به گزارش ایسنا، با وجود آنکه برخی کانالهای خبری عمدتا خارج از کشور و دلالان ارز، بعدازظهر روز گذشته تلاش کردند به بازار جو روانی افزایش قیمت بدهند، امروز بازار فردوسی کارش را با کاهش قیمت آغاز کرد. دلار و یورو که در روزهای قبل به ترتیب تا ۱۹ و ۲۲ هزار تومان هم بالا رفته بودند امروز حدود ۱۳ و ۱۵ هزار تومان قیمتگذاری شدند.
از صبح امروز رفت و آمد در بازار فردوسی همانند روز گذشته وجود داشت، با این تفاوت که کمتر کسی ریسک خرید و فروش را میپذیرفت تا ساعت ۵ بعدازظهر هم جمعیت نصف شد.
بر اساس مشاهدات میدانی خبرنگار ایسنا، میدان فردوسی تا چهارراه استانبول و سبزهمیدان که یکی از مراکز اصلی بازار غیررسمی ارز در پایتخت محسوب میشود، امروز نیز شاهد حضور پرتعداد متقاضیانی بود که آمده بودند ببینند قیمتها در چه وضعیتی است. دلالان هم که در کوچه پس کوچهها و گوشه کنارههای خیابان کنار هم صف کشیده بودند، بیشتر به دنبال فضاسازی برای بالا بردن قیمتها بودند. ناراحتی و عصبانیت آنان از شکسته شدن قیمت ارز و کاهش شدید نرخ آن طی یکی - دو روز اخیر کاملا مشهود بود.
امروز همچنین نمایندگان مجلس شورای اسلامی عرضه و فروش ارز خارج از واحدهای مجاز تعیین شده توسط دولت به وسیله اشخاص و واحدهای صنفی را ممنوع کرد.
بازتاب جهانی سقوط دلار در ایران
رسانههای جهان با غیرمنتظره خواندن سقوط دلار در ایران، تداوم سیاستگذاریهای صحیح و استقلال بانک مرکزی را شرط اصلی بازگشت ثبات به بازار ارز اعلام کردند و توصیه کردند به جای کاهش سریع و مقطعی نرخ ارز، این کار به صورت تدریجی اما پیوسته انجام شود. رویترز در گزارشی نوشت: فعالان بازار ارز میگویند بانک مرکزی با ورود به موقع خود و تزریق ارز مورد نیاز باعث شد جلوی کاهش بیشتر ارزش ریال که در روزهای اخیر، تجارت را مختل و تورم را صعودی کرده بود گرفته شود.
مقامات دولتی ایران گفتهاند بانک مرکزی برای تثبیت نرخ ارز مجاز شده است تا در بازار آزاد به عملیات باز بپردازد؛ بدین معنا که خرید و فروش ارز جایگزین سیاست غلط تزریق ارز قبلی شده است. واکنش رسانههای جهان به افزایش ارزش ریال ایران را اینجا بخوانید.
بانکها خرید دلار را با ۹۵۰۰ تومان آغاز کردند
بانک مرکزی روز گذشته یادآور شد که بانکها آماده خرید ارز از مردم هستند. این در حالی است که پیش از این هم بر اساس سیاست ارزی دولت که از امسال اجرایی شد، این امکان در بانکها وجود داشت که مردم بتوانند ارز خود را بفروشند یا در قالب چند ارز، تقاضای مشخص و با ارائه مدرک، ارز خریداری کنند.
امروز (چهارشنبه)، بررسی میدانی از شعب ارزی بانکها از این حکایت داشت که آنها دلار را ۹۵۰۰ و یورو را ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان از مردم میخرند. البته این نرخها البته ثابت نیست و ممکن است در طول روز متغیر باشد.
دلایل سهگانه کاهش نرخ دلار
یک استاد دانشگاه با اشاره به کاهش قیمت ارزهای خارجی در بازار ارز این اتفاق را بخاطر دادن اختیارات بیشتر به بانک مرکزی و همچنین توقف اعطای ارز ۳۸۰۰ تومانی برای خوراک پتروشیمیها ارزیابی کرد. وحید شقاقی با اشاره به قانون جدید مبنی بر تامین خوراک پتروشیمیها از سامانه نیما در این باره اظهارکرد: تا پیش از این پتروشیمیها خوراک خود را با دلار ۳۸۰۰ تومانی دریافت میکردند، در حالی که حالا باید دلار خود را از سامانه نیما و با قیمت روز دریافت کنند. این مسئله باعث میشود تا پتروشیمیها برای خرید ارزان خوراک خود هم که شده دلارهایشان را به سامانه نیما واریز کنند.
بررسی رابطه قیمت مسکن با دلار
با کاهش قیمت ارز این سوال پیش آمده که آینده قیمت مسکن چه میشود؟ در گفتوگو با دو کارشناس اقتصاد مسکن، رابطه و تاثیر بازارهای رقیب بر بخش مسکن را بررسی کردیم؛ مهدی سلطانمحمدی معتقد است که قیمتهای فعلی در بازارهای طلا، ارز و مسکن خارج از توان طرف تقاضاست و باید تعدیل شود، او همچنین میگوید که قیمت مسکن در بلندمدت خود را با ارز هماهنگ میکند. همچنین محمدمهدی مافی میگوید اگر کاهش نرخ ارز با افزایش تولید مسکن همراه شود، خطری تعادل بازار مسکن را تهدید نمیکند. متن کامل این گزارش را در این لینک مشاهده کنید.
از کاهش قیمت ارز به نفع بازار سهام استفاده شود
از ابتدای سال ۱۳۹۷ با افزایش قیمت ارزهای خارجی از جمله دلار و یورو قیمت سهام نیز در بورس تهران با افزایش مواجه شد. "بازیگران بزرگ بورس میبایست کاهش قیمت ارز در بازار را به فال نیک میگرفتند و با خرید سهام باعث تشویق کسانی که از بازار ارز خارج شدهاند، میشدند و با رفتار خود سرمایه آنها را به بازار سهام جذب میکردند". عبدالحسین رضوی امیری ـ کارشناس بازار سرمایه ـ با پیشنهاد این موضوع گفت که به نظر من تغییر قیمت خوراک پتروشیمیها که این روزها مطرح شده یک تهدید برای قیمت سهمهای این گروه است و میتواند مانند سال ۱۳۹۲ مجددا شاخص بورس را منفی کند.
هیچ کالایی در بازار کم نیست
در ماههای اخیر افزایش قیمت برخی محصولات و همچنین اخبار ضد و نقیض درباره متوقف شدن واردات یا تولید آنها باعث شد حضور مردم در بازارها و بیشتر شود و برخی محصولات را بیش از نیازشان بخرند و در خانهها نگهداری کنند. در این خصوص نائب رئیس اتاق اصناف ایران ضمن اعلام اینکه هیچ کمبود کالایی در کشور نداریم، گفت: تا یکی - دو هفته دیگر حرف و حدیث درباره کمبود کالا و خریدهای بیش از نیاز مردم جمع میشود و اوضاع آرامتر خواهد شد.
قیمت گوجهفرنگی هفته آینده کاهش مییابد
در حالیکه قیمت گوجهفرنگی در بازار به کیلویی ۷۰۰۰ تومان هم رسید، ولی با اعلام ممنوعیت صادرات آن و افزایش عرضه در بازار، قیمت آن روند کاهشی پیدا کرده و به حدود ۴۰۰۰ تومان رسیده است. به گفته رییس اتحادیه فروشندگان میوه و ترهبار، قیمت این محصول در هفته آینده به کمتر از ۲۵۰۰ تومان میرسد.
امیدواری به وارد شدن هواپیماهای جدید با حکم لاهه
اصغر فخریه کاشان مذاکرهکننده ارشد ایران در قراردادهای خرید هواپیما معتقد است هرچند باید منتظر واکنش قطعی دولت ایالات متحده آمریکا باشیم، اما حکم دادگاه لاهه میتواند زمینه حقوقی مثبتی را برای از سرگیری فروش هواپیما به ایران فراهم کند. متن گفتوگوی ایسنا با فخریه کاشان را اینجا بخوانید.
انتهای پیام
نظرات