به گزارش ایسنا، ساعت ۱۴ امروز یک میلیون بشکه نفت خام برای اولین بار در بورس انرژی عرضه شد و متقاصیان باید ۱۰ درصد از مبالغ نفتی که تقاضا کردهاند را به حساب شرکت سپردهگذاری تا ساعت ۱۴ امروز واریز میکردند تا بتوانند در این عرصه رقابت کنند.
که در این باره فریبا اخوان - معاون عملیات شرکت سپردهگذاری مرکزی - به ایسنا اعلام کرد: تا ساعت ۱۴ امروز که مهلت واریز ۱۰ درصد از مبلغ تمدید شده بود، چهار نفر اعلام آمادگی خود را برای خرید نفت خام از بورس انرژی اعلام کردند اما سه نفر مبلغ مورد نظر را واریز کردهاند؛ لذا سه خریدار وارد رقابت در بورس انرژی برای خرید نفت خام شدهاند.
آنگونه که تابلوی معاملات بورس انرژی نشان میدهد، تاکنون ۱۰ سفارش ۳۵ هزار بشکهای یعنی جمعا ۳۵۰ هزار بشکه نفت خام در تابلوی معاملات تقاضا شده است. این در حالی است که امروز یک میلیون بشکه نفت خام در بورس عرضه شده است.
همچنین هنوز قیمت قطعی نفت خام در بورس انرژی کشف نشده اما قیمت پایه حدود ۷۹ دلار است.
طبق پیشبینی دستاندرکاران بورسی، چند شرکت بازرگانی زیرمجموعه بانکها و چند شرکت حقوقی غیر بورسی از جمله خریداران نفت خام در بورس انرژی هستند اما به گفته رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، از نظر این سازمان، اطلاعات مشتریان تا لحظه آخر محرمانه است و اعلام نخواهد شد.
شاپور محمدی اظهار کرده که اطلاعات کسانی که در تابلو معاملات برای خرید نفت خام رقابت میکنند را محرمانه حفظ خواهیم کرد، چراکه یکی از وظایف اصلی بازار سرمایه حفظ اطلاعات مشتریان است. اطلاعات تمامی کسانی که در دنیا نفت میخرند صیانت خواهد شد و این یک روال قانونی است که در مورد سهامداران هم این روال را حفظ کردهایم".
در همین حال اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی با گلایه از این که با وجود دعوت از بخش خصوصی برای حضور در صادرات نفت اما زیرساختهای لازم برای این حضور فراهم نیست، بر این باور است که طی 12 سال گذشته و در دو مرحله این عرضه انجام شده و در هر دو مرحله نیز با عدم استقبال بخش خصوصی مواجه شده است.
از سوی دیگر اما کارشناسان حوزه انرژی عرضه نفت در بورس را اتفاق مثبتی میدانند و بر این باورند که بخش خصوصی میتواند سازوکاری فراهم کند که خارج از مقررات سخت دنیا نفت را صادر کند.
در این راستا، یکی از کارشناسان ارشد حوزه انرژی با تاکید بر اینکه بخش خصوصی ورود به بازار نفت را آن هم به صورت شفاف در بورس انرژی به فال نیک میگیرد، به ایسنا گفت: انتظار داریم بعد از گذشت چند سال که بخش خصوصی چشم امید داشت وارد این بازار شود، نفت به صورت مستقیم و بدون هیچ واسطهای و رانتی در اختیار این بخش قرار گیرد.
وی ادامه داد: اگر این فرایند شکل اصولی به خود بگیرد و رقابت سالمی داشته باشد چرا ادامه نداشته باشد؟ انتظار داریم این اتفاق رخ دهد تا سایر دوستان هم این اطمینان را به بخش خصوصی پیدا کنند. زمانی که پالایشگاههای روغن و قیر خصوصی شدند کسی باور نمیکرد بخش خصوصی میتواند شاهد عرضه نفت خام در بورس انرژی باشد.
این کارشناس ارشد حوزه انرژی با تاکید بر اینکه عرضه نفت خام در بورس اتفاق تازهای است، اظهار کرد: از آنجایی که عرضه نفت خام در بورس اتفاق جدیدی است، همه دلهره دارند و نگران هستند اما شاکله و زیرساخت بورس تغییر نمیکند. عرضه کننده نفت که شرکت ملی نفت ایران است باید به تعهدات خود عمل کند و زیرساخت آن هم کاملا مشخص است. نفت شوخی بردار نیست. حساسیت نفت خام از فرآوردههای دیگر بیشتر است، زیرا کار یک پالایشگاه به نفت خام وابسته است.
بر اساس این گزارش، تاکنون زمان مرحله بعدی عرضه نفت خام در بورس انرژی مشخص نشده است.
انتهای پیام
نظرات