشی اعلام کرد: ترامپ درست پس از این که مذاکره تلفنی با رجب طیب اردوغان داشت، این تصمیم را اعلام کرد.
وی ادامه داد: مقامات مطلع از این تماس تلفنی اعلام کردند که اردوغان در میان مسائل دیگر به ترامپ گفته است که کردهای سوریه تروریست هستند و متحد کردهای جدایی طلب در کشورش هستند و از ترامپ پرسیده است که چرا آمریکا به جای همکاری با متحدش در ناتو با آنها همکاری میکند. اردوغان در این تماس تلفنی اعلام کرده است که داعش شکست خورده و دیگر نیازی به حضور نیروهای آمریکایی ندارد.
مارتین چولف در روزنامه گاردین نوشت: ترامپ تحت تاثیر این اظهارات از کردها روی گردانده و روی خود را به سمت ترک ها چرخانده است.
این مساله باعث تغییر بزرگی در سرنوشت آنکارا دارد.
در ابتدای جنگ در سوریه، اردوغان تصمیم گرفت که بشار اسد، رییس جمهور سوریه را کنار بگذارد و از شورشیان شبه نظامی و گروههای جهادی در مبارزه با رژیم اسد حمایت کرد. اما با افزایش میزان حملات تروریستی در خاک ترکیه و همچنین هجوم میلیون ها پناهجوی سوری به مرز ترکیه و دخالت مسکو در سوریه در سال ۲۰۱۵ امیدهای آنکارا برای هدایت پایان بازی جنگ سوریه از بین رفت.
رفته رفته اردوغان با ماندن اسد در قدرت کنار آمد. سونر چاغاپتای، از مرکز سیاست خاور نزدیک در واشنگتن، گفت: در حالی که اسد کنترل خود را در کشور افزایش داده است، پس از این تصمیم، اردوغان میتواند میزان نفوذ خود را نیز افزایش دهد. ترکیه بزرگترین برنده این ماجرا است. اردوغان یگانهای مدافع خلق را تحت فشار قرار داده و تضعیف خواهد کرد و سپس به اسد اجازه خواهد داد که آنها را در چنگ گیرد.
البته در مقابل ممکن است کردهای سوریه نیز خواسته خود را مبنی بر دستیابی به خودمختاری کنار بگذارند و با اسد برای جلوگیری از شکست کامل همکاری کند.
همچنین خروج نیروهای آمریکایی از سوریه نگرانیهایی را در میان گروههای بشر دوستانه ایجاد کرده است. آنها نگران هستند که عملیات شدید خصمانه ترکیه در این منطقه باعث ایجاد یک جنگ جدید و بحران جدید بشری شود.
رییس منطقه خاورمیانه کمیته نجات بینالملل، اعلام کرد: خانوادهها در حال حاضر در حال بازگشت به خانه هایشان در سوریه هستند، اما بسیاری از آنها نیاز به کمکهای حیاتی دارند. قدرتهای بزرگ که در مساله سوریه دخیل هستند باید عواقب بشر دوستانه تصمیمات خود را در نظر بگیرند.
بر همین اساس اگر ترامپ پیش از اعلام خروج آمریکا از سوریه نتایج این کار را در نظر می گرفت به طور حتم این کار را نمیکرد.
انتهای پیام
نظرات