به گزارش ایسنا به نقل از واشنگتن اگزمینر، دیپلماتهای اروپایی هشدار دادهاند که اجرای تحریمهای مالی آمریکا علیه ایران ممکن است بر نفوذ دلار در جهان تاثیر منفی بگذارد.
این مسئله پس از آن مورد توجه قرار گرفته است که دولت ترامپ رئیسجمهور آمریکا در حال اجرای تحریمهای شدید و سخت خود علیه ایران است تا این کشور را از نظام بانکداری بینالمللی خارج کند. همچنان که ضربالاجل اجرای این تحریمها علیه صنعت نفت ایران نزدیک میشود توجهات به سمت جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی (سوئیفت) جلب شده است، نهادی که توسط نمایندگان بانکهای بزرگ از 10 اقتصاد بزرگ جهان هدایت میشود و به بانکهای سراسر دنیا کمک میکند تا از طریق تراکنشها با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
اگرچه آمریکا این نهاد بینالمللی را کنترل نمیکند ترامپ میتواند تهدید کند که در صورت کمک سوئیفت به ایران برای مقابله با تحریمهای آمریکا کشورهای عضو آن را از همکاری با نظام مالی آمریکا محروم کند. این اقدام از آنجایی قدرتمند است که سوئیفت با ارائه یک مسیر ارتباطی ایمن برای بخشهای مالی داد و ستدهای مالی داخلی و جهانی را تسهیل میکند. آمریکا با فشار آوردن بر سوئیفت برای بیرون راندن ایران از این شبکه جهانی میتواند بر اقتصاد این کشور تاثیر بگذارد.
با این حال چنین اقدامی این سوالات را به وجود آورده است که جهان چگونه به آن پاسخ خواهد داد. یک دیپلمات غربی معتقد است که این اقدام میتواند برای آغاز گفتوگوها درباره لزوم ایجاد یک سیستم جایگزین کافی باشد به گونهای که این سیستم به دلار آمریکا و سیاستهای این کشور وابسته نباشد که در نهایت به دلار آمریکا آسیب خواهد زد.
این دیپلمات غربی به واشنگتن اگزمینر، گفت: در حال حاضر تحریمهای آمریکا به دلیل نفوذ نظام مالی این کشور موثر است. چرا که منبع ارزی جهان محسوب میشود. با این حال مجبور کردن سوئیفت به حذف ایران میتواند انگیزهای برای روسیه یا چین باشد تا شبکه سوئیفت خود را ایجاد کنند، چیزی که به نفع هیچ یک از ما نیست.
یک دیپلمات اروپایی در این باره اظهار داشت: آنچه در خصوص سوئیفت در حال اتفاق است میتواند درباره روسیه یا چین نیز اجرا شود. در این صورت چه اتفاقی برای نظام مالی جهانی خواهد افتاد.
همچنین یک کارشناس در حوزه تحریمهای ایران که خواست نامش فاش نشود به واشنگتن اگزمینر گفت: بازارهای ایران (از تحریمهای آمریکا) متاثر خواهند شد و ارز این کشور نابود میشود.
با وجود این هشدارها بسیاری از مخالفان ایران در آمریکا خواهان این هستند که سوئیفت را برای توقف تعامل با ایران تحت فشار قرار دهند.
پیتر روسکام یک نماینده جمهوری خواه آمریکایی در گفتوگو با واشنگتن اگزمینر اظهار داشت: تحریمهای سوئیفت برای اینکه تحریمهای تجدید شده آمریکا غیر قابل نفوذ باشند ضروری هستند. بدون تحریمهای سوئیفت ایران فرصت و زمان بیشتری برای ایستادن و پرهیز از تحریمهای ما خواهد داشت.
ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه نیز بر این نگرانیها دامن زده است که اگر آمریکا بیش از حد در قبال ایران سختگیری کند دلار این کشور تضعیف خواهد شد. وی در یک نشست دیپلماتیک در ماه ژوئیه در آفریقای جنوبی گفت: ما شاهد این هستیم که این تحریمها اساسا محدودیتهای غیرقانونی هستند. من بر این باورم که این یک اشتباه استراتژیک بزرگ است. چرا که آنها (آمریکا) در حال تضعیف دلار به عنوان یک ذخیره ارزی هستند. این آخر خط است.
به گزارش واشنگتن اگزمینر، مخالفان ایران بر این باورند که این یک بلوف سیاسی از سوی رهبر یک اقتصاد ضعیف است. این کارشناس تحریمهای ایران اظهار داشت: این تاکتیک سیاسی برای این است که ما را از اقدام کردن بترسانند. قدرت تحریمهای آمریکا هنوز هم ابزاری مسلط در جهان به شمار میآید. آیا جایی در 20 یا 30 سال آینده وجود خواهد داشت که تحت نفوذ دلار نباشد؟ امیدوارم چنین چیزی رخ ندهد. ما باید گامهایی برای جلوگیری از آن برداریم.
یکی از این گامها میتواند اطمینان دادن به روسیه و چین باشد مبنی بر اینکه چنین گزینه مالی علیه آنها انجام نخواهد گرفت. بنیاد دفاع از دموکراسیها که کارشناسان آن در حوزه توافق هستهای با ایران از اجرای حداکثری تحریمها علیه تهران حمایت میکنند، در یک فکت شیت اعلام کرد: تهدید به حذف یک کشور از شبکه سوئیفت یکی از جدیترین تحریمهای مالی ممکن به شمار میآید. با این حال، قانونگذاران برای استفاده از این ابزار جهت محافظت از آمریکاییها و امنیت جهانی در پاسخ به بحرانهای ژئوپلتیک باید حساسیت بیشتری داشته باشند.
پیتر روسکام معتقد است که در این مورد خطرات ایجاد یک نظام مالی رقیب برای به چالش کشیدن شبکه مالی جهانی تحت رهبری آمریکا افزایش یافته است.
وی افزود: یک سوئیفت جایگزین از سوی چین یا روسیه میتواند منبعی برای تامین مالی تروریسم، پولشویی و اقدامات مالی غیرقانونی توسط کشورهای متخلف باشد. هیچ بانک معتبری با چنین نهادی همکاری نخواهد کرد به علاوه این سوئیفت جایگزین قادر نخواهد بود داد و ستدها را به دلار انجام دهد یا به نظام مالی و موسسات آمریکایی دسترسی داشته باشد. چنین گزینهای به طور قطع موفقیت آمیز نخواهد بود و حتی نمیتواند یک سیستم معتبر باشد.
واشنگتن اگزمینر در ادامه گزارش داد: وزارت خزانه داری آمریکا در ماه مه اعلام کرد که این تحریمها اجرا خواهد شد. این بدان معنی است که شکست خوردن در اعمال فشار بر سوئیفت به معنی کوتاه آمدن از تهدیدآمیزترین موضع آنها باشد. این سوال که ترامپ سوئیفت را برای حذف ایران تحت فشار قرار میدهد یا نه میتواند به یک بحث بر سر این تبدیل شود که آیا وی در صورت دفاع اروپا از تحریمهای ایران حاضر است از این کار صرف نظر کند.
این کارشناس تحریمهای ایران همچنین خاطرنشان کرد: اگر آمریکاییها از اعمال فشار بر سوئیفت برای قطع ارتباط با بانکهای ایرانی کوتاه بیایند. چرا که این کار بسیار سخت خواهد بود، اقدامی بسیار خطرناک و پر ریسک است. اگر ترامپ جرات این را نداشته باشد که تهدید به اعمال تحریم علیه اعضای سوئیفت کند چرا اساسا باید تهدید به تحریم علیه یک بانک مرکزی اروپا، چین یا روسیه کند.
اعمال تحریمهای نفتی علیه ایران بخشی از تصمیم دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا برای خروج از توافق هستهای با ایران به شمار میآید که به شدت از سوی سایر کشورهای جهان به ویژه طرفهای دیگر توافق مورد انتقاد و مخالفت قرار گرفت.
انتهای پیام
نظرات