به گزارش ایسنا، رضا اردکانیان در جلسه علنی امروز (یکشنبه) مجلس شورای اسلامی که سوال حبیبالله دهمرده نماینده زابل مطرح شد، گفت: در سال آبی گذشته حدود ۳۱ درصد بارندگی داشتیم. این مسئله موجب شد حدود ۳۴۰ شهر کشور با ۳۴ میلیون نفر جمعیت و ۶۷۰۰ روستا با جمعیتی بیش از ۲.۵ میلیون نفر تحت تنش آبی قرار بگیرد.
وی ادامه داد: در جهان سالانه ۶۰ درصد بارش متوسط به صورت تبخیر از دست میرود. در ایران به دلیل شرایط اقلیمی این نسبت اندکی بیش از ۷۰ درصد است. موضوع مهم تبخیری است که از سطح سدها و منابع آبی اتفاق میافتد. در برخی مخاذن به دلیل حجم آب ورودی کم خشک آبی نمود بیشتری پیدا میکند. جهت وزش باد قالب بر چاهنیمههای استان سیستان و بلوچستان تاثیرگذار است و تبخیر قابل ملاحظهای از مخازن نسبت به سایر مخازن کشور اتفاق میافتد. حجم مخازن ۵۰ میلیارد مترمکعب و تاخیر حدود ۲ میلیارد معادل ۱۷ درصد بوده است چون رطوبت، گرما، شدت باد و تابش خورشید در این استان بالاست.
اردکانیان خاطرنشان کرد: مدیریت مخازن آب در جهان از طریق استفاده از پنلهای خورشیدی، روشهای شیمیایی و روشهای بیولوژیکی انجام میشودم ما هم در ایران در مقیاس کوچک این کار را شروع و دستورالعمل لازم را ابلاغ کردیم تا در چاهنیمههای استان سیستان به ویژه چاهنیمه چهارم به اجرا درآید.
در خصوص مسئله تبخیر شرایط ایران نزدیک به شرایط جهان است. اکثر سدهای ایران در مناطق کوهستانی است بنابراین میزان تبخیر در این سدها کم است اما میزان تبخیر از سدهای استان سیستان و بلوچستان ۴۵۰۰ میلیمتر در سال است.
وزیر نیرو اظهار کرد: عمر مفید سد، زمانی است که رسوبگذاری در آن زیاد میشود. نیم تا یک درصد در جهان اما در اروپا یک درصد، خاورمیانه ۱.۳ درصد و در ایران حدود ۷۶ صدم درصد است که در وضعیت نسبتا خوبی قرار دارد.
وزیر نیرو ادامه داد: چاهنیمهها به عنوان سازههای طبیعی در شرق و جنوب شرق از عوامل تعیین کنندهای برای ذخیره آب هستند و وزارت نیرو برنامههای مختلفی برای حفظ آنها در دستور کار دارد. منطقه جنوب شرق کشور با کمبود منابع آب روبروست اما به مجتمعی تبدیل شده است که پیچیدهترین مدیریت منابع آب در آنجا شکل گرفته است و راهحلهای آن در سطح ملی مورد استفاده قرار میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: حل مشکلات آبهای مرزی و عملیاتی کردن معاهده سال ۱۳۵۰ هیرمند با کشور همسایه را دنبال میکنیم.
اردکانیان تصریح کرد: روشهای مختلفی را برای مدیریت رسوب مخازن و چاهنیمهها در منطقه سیستان در دستورکار داریم. دریچه بین چاهنیمه یک و سه را دنبال میکنیم.
وزیر نیرو یادآور شد: جلسات متعددی را با دهمرده داشتهام و از این پس کار با سرعت و تاثیرگذاری بیشتری دنبال میشود. اخیرا مجوزی برای استفاده از پنل خورشیدی با سرمایهگذاری داخلی در چاهنیمه چهارم صادر شده است.
انتهای پیام
نظرات