به گزارش ایسنا، به نقل از نیویورکتایمز، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا دستورخروج ۲۰۰۰ تن از نظامیان آمریکا از سوریه را صادر کرده و با این اقدام، ضمن پایان بخشیدن به یک لشکرکشی نظامی که ادعا میشود در اندازه وسیعی داعش را در هم شکست، کشوری بسیار مهم از نظر استراتژیکی را به روسیه و ایران واگذار کرد.
ذات ناگهانی و آشفته این تصمیم و مخالفت با آن که از کپیتولهیل نیز فراتر رفت، این سؤال را برانگیخت که ترامپ چگونه تصمیم خروج کامل را عملی کرده و با عواقب آن رو به رو خواهد شد؟ به گفته برخی مقامات، حتی پس از اعلام کردن این تصمیم رئیسجمهور نیز، پنتاگون و وزارتامور خارجه سعی داشتهاند با وی در این باره صحبت کنند.
این تصمیم، طوفانی از اعتراضات را در کنگره آمریکا بر انگیخت که در میان آنها جمهوریخواهان متحد با ترامپ مانند لیندزی گراهام از کالیفرنیای جنوبی نیز حضور دارند که در این باره گفته است: چشم و گوش ترامپ به حقیقت بسته شده است.
همچنین نانسی پلوسی ، رهبر حزب دمکرات مجلس نمایندگان از کالیفرنیا، در این باره گفت که رئیس جمهور به جای عمل کردن بر اساس منافع ملی، «از روی مقاصد شخصی و سیاسی» عمل کرده است.
در نامهای به دونالد ترامپ، گراهام و پنج تن دیگر از سناتورها از هر دو حزب، با هشدار این که خروج از سوریه موجب جسور تر کردن بقاقیای داعش، دولت بشار اسد، ایران و روسیه خواهد شد، سرسختانه از وی درخواست کردهاند که در تصمیم خود تجدید نظر کند.
متحدان آمریکا به طرز قابل توجهی در واکنش به این موضوع ساکت ماندهاند.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی این تصمیم را «تصمیمی تماما آمریکایی» خوانده و گفته است که دولتش پیشنهاد خود را بررسی خواهد کرد. اما تحلیلگران معتقدند که با این خروج تلاشهای اسرائیل را برای از بین بردن تاثیر ایران در سوریه متزلزل خواهد کرد.
براساس گزارش اسکای نیوز، وزارت خارجه انگلیس در بیانیهای بعد از انتشار خبر شروع عقبنشینی نیروهای آمریکایی از سوریه تاکید کرد، همچنان کارهای زیادی باید انجام شوند، نباید خطری که داعش دارد را از چشمانمان دور کنیم حتی اگر داعش بر هیچ منطقهای تسلط نداشته باشد، باز هم تهدید است.
در این بیانیه آمده است: همانطور که آمریکا تصریح کرده، تحولات سوریه اشاره به پایان کار ائتلاف جهانی و حملات آن ندارد و ما با کشورهای عضو در ائتلاف ضد داعش به تلاشهایمان به منظور تحقق این هدف ادامه میدهیم.
با این حال، روسیه از این تصمیم استقبال کرد.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه تاکید کرد که این تصمیم راه را برای دستیابی به یک راه حل سیاسی در سوریه فراهم میکند.
این سخنگو افزود: آمریکا اعلام کرده که به مرحله جدید پا گذاشته اما هنوز ماهیت مرحله بعد مشخص نیست و جزئیاتی هم درباره آن نمیدانیم اما ظاهرا نیروهای آمریکایی میخواهند خارج شوند.
وی تصریح کرد: دوست دارم بفهمم مرحله جدید در سوریه چیست و هرگز در سوریه اتفاقی که در افغانستان رخ داد، صورت نخواهد گرفت.
همچنین بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در واکنش به تصمیم خروج آمریکا گفت، جدول زمانی این تصمیم را بررسی میکنیم و از خودمان دفاع خواهیم کرد.
براساس گزارش بیبیسی، کاخ سفید گفته است که نظامیان آمریکایی در آماده باش خواهند بود تا در صورت ضرورت مجددا برای دفاع از منافع آمریکا در سوریه وارد عمل شوند.
وزارت امور خارجه آمریکا هم از خروج تمامی کارکنان دیپلماتیک آمریکا از سوریه در ۲۴ ساعت آینده خبر داده بود.
منابع خبری تصمیم دونالد ترامپ به خروج از سوریه را به تماس تلفنی اخیر او با رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ارتباط دادهاند.
ترکیه این هفته اعلام کرده بود که قصد دارد علیه مواضع شبه نظامیان کرد در شمال سوریه دست به عملیات بزند.
دهها نفر از هواداران شبه نظامیان کرد سوریه در برابر کاخ سفید تجمع کردند تا مخالفت خود را با این تصمیم اعلام کنند.
اما نیروهای دموکراتیک سوریه در پی عقبنشینی نیروهای نظامی آمریکا از خاک سوریه گفتند، تا حد مرگ با ارتش ترکیه میجنگند.
جیهان احمد، سخنگوی نیروهای دموکراتیک سوریه در گفتوگو با خبرگزاری اسپوتنیک گفت، نیروهای دموکراتیک سوریه به هیچ طرفی اعتماد ندارد و ما به توانمندی خود و ملتمان تکیه داریم.
احمد افزود: ما بارها گفتهایم که با تهدیدات ترکیه مقابله میکنیم و تا پای جان به مبارزه ادامه میدهیم.
این مقام کرد سوریه خاطرنشان کرد: ملت ما آماده هر نوع تهدیدی است و در برابر جنگهای اردوغان مقاومت خواهد کرد. اردوغان به دنبال ادامه حضور داعش به خصوص در حومه دیر الزور است اما داعش در آخرین منطقه تحت محاصره خود است و از این ترکیه تلاش مکند دست به عملیاتی علیه نیروهای ما بزند.
وی در پایان افزود، این ملت هستند که سرنوشت ماندن یا نماندن را تعیین میکنند.
انتهای پیام
نظرات