به گزارش ایسنا، این بازارها در مرکز شهر قرار داشته و هر یک مختص یک نوع تجارت و پیشه است از اینرو مردم بر حسب احتیاجات خود به مراکز موردنظر مراجعه میکنند.
بعضی از بازارها مانند بازار کاروانسرها در تملک اشخاص ثروتمند بوده که برای کسب درآمد بیشتر بنا شده و یا بازار قیصریه که بازار فرشفروشی فعلی است را میرزا کاظم منشی قاجاریه در پشت کاروانسرای خود ساخت.
ویلیام جکسن، گردشگری که در دوره قاجار به همدان سفر کرده بود، در سفرنامه خود نقل میکند: بازارهای همدان دارای سقف بوده و بیش از 500 دکان پر از مشتری در آنها قرار دارد به گونهای که بازرگانان از این شهر به عنوان انبار ایران یاد میکنند.
تاریخچه فوق نشان از قدمت و تاریخچه قدیمی بازارهای همدان دارد که باید میراث فرهنگی و شهرداری نسبت به حفظ و بازسازی آنها کمر همت ببندد و منتظر اقدام کسبه و بازاریان نباشد بلکه باید خود پا پیش گذاشته و از آنها درخواست همکاری و مشارکت کند. چرا که دست روی دست گذاشتن فقط باعث از دست رفتن زمان و تاریخ میشود.
اما متأسفانه خبری در چند روز گذشته مبنی بر آتشسوزی در بازار اکباتان منتشر شده که علت این اتفاق را از اداره میراث فرهنگی استان جویا شدیم.
معاون میراث فرهنگی ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان به خبرنگار ایسنا گفت: آتشسوزی بازار اکباتان به میراث فرهنگی ارتباطی ندارد و شهرداری باید پاسخگو باشد.
احمد ترابی درباره قدیمی و چوبی بودن سقف مغازههای موجود در بازار تاریخی همدان، با بیان اینکه ساختوساز در بازار تابع یکسری قواعد و ضوابط خاصی است که به میراث فرهنگی ابلاغ شده است، ادامه داد: به متقاضیانی که تمایل به ساخت، مرمت و یا هر گونه اقدامی دیگر در این زمینه را داشته باشند این ضوابط را اعلام کرده و در صورت عدم مغایرت با آنها مجوز صادر میکنیم.
ترابی درباره نظارت میراث فرهنگی در ساختوساز بازار، اظهار کرد: در ساختوساز بازار محدودیتهایی وجود داشته که مربوط به ارتفاع خاصی است و تعیین شده و نماسازی بنا که باید میراث تأیید کند.
وی درباره ایمنسازی بازار تشریح کرد: در سازه مغازههای بازار اکباتان به جای تیر آهن، تیر چوبی قرار دارد که مالکان در صورت تمایل و رعایت ضوابط میتوانند آنها را تغییر دهند.
ترابی در ارتباط با بافت تاریخی بازار، تصریح کرد: بر اساس درخواست میراث فرهنگی محدوده تاریخی بازار را مشخص و ابلاغ کردهایم که بر اساس طرح آماده شده، این محدوده در خیابانهای اکباتان، شهدا و باباطاهر قرار دارد.
معاون میراث فرهنگی ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان در پایان یادآور شد: بر اساس محدوده تعیین شده و نقشه آماده شده، بازار تاریخی استان به ثبت ملی رسیده است.
وقوع آتشسوزی در خیابان اکباتان
کارشناس روابط عمومی آتشنشانی و خدمات ایمنی همدان شنبه 26 آبان با بیان اینکه آتشسوزی در خیابان اکباتان هیچگونه خسارات و تلفات جانی نداشته است، به خبرنگار ایسنا گفت: این آتشسوزی به علت روشن کردن آتش در ملک مخروبهای در مجاورت مغازههای خیابان اکباتان شهر همدان رخ داده و با توجه به وجود تیر چوبی در بافت مغازهها، آتش به سرعت به سایر مغازهها سرایت کرده است .
محمدامین عقیلی با اشاره به اینکه این آتشسوزی در پشت مغازههای اصلی خیابان اکباتان اتفاق افتاده و تعداد بیشترشان انبار بوده است، افزود: خوشبختانه با اقدامات سریع و به موقع نیروهای آتشنشان، از سرایت آتش به مغازههای اصلی که ارزش مادی و معنوی زیادی به لحاظ بافت تاریخی در خیابان اکباتان دارند، جلوگیری شد.
وی در تشریح عملیات اطفاء حریق اظهار کرد: آتشسوزی ساعت 6 و 27 دقیقه صبح به آتشنشانی اطلاع داده شد؛ 3 اکیپ عملیاتی از ایستگاه مرکزی باباطاهر با 10 نیروی آتشنشان و 3 خودرو عملیاتی، ساعت 6 و 29 دقیقه به محل حادثه اعزام شدند و با استفاده از شیلنگ آبدهی و سیستم تهویه دود و انواع تجهیزات مانند دیلم، ساعت 8 و 5 دقیقه صبح اطفاء حریق به اتمام رسید و در مجموع عملیات، 1 ساعت و 36 دقیقه به طول انجامید.
کارشناس روابط عمومی آتشنشانی همدان با بیان اینکه عملیات اصلی در زمان کوتاهی به اتمام رسید، عنوان کرد: علت طولانی شدن عملیات، وجود تیر چوبی در بافت انبارها بوده و تلاش کردیم تا از سرایت آتش به مغازههای اصلی جلوگیری شود.
عقیلی درباره خسارات وارده به مغازهها گفت: درباره برآورد خسارات وارده باید میراث فرهنگی اظهارنظر کند و پیشبینی ما از خسارت نیز هنوز جمعبندی نشده است.
انتهای پیام
نظرات