به گزارش ایسنا، این بقایا که بهصورت فسیلی یا غیرفسیلی، شامل قطعات کوچک و رنگارنگ استخوان و دندان اجداد بشر هستند، اغلب ممکن است در کنار بقایای استخوانی و دندانی گونه های مختلف حیوانات گوشت خوار و گیاه خوار کشف شوند؛ از همین رو تجزیه و تحلیل استخوان شناسی این داده ها، به طور معمول بخشی از تحقیقات باستان شناسی است.
بقایای اسکلتی ساکنان محوطه های باستانی می توانند در کنار بقایای فرهنگی استقرارهای گذشته انسانی، دارای اطلاعات ارزشمندی برای باستان شناسان باشند. به همین دلیل است که علم استخوان شناسی بهعنوان زیرشاخه ای از آناتومی، که به مطالعه علمی استخوان می پردازد، کاربرد فراوانی در باستان شناسی و انسان شناسی دارد. این علم به مطالعه دقیق ساختار و میکروریخت شناسی استخوان ها، اجزاء اسکلت، دندان ها، عملکردها، بیماری ها، آسیب شناسی، روند استخوان سازی (از قالب غضروفی)، مقاومت و سختی استخوان (بیوفیزیک) و ... می پردازد. این شاخه را اغلب دانشمندان به کار می برند تا با شناسایی و مطالعه بقایای بهدستآمده از مهره داران به شناسایی سن، جنس، مرگومیر، رشد و توسعه و تکامل آنها بپردازند.
رویکردهای استخوان شناسانه بیشتر با تحقیق در رشته هایی مانند دیرینه شناسی مهره داران، جانورشناسی، علوم پزشکی قانونی، انسان شناسی جسمانی و باستان شناسی، موضوعاتی چون الگوهای معیشتی، نابرابری های اجتماعی، جمعیت شناسی، ژنتیک جمعیت اولیه، زیست شناسی تکوینی، بهداشت و درمان، رژیم غذایی، بیماری های مختلف مانند سوءتغذیه، آرتروز و پوسیدگی دندان یا پوسیدگی استخوان، سن، جنسیت، قامت، مجموعه آثار فسیلی، مهاجرت انسان، شناسایی بقایای ناشناخته، جنگ های باستانی، جنایات جنگی، تحقیقات جنایی و ... را بررسی می کنند.
در کتاب "استخوان شناسی در باستان شناسی" سعی شده تا با استفاده از اطلاعات تشریحی و تصویری مربوط به استخوان شناسی، یک مرجع جامع در مورد آناتومی اسکلت انسان برای دانشجویان باستان-شناسی فراهم شود. اصطلاحات تشریحی به کار رفته، بر اساس آخرین استانداردهای تشریحی و اصطلاحات بین المللی مرتبط با استخوان شناسی و مطالعه و ترجمه کتاب های لاتین جدید در ارتباط با این رشته است. استفاده از تصاویر، اسکن ها و برش های تهیهشده از استخوان ها، به خواننده کمک خواهد کرد تا از ابتدا با ویژگی های مقطعی عناصر و اجزای تشکیلدهنده اسکلت انسان آشنا شود.
کتاب استخوان شناسی در باستان شناسی ترجمه و تألیف دکتر محمود حیدریان و دکتر بهنام قاسمی از اعضای هیأت علمی دانشگاه شهرکرد است که در 310 صفحه توسط انتشارات جهاد دانشگاهی اصفهان منتشر شده است.
انتهای پیام
نظرات