• جمعه / ۲۰ مهر ۱۳۹۷ / ۰۲:۲۷
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 97071810502
  • خبرنگار : 71523

آمارهای سرسام‌آور درمورد بنزین

وقتی بودجه ایران در کشورهای دیگر مصرف می‌شود!

وقتی بودجه ایران در کشورهای دیگر مصرف می‌شود!

"سرسام آور" بهترین لقبی است که می‌توان به آمارهای حوزه بنزین نسبت داد؛ فرآورده نفتی که میزان مصرف آن نه تنها در کشور مرز خطر را رد کرده، بلکه پای آن از مرز کشور هم گذشته و به صورت قاچاق وارد کشورهای همسایه شده است. با یک حساب سرانگشتی و طبق گفته‌های مسئولان می‌توان فهمید که دولت هرماه حدود سه هزار و ۶۸۰ میلیارد تومان برای بنزین یارانه می‌دهد.

به گزارش ایسنا، ماجرای نرخ بنزین در ایران سر دراز دارد. حقیقت این است که نرخ بنزین در ایران واقعی نیست و با وجود اینکه در سال ۱۳۸۹ دولت نهم رسما آغاز اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها و ارائه حامل‌های انرژی با قیمت اصلاح شده از ۲۸ آذر را اعلام کرد  ، در این قانون پیش‌بینی شده بود قیمت سوخت به صورت سالانه و طی پنج سال باید ٢٠ درصد افزایش پیدا کند تا به ٩٠ درصد قیمت بین‌المللی یا فوب خلیج فارس برسد، این اتفاق تاکنون رخ نداده و همچنان یارانه سرسام آور بنزین بر دوش دولت سنگینی می‌کند.

به گفته مسئولان، هماکنون روزانه ۳۵ میلیون دلار یارانه پنهان به بنزین اختصاص مییابد و در مجموع در شش ماه نخست امسال، بیش از 5.5 میلیارد دلار یارانه به بنزین تعلق گرفته است. نکته نهفته در این موضوع این است که پرداخت ارقام هنگفت به عنوان یارانه بنزین که نیمی از آن به دهکهای ثروتمند جامعه اختصاص مییابد و همین‌طور قاچاق بنزین با قیمت یارانهای، هر دو از نمودهای بیعدالتی است.

پیش‌بینی می‌شود با ادامه روند کنونی مصرف بنزین در کشور با قیمت فعلی  یارانه پنهانی که دولت باید بابت بنزین پرداخت کند از ۳۵  میلیون دلار به ۴۵ میلیون دلار در روز افزایش خواهد یافت .با احتساب نرخ تسعیر ارز به میزان ۴۲۰۰۰ ریال، یارانه پنهان بنزین حدود  ماهانه برای هر نفر۴۶۰ هزار ریال بوده است که پیش بینی می شود در ماه های آینده این رقم به ۷۰۰ هزار ریال افزایش یابد.

اگر جمعیت ایران را ۸۰ میلیون در نظر بگیریم و به هر فرد ماهانه ۴۶۰ هزار ریال یارانه بنزین پرداخت شود، یعنی دولت ماهانه سه هزار و ۶۸۰ میلیارد تومان یارانه پرداخت می‌کند.

بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، برای سال ۱۳۹۵ بیش از ۵۰ درصد مبلغ یارانه پنهان به سه دهک پردرآمد کشور اختصاص یافته و باقی مانده آن بین ۷ دهک دیگر توزیع شده است. از ۳۰ میلیون دلار یارانه‌ای که دولت در سال ۱۳۹۵ برای بنزین  پرداخت کرده است، بیش از ۱۵ میلیون دلار از این یارانه بین سه دهک درآمدی بالا تقسیم شده و باقی مانده آن بین هفت دهک دیگر توزیع شده است.

مصرف بی رویه بنزین در کشور که حتی از پیش‌بینی‌ها هم فراتر رفته است، تنها یک روی هدر رفت بودجه دولت در این زمینه است. روی دیگر این سکه قاچاق این فرآورده است که در ماه‌های اخیر و با بالا رفتن نرخ دلار در ایران تنور آن داغ‌تر از گذشته شده است.

بارها اعلام شده که ایران دارای ارزان‌ترین نرخ بنزین در منطقه است. در ترکیه با جمعیت تقریبا مشابه ایران، روزانه ۸ میلیون لیتر بنزین مصرف میشود و ما در حال رسیدن به مرز ۱۰۰ میلیون لیتر مصرف روزانه هستیم. یکی از دلایل این تفاوت فاحش علاوه بر درست نبودن فرهنگ مصرف در کشور، اختلاف قیمت بنزین در ایران با کشورهای همسایه است. برای مثال نرخ بنزین در ایران ۰.۲۹ سنت و در ترکیه ۱.۱۶ سنت است.

آمارهای مختلفی درمورد قاچاق بنزین ارائه شده است اما نمی‌توان عدد دقیقی برای آن مشخص کرد. به گفته رئیس انجمن سازندگان تجهیزات صنعتی روزانه حدود ۱۰ میلیون لیتر بنزین به افغانستان قاچاق می‌شود که قیمت هر لیتر بنزین در ایران ۱۰۰۰ تومان و در افغانستان ۶۰۰۰ تومان است. اما این پول به جای ایران به چین یا ترکیه می‌رود و با آن لباس استوک وارد می‌شود و دوباره پول آن تبدیل به دلار شده و از کشور خارج می‌شود؛ یعنی قاچاق در قاچاق که این حجم نمی‌تواند توسط کولبران  انجام شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۷-۰۷-۲۰ ۰۷:۰۹

دلار را درست کنید قاچاق بنزین درست میشود نه این که با آتش گرانی که به جان مردم انداخته آید باز هم بخواهید بنزین را گران کنید این راه حل نیست

avatar
۱۳۹۷-۰۷-۲۰ ۰۸:۲۵

اقایون هیچ مسئله ای نیست بنزین را قیمتش را مثل کشورهای خلیج فارس کنید در عوض حقوقها را هم مثل حقوقهای کشورهای خلیج فارس کنید اگه اون خوبه اینم خوبه

avatar
۱۳۹۷-۰۷-۲۰ ۱۰:۳۸

تمام این مطالب فقط برای گران کردن بنزین است متاسفانه دولت نمی خواهد جلوی قاچاق بنزین را بگیرد چون مافیای دولتی اجازه این کار را نمی دهد.

avatar
۱۳۹۷-۰۷-۲۰ ۱۰:۳۹

چرا قیمت بنزین ایران و ترکیه رو با هم مقایسه میکنین؟ ترکیه گرانترین بنزین در دنیا داره در ضمن اگه قیمت بنزین بخواهی با دنیا مقایسه کنی باید میزان حقوق و دستمزد هم با دنیا مقایسه کنی حداقل حقوق روزانه خیلی از کشورها ( بیش از 80 دلاره ) بیش از حقوق ماهانه ایران ( 80 دلار تو ماه ) هست.

avatar
۱۳۹۷-۰۷-۲۰ ۱۱:۱۷

با دلار جهانگیری ۴۲۰۰ حساب کنید قیمت بنزین زیادم هست !!!!!!! کمتر مردمو اذیت کنید ...

avatar
۱۳۹۷-۰۷-۲۰ ۱۱:۴۱

آره بهانه خوبی پیدا کردین برای گرون کردن بنزین تا دیگه کمر مردم رو زیر بار گرونی بشکنین. خیلی خوب راه و رسم افزایش قیمت ها رو پیدا کردین. بی عرضگی و عدم نظارت مسئولین ذیربط رو با افزایش قیمت بنزین پوشش بدین مردم هم به درک... راه حلی برای گرانی ها و درآمد کم پیدا میکنند

avatar
۱۳۹۷-۰۷-۲۰ ۱۳:۴۷

زمان احمدی نژاد هم با همین چرندیات بنزین را گران کردند و مردم را عذاب دادند. اکنون هم دولت به همت رسانه هایی مثل خبرگزاری شما،دنباله رو همان رویه است. ....

avatar
۱۳۹۷-۰۷-۲۰ ۱۴:۱۶

من نمیفهمم نویسنده این مقاله چه مشکلی با ارزانی داره. اگه بنزین گرون بشه خوبه؟! راهکار شما به جای کنترل مرزها این هست که گرون کنیم تا قاچاق نکنند؟! آقای نویسنده مگه درآمد ما با دلار هست که ارزانی بنزین را با دلار و سنت مقایسه می‌کنید؟!

avatar
۱۳۹۷-۰۷-۲۰ ۱۷:۴۴

بیان ماشین رو به قیمت خلیج فارس بفروشن بعد بنزین هم به قیمت اونجا بفروشن. متاسفم برای خبرنگارانی که جرات نوشتن چنین مطلبی ندارن. شاید هم کارت سوختشون خوب شارژ میشه که چیزی نمیگن

avatar
۱۳۹۷-۰۷-۲۱ ۰۲:۴۰

وقتی می خواهی بنزین را گران کنی و مردم را بدبخت تر از این دولت تدبیر و امید متشکریم از زحمات بسیار که در راه فقیر کردن مردم میکشی راضی به زحمت نبودیم