• شنبه / ۲۱ مهر ۱۳۹۷ / ۱۳:۴۳
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 97072111731
  • خبرنگار : 71600

سیاست‌های ترامپ درباره ایران، هژمونی دلار را تهدید می‌کند

سیاست‌های ترامپ درباره ایران، هژمونی دلار را تهدید می‌کند

یکجانبه‌گرایی دونالد ترامپ، در حال تغییر دادن شکل جهان به شیوه‌ای غیرقابل برگشت است.

به گزارش ایسنا به نقل از سای شین، دونالد ترامپ در حال تضعیف نهادهای چندجانبه است و کشورهای متحد آمریکا دیگر به این کشور به عنوان یک شریک قابل اعتماد نگاه نمی‌کنند. اکنون دولت ترامپ با اعمال تحریم‌های یکجانبه بر ضد ایران در حال فرسایش دلار است. آمریکا تهدید کرده است جلوی دسترسی شرکت‌هایی که با ایران کار کنند به بانک‌های آمریکایی را خواهد گرفت. این تهدید از آنجایی جدی است که بانک‌های آمریکایی منبع اصلی دلارهای مورد استفاده در پرداخت های فرامرزی هستند و به گفنه سوئیفت، بیش از ۵۰ درصد تراکنش‌های فرامرزی جهان بر مبنای دلار است که بسیار بیشتر از سهم اقتصاد آمریکا از اقتصاد جهانی است.

آلمان، فرانسه و انگلیس در کنار چین و روسیه، در پاسخ به موضع ترامپ اعلام کرده‌اند برنامه‌هایی برای دور زدن دلار، بانک‌های آمریکایی و بررسی‌های موشکافانه دولت آمریکا دارند. در صورت عملیاتی شدن این برنامه‌ها، شرکت‌هایی که روابط خود با ایران را حفظ خواهند کرد به احتمال زیاد از یورو به جای دلار استفاده خواهند کرد تا از وابستگی به نظام بانکی آمریکا رها شوند.

آیا چنین برنامه‌ای برای رهایی از دلار ممکن است؟ در حالی که از نظر فنی موانع کمی برای این کار وجود دارد، این کار احتمالا خشم ترامپ را برخواهد انگیخت و او این کشورها را با وضع تعرفه بیشتر تجاری مجازات خواهد کرد.

این حقیقت که دلار به صورت گسترده‌ای در سطح جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد، حرکت به سمت استقلال از دلار را دشوار می‌سازد و تعویض دلار با ارزی دیگر نیازمند تعامل گسترده‌ای است. با این حال با توجه به اعلام سه کشور بزرگ اروپایی برای همکاری با یکدیگر بر سر این موضوع، این سناریو می‌تواند محقق شود.

اگر ایران بتواند نفت خود را به یورو بفروشد و به یورو کالاهای مورد نیازش را بخرد و شرکت‌ها در دیگر نقاط جهان نیز کار با یورو را به جای دلار آغاز کنند، بانک‌های مرکزی دلایل کمتری برای نگهداری دلار به منظور حفظ ارزش پول ملی خود خواهند داشت و در این مرحله، دیگر بازگشتی به عصر دلار نخواهد بود.

یکی‌از دلایل انگیزه اروپایی‌ها برای ایجاد چنین سازوکاری، رهایی اروپا از وابستگی به دلار است که اتفاقا چین‌ هم با پروژه جهانی‌سازی یوان خود، همین هدف را دنبال می کند. موفقیت این کشورها بستگی به میزان‌همکاری آن‌ها با یکدیگر خواهد داشت.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha