• دوشنبه / ۲۱ آبان ۱۳۹۷ / ۱۳:۲۶
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 97082110099
  • خبرنگار : 71579

مسجدی در گفت‌وگو با رووداو:

کمک‌های‌مان به عراق در در زمینه فناوری، لجستیک، آموزش و مستشاری ادامه می‌یابد

کمک‌های‌مان به عراق در در زمینه فناوری، لجستیک، آموزش و مستشاری ادامه می‌یابد

سفیر ایران در بغداد در گفت‌وگو با یک شبکه کردی گفت که ایران آماده هرنوع کمک به عراق است.

به گزارش ایسنا، ایرج مسجدی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در بغداد در گفت‌وگو با شبکه کردی رووداو در پاسخ به این سوال که گفته می‌شود شما اصالتا کرد هستید آیا درست است، گفت: اگر بخواهیم به این مساله بپردازیم باید بگویم که ما ایرانی ها و کردها از یک ریشه هستیم و اصل و نسب ما یکی است و این مساله مرا خوشحال می‌کند اما از نظر قومیت خیر من کرد نیستم ، من در استان خوزستان در جنوب ایران به دنیا آمدم و سال‌های زیادی با کردهای ایران و عراق زندگی کردم و ممکن است دلیل مطرح شدن این مساله هم همین باشد اما من کرد نیستم.

وی در پاسخ به این سوال که ایران به عنوان یک قدرت منطقه‌ای همیشه در عراق و منطقه نقش داشته است ، ارزیابی شما از نقش کنونی ایران در عراق چگونه است، گفت: به دلیل مرزهای مشترک ایران با عراق و اقلیم کردستان و همچنین روابط فرهنگی سیاسی و تاریخی و همچنین به عنوان دو کشور همسایه و مسلمان طبیعی است که روابط میان ما محکم و گسترده باشد و این روابط عرصه‌های اجتماعی ، امنیتی و سیاسی را شامل می‌شود. بعد از سال ۲۰۰۳ و سقوط صدام این روابط گسترش زیادی داشت و در رابطه با اقلیم کردستان نیز این مساله صدق می‌کند و خدا را شکر روابط ما با عراق امروز در سطح بسیار بالایی است.

مسجدی در پاسخ به سوالی در رابطه با روابط ایران و عراق در دو سال اخیر و انتصاب وی به عنوان سفیر در بغداد گفت: از زمان انتصاب من به عنوان سفیر در بغداد مساله تهدید داعش به پایان رسید و مناطق تحت سیطره این گروهک بازگردانده شد و مساله داعش به پایان رسید با اینکه من معتقد هستم که هنوز هم عناصر کوچکی از داعش وجود دارد. مساله دوم این است که روابط اقتصادی ما گسترش یافت و صادرات گاز و برق ایران به عراق رشد چشمگیری داشت و خدا را شکر روابط ایران با عراق و اقلیم کردستان روز به روز بهتر می‌شود.

سفیر کشورمان در رابطه با دولت جدید عراق به نخست وزیری عادل عبدالمهدی گفت: دکتر عبدالمهدی از دوستان ما است و از جمله اشخاصی است که با ایران روابط تاریخی دارد و دوستی ما با او به دوره قبل از سقوط صدام بازمی‌گردد ، ما عبدالمهدی را به خوبی می‌شناسیم و روابط ما با دولتش مثبت و سازنده خواهد بود.

وی افزود: من بر این باورم که آقای عبدالمهدی روابطش با ایران و دیگر کشورها را گسترش خواهد داد و ما از طرف خود برای موفقیت دولت جدید عراق اعلام آمادگی کردیم و به دولت عراق گفتیم که ما آماده هرگونه همکاری و کمک هستیم ، ما امیدواریم و تلاش می‌کنیم که دولت جدید عادل عبدالمهدی موفق شود.

ایرج مسجدی در پاسخ به این سوال که این در رابطه با دولت اوست نگاه ایران به شخص او چگونه است گفت: به نظر من آقای عبدالمهدی فردی پخته، دانا و با برنامه است، برنامه های او برای دولتش فراگیر و خوب است و اگر آنها بتوانند این برنامه‌ها را اجرایی کنند دولت موفقی خواهند داشت . بی شک ماموریت دولت عراق به دلیل چالش‌های سیاسی و مشکلات امنیتی و دیگر مشکلات سخت خواهد بود و چون که من سال‌ها در قوه مجریه فعالیت داشتم این مساله را درک می‌کنم . او نیازمند تلاش و برنامه و اتحاد و همکاری با احزاب و مجلس ملی و همراهی شخصیت‌های مختلف است. بنابراین اگر همه آنها دست در دست هم دهند و به دولت کمک کنند و دولت عبدالمهدی تلاش کند، دولت آن‌ها موفق خواهد شد.

وی در پاسخ به سوالی در رابطه با کمک‌های ایران به عادل عبدالمهدی در آینده گفت: کمک‌ها چند جانبه خواهد بود ؛ کمک‌های سیاسی و مهم‌تر از آن همکاری و کمک اقتصادی خواهد بود و همان‌طور که در جنگ با داعش به آنها کمک کردیم و داعش شکست خورد ممکن است همکاری‌های دفاعی و امنیتی نیز تداوم یابد. همچنین روابط فرهنگی و اجتماعی میان دو کشور بسیار گسترده است ، شما خوتان نگاه کنید سالانه بیش از شش و یا هفت میلیون مسافر از ایران به عراق و یا بالعکس منتقل می‌شوند و این مساله در رابطه با اقلیم کردستان نیز صدق می‌کند بنابراین سطح همکاری‌ها و روابط خوب و گسترده است.

مسجدی در پاسخ به این سوال که کمک‌های امنیتی ایران به دولت عبدالمهدی چکونه خواهد بود؟ گفت: از نظر امنیتی  در مرحله جنگ با داعش کمک ما نظامی  و در زمینه سلاح و حمایت لجستیک و آموزش بود و ما در تمامی زمینه‌ها در کنار ارتش و الحشد الشعبی و نیروهای مسلح عراق بودیم و طبیعی است که این کمک‌ها بعد از داعش نیز در زمینه فناوری ، لجستیک ، آموزش و در سطح مستشاری تداوم خواهد یافت. البته این مساله به نیازهای عراق بستگی دارد و بر اساس نیاز و درخواست دولت عراق ما فناوری ، سلاح و چیزهای دیگر خواهیم داد و برای این مساله اعلام آمادگی کردیم.

وی در رابطه با برهم صالح رئیس جمهور جدید عراق گفت: ما بسیار خوشحال هستیم که کردها نقش مهمی در دولت عراق و در سطوح بالا مانند ریاست جمهوری و وزارت دارند . قبل از این که با شما دیدار کنم با فواد حسین ، وزیر دارایی عراق دیدار کردم. ما بسیار خوشحال هستیم که دوستان و برادران کرد ما در دولت مرکزی عراق نقش‌های مهم ایفا می‌کنند.

وی افزود: شناخت من از برهم صالح به زمان جلال طالبانی بازمی‌گردد و به نظر من انتخاب او می‌تواند به عراق کمک کند و مشکلات میان اقلیم و بغداد و همچنین مشکلات میان ایران و عراق را حل کند ، بنابراین نقش‌های برهم صالح، عادل عبدالمهدی و پارلمان عراق می‌تواند مهم و موثر در ساخت این کشور باشد. دکتر صالح عضو اتحادیه میهنی و از دوستان ایران است و در دوره ریاست جمهوری‌اش روابطش با ایران را تقویت خواهد کرد و با اقلیم کردستان در ارتباط خواهد بود و مشکلات داخلی عراق را حل خواهد کرد.

مسجدی در پاسخ به این سوال که آیا شما از تیم برهم صالح و خصوصا  آراس شیخ جنگی که مشاور وی است و از نزدیکان ایران است راضی هستید گفت: مساله مهم خود شخص برهم صالح و دولت او است ، ممکن است که افراد زیادی به او کمک کنند و یا مشاور او باشند ، مساله مهم خود رئیس جمهور و دولت اوست که روابط خوبی با ایران دارند ، این امر پیش از این نیز بود و الان نیز هست و من مطمن هستم که در آینده این روابط بهتر و گسترده‌تر خواهد شد. اشخاص دیگری که دوستان برهم صالح هستند و به ایران نزدیک هستند و روابطی با ایران داشتند بی شک به او کمک خواهند کرد تا این روابط گسترش یابند. ما از تمام کردها که در دولت و یا وزارت عراق هستند قدردانی  می کنیم.

سفیر کشورمان در پاسخ به این سوال که آیا بطور کلی شما از برهم صالح راضی هستید گفت: بله، ما از او راضی هستیم.

وی در پاسخ به این سوال که حکومت عادل عبدالمهدی و برخی وزرای اهل سنت  که گفته می شود در اصل ریشه در نظام بعث عراق دارند چه اندازه برای ایران مهم است گفت: چیزی که برای ما مهم است انتخابات پارلمانی عراق است که نمایندگان اقلیم کردستان، اهل سنت و اهل تشیع را شامل می شود.بنابراین از نظر جمهوری اسلامی ایران پارلمان عراق از مردم سرچشمه می گیرد و وزیر و یا رئیس جمهوری که پارلمان انتخاب کرده است ما به آن احترام می گذاریم ؛چه سنی باشد و چه شیعی. رویکرد ما رویکرد فرقه ای نیست و ما نمی پرسیم که به چه حزب و یا مذهب و فرقه ای منسوب است بلکه ما فقط می گوییم که آیا این وزیر و یا مسئول از سوی پارلمان انتخاب شده است یا خیر و اگر از طریق انتخابات روی کار آمده اند طبیعی است که جمهوری اسلامی ایران به آنها احترام می گذارد.

وی در پاسخ به سوالی در رابطه با دور دوم تحریم ها علیه ایران و موضع عادل عبدالمهدی در رابطه با آنها گفت: ما انتظار داریم که عراق منافع ملت خود و منافع دو کشور را درنظر بگیرد و تحریم های آمریکا علیه ایران مساله جدیدی نیست و در مرحله پیش خصوصا تحریم ها از سوی شورای امنیت بر ما تحمیل شده بود و اروپایی ها و دیگر کشورها از آن حمایت می کردند. اما مساله امروز فرق می کند زیرا آمریکایی ها به تنهایی از توافق هسته ای خارج شدند و به سوی تحریم و تهدید و فشار رفتند و هیچ طرفی به این امور پایبند نخواهد بود.

وی افزود: ما از دولت عراق و از هردولت دیگری در جهان از جمله اروپایی‌ها انتظار داریم  که منافع مشترک خود با ایران را فدای سیاست‌های آمریکا نکنند زیرا روابط‌شان با آمریکا یک مساله متفاوت است و عراق جزو این کشورها است اما این مسائل موجب تضعیف روابط ایران و عراق نخواهد شد.

مسجدی در پاسخ به این سوال که حتی در زمینه طرح ها و پروژه ها نیز ایران در عراق، سوریه و منطقه نقش دارد آیا تحریم ها بر پروژه های ایران در سوریه و عراق تاثیر می گذارد؟ گفت: به نظر می رسد که آمریکایی ها می خواهند برخی چیزها را نقض کنند، آمریکایی ها نمی خواهند روابط اقتصادی ایران با کشورهای منطقه و عراق و دیگر کشورها گسترش یابد، آنها به دیگر کشورها فشار می آورند تا روابطشان با ایران را محدود کنند و پیچیدگی هایی را ایجاد می کنند، این کار آمریکا است اما به نظر من چیزی که مهم است این است که ملت و دولت ایران و عراق منافع خود را درنظر بگیرند.

وی در پاسخ به این سوال که انتظار شما از کشور دوست و همسایه ای مانند عراق و اقلیم کردستان چیست؟ گفت: ما انتظار داریم که دوستی شان با ایران را تقویت کنند و به صراحت به آمریکا بگویند که ما و ایران به یکدیگر نیاز داریم و روابط خوبی باهم داریم و پایبندی به سیاست ها و تحریم های شما امکان پذیر نیست.

وی در پاسخ به این سوال که ما با نماینده اقلیم کردستان در تهران نیز گفتگو کردیم و در رابطه با همکاری ایران و عراق و اقلیم کردستان گفت و گو کرد، آیا بعد از تحریم ها نیز صادرات کالاهای ایرانی به عراق تداوم خواهد یافت، گفت: روابط کنونی ما با اقلیم کردستان و حتی روابط سیاسی  بسیار خوب است و ایران درحال حاضر نمایندگانی در اقلیم کردستان دارد از جمله کنسولگری ایران در سلیمانیه و اربیل. و در مرزهای باشماق، پرویزخان و تمرچین و حاجی عمران روابط اقتصادی محکمی میان ایران و اقلیم کردستان وجود دارد. بنابراین صددرصد ما به دولت و ملت اقلیم کردستان احترام می گذاریم و انها را دوست داریم. و ان‌شاءالله در تمام زمینه ها از جمله اقتصادی، سیاسی، علمی و دانشگاهی و فرهنگی فعالیت خواهیم کرد.

مسجدی در پاسخ به این سوال که بغداد اعلام کرده بود صادرات نفت کرکوک را متوقف می کند آیا این تصمیم اجرایی شد؟ گفت: در زمینه تبادل نفتی با عراق توافق داشتیم و همچنان نیز وجود دارد اما  روش اجرای این توافق  مثلا از طریق مخازن نفتی و یا چیزهای دیگر و یا لوله های نفتی معلوم نیست. این مساله به منافع دو کشور بازمی گردد  و طبیعی است که چنین روابطی داشته باشیم. همچنین طبیعی است که آمریکایی ها با این مساله مخالفت کنند بنابراین تلاش می کنند تا کارشکنی کنند اما به نظر من آنها به نتیجه ای نمی‌رسند زیرا منافع دو کشور ایران و عراق اقتضا می کند که چنین روابطی وجود داشته باشد.

وی در پاسخ به این سوال که موضع شما نسبت به تصمیم عراق برای توقف صادرات نفت به ایران از طریق مخازن و تانکرها چیست؟ گفت: ما اکنون در مرحله گفت و گو هستیم.

وی در پاسخ به این سوال که در نشست اوپک وزیر نفت ایران در گفت وگو با رووداو گفت لوله هایی برای انتقال نفت و به خصوص نفت کرکوک میان ایران و عراق ایجاد خواهد شد، این برنامه چه زمانی اجرایی می شود؟ گفت: این پروسه درحال بررسی است و مراحل اولیه خود را طی می کند و از مسائل مهم میان ایران و عراق است.

وی در رابطه با میزان تبادل تجاری میان ایران و عراق گفت: در سال گذشته شش ونیم میلیارد دلار بود و در این سال افزایش خواهد یافت و انتظار می رود که به هشت و نیم میلیارد دلار برسد.

مسجدی افزود: علاوه بر این در زمینه برق و گاز نیز همکاری داریم و گاز ایران از خرمشهر به بصره و از نفت شهر به بغداد منتقل می شود. این موضوع بسیار مهم است و امیدوارم که خط گاز ایران به اقلیم کردستان نیز متصل شود و باید با دوستانمان در اقلیم و در دولت مرکزی گفت وگو کنیم تا شمال عراق و اقلیم کردستان نیز از گاز ایران بهرمند شوند.

سفیر ایران در عراق در پاسخ به این سوال که در جنگ با داعش ایران ۳ میلیارد دلار به عراق کمک کرد ، چه مقدار از این مبلغ برای اقلیم کردستان بود؟ گفت: شما و تمام دوستان در اقلیم می دانند که ایران در جنگ با داعش میان اقلیم و دیگر مناطق تفاوتی قائل نبود و ما از اقلیم کردستان حمایت مستشاری و لجستیکی کردیم و مسعود بارزانی و نیچرفان بارزانی بطور رسمی از حمایت های ایران تقدیر کردند. و این نشان می‌دهد که ایران در جنگ با داعش در کنار کردها و پیشمرگه ها و نیروهای مسلح عراق بود و ما از این مساله خشنود هستیم.

وی در پاسخ به این سوال که آیا کمک های ایران به ارتش عراق و پیشمرگه ها مساوی و مشابه بود؟ گفت: این مساله به نیاز مناطق بستگی داشت و این امور به شرایط بستگی داشت که چه زمانی آنها به سلاح و حمایت های لجستیک نیاز دارند و ما خوشحال هستیم که اقلیم کردستان زود از دست داعش آزاد شد اما استان های نینوا، الانبار، صلاح الدین و تا مرزهای سوریه جنگ در آنها طول کشید بنابراین طبیعی است که کمک های ما در آن مناطق باید بیشتر باشد. با شجاعت پیشمرگه ها و مبارزان و همچنین کمک های ایران اقلیم کردستان زود آزاد شد. درست است که جنگ بسیار سخت بود و برادرانمان در اقلیم شهدای زیادی دادند اما طبیعی است که کمک های ما به اقلیم نسبت به حکومت مرکزی کمتر است زیرا در آن مناطق درگیری ها بیشتر طول کشید.

وی در پاسخ به این سوال که گفته می شود ایران به پ ک ک کمک کرده و با آنها همکاری داشته است گفت: به هیچ وجه، درست نیست.

مسجدی گفت که آنها از مناطق عراق وارد شدند و یا از شمال عراق و اقلیم کردستان وارد شدند، و جمهوری اسلامی ایران در آن مناطق هیچگونه حضوری ندارد.

وی در رابطه با پیروزی حزب دموکرات کردستان در انتخابات و نقشه سیاسی جدید اقلیم گفت: ما از تقویت دموکراسی در عراق بسیار خوشخال هستیم و بدون شک که انتخابات جزئی از دموکراسی است. ما به انتخابات ملت عراق و اقلیم کردستان احترام می گذاریم.

وی افزود: درست است که حزب دموکرات پیروز شد اما تمام احزاب و جریان های کرد پارلمان کردستان را تشکیل خواهند داد.

ایرج مسجدی در رابطه با روابط جمهوری اسلامی ایران با اتحادیه میهنی کردستان و جنبش تغییر گفت: از گذشته و قبل از سال ۱۹۹۱ روابط خوبی با ادریس بارزانی و مسعود بارزانی داشتیم. همانطور با اتحادیه میهنی روابط خوبی داشتیم و با مرحوم نوشیروان و جنبش تغییر نیز روابط خوبی داریم.

وی افزود: ما امیدواریم که جریان های کرد مشکلات داخلی شان را بین خودشان حل کنند و ما میان آنها هیچ تفاوتی قائل نیستیم.

وی در پاسخ به این سوال که روابط شما با اتحادیه میهنی نسبت به احزاب دیگر بهتر است؟ گفت: خیر، تفاوت خیلی زیاد نیست. روابط ما با دموکرات ها نیز خوب است و چه بسا از اتحادیه میهنی نیز بهتر باشد. ما دوست داریم با تمام احزاب کرد رابطه داشته باشیم و انها نیز ایران را دوست دارند.

مسجدی در پاسخ با این سوال که انتظارات شما از دولت جدید کردستان به خصوص بعد از تحریم ها چیست؟ گفت: ما برای دولت اقلیم کردستان آرزوی موفقیت می کنیم و اگر به کمک و حمایت نیاز داشتند از آنها حمایت می کنیم. کردستان موقعیت ژئوپولتیک و منطقه ای مهمی دارد بنابراین روابط با اقلیم برای ایران بسیار مهم است. بر نظر جمهوری اسلامی ایران و از نظر من نیچروان بارزانی اقلیم کردستان را خوب اداره کرد و اقلیم شاهد پیشرفت های زیادی بود و ما از این مساله خوشحال هستیم. مطمئن باشید که ایران در کنار اقلیم است و از ان حمایت می کند.

وی در پاسخ به این سوال که ایران از تبادل تجاری اقلیم کردستان با ترکیه ناراضی بود، گفت: کردستان مرزهایی با دو کشور یعنی ایران و ترکیه دارد و به نظر من روابط با هردو کشور بسیار طبیعی است. آنها می توانند از امکانات هر دو کشور استفاده کنند و طبیعی است که دوست داشته باشیم روابط بهتری با اقلیم داشته باشیم. ما با روابط اقلیم کردستان با دیگر کشورها مخالفت نمی کنیم.

وی در رابطه با احزاب کرد مخالف و حمله موشکی ایران به آنها گفت: معارضه به معنی جریان و حزب است و در هر منطقه ای ممکن است وجود داشته باشد و این هیچ مشکلی ندارد اما زمانی که سلاح به دست می گیرند به یک گروه نابودگر و مسلح تبدیل می شود که می خواهد وارد جنگ مسلحانه علیه کشور شود و طبیعی است که باید با آنها مقابله شود. آیا اگر چنین معارضان در اقلیم پدیدار شوند، حکومت اقلیم آنها را تماشا می کند و یا بی شک با آنها می جنگد همانطور که با داعش جنگید.

وی افزود: ما با حزب دموکرات و سایر احزاب هیچ مشکلی نداریم اما زمانی که یک حزب عملیات مسلح در مرزهای ایران انجام دهد بدون شک ایران با موشک و یا جنگنده و تانک و هر ابزار دیگری با آنها مقابله می کند و ایران اجازه تحرکات مسلحانه را نخواهد داد.

وی در پاسخ به این سوال که برخی از مسئولان معارض دموکرات خواهان گفت وگو با ایران شدند آیا با آنها گفت و گوهایی دارید؟ گفت: گفتگوی مستقیمی نداشتیم اما از طریق اقلیم پیام هایی به هم دادیم و محتوای آن این بود که ما به شما اجازه عملیات مسلح را نخواهیم داد و سیاست ما همچنان همین است.

مسجدی در پاسخ به این سوال که آیا ایران امادگی گفتگو با این گروه ها و بازگشتن آنها به ایران را دارد؟ گفت: خیر زیرا آنها گروه های مسلح هستند.

وی ادامه داد: شما به قانون احزاب ایران نگاه کنید، احزاب سیاسی زیادی در انتخابات و مسائل دیگر شرکت دارند اما گروهک منافقین  یا حزب دموکرات، سلاح برداشته و قانون را شکسته‌اند. طبیعی است که ایران نمی‌تواند با اینها وارد گفت‌وگوی مسالمت‌آمیز شود.

وی در رابطه با مخالف ایران با همه پرسی اقلیم کردستان  مبنی بر اظهارات برخی مقامات ترک گفت: اظهارات مسئولان ترکیه به خودشان مربوط می شود، من در رابطه با اظهارات دیگران نظر نمی دهم. موضع ما در این رابطه روشن بود و آن را به دولت عراق، اقلیم کردستان، حزب دموکرات، اتحادیه میهنی و همه اطراف اعلام کردیم.

وی افزود: ما اعلام کردیم که مخالف جدایی کردستان هستیم و سیاست ایران مخالفت با تجزیه عراق است. ما بر این باوریم که سیاست تقسیم کشورهای مسلمان از خارج منطقه هدایت می شود و ما به عنوان جمهوری اسلامی آن را نمی پذیریم بنابراین سیاست ما در مخالفت با تجزیه کشورها تنها مختص کردستان نیست.

وی در پاسخ به این سوال که برخی ها می گویند ایران به دنبال تقسیم کردستان است؟ گفت: خیر، این اصلا درست نیست. و ما روابط صمیمی با نیچروان بارزانی داریم و گفتگویی متداوم با آن داریم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha