گزارشهای میدانی خبرنگاران ایسنا در سراسر کشور و به خصوص در استانهای فعالتر در خرید و فروش غیر رسمی ارز نشان میدهد که تفاوت قیمتی دلار بین خرید و فروش زیاد شده و گاها به 6000 تومان رسیده است و با وجودیکه طی چند روز گذشته نرخ ارز از مرز 19 هزار تومان نیز گذشته بود حالا از دیروز تاکنون نرخ ارز سقوط آزاد کرده و در برخی شهرهای ایران حتی به کمتر از 10 هزار تومان رسیده است اما انچه که مشخص است دلالان و یا فروشندگان ارز، قیمتهای ثابتی را برای خرید و فروش اعلام نکردهاند و قیمتها توافقی تعیین شده است.
بازار خرید و فروش دلار در برخی استانها همچون خوزستان، فارس، خراسان رضوی، اصفهان، مرکزی، مازندران و البرز شلوغ شده و بیشتر شهروندان در حال فروش دلارهای خانگی شان از ترس از دست دادن بیشتر ارزش داراییهایشان هستند و دلالان نیز از خرید دلارها امتناع کرده و برای فروشندگان ناز میکنند.
بیشتر فروشندگان دلار، مردم عادی هستند که حتی خانه و ماشین شان را تبدیل به دلار کردند و حالا از ترس از دست رفتن بیشتر ارزش داراییهایشان در این سفته بازی دنبال مشتری برای دلارشان هستند. قیمتها شکسته اما خریداری وجود ندارد.
دلالان بازار معتقدند روند کاهشی ادامه خواهد داشت مگر آنکه دوباره ورق برگردد و تقاضای آن از عرضهاش بیشتر شود و نوسان در بازار ارز ایجاد کند اما در این میان صرافان هم به بازار پر ازدحام روبروی صرافیهایشان نگاه میکنند؛ بر روی صندلی هایشان لم دادهاند و میلی به خرید و فروش دلار ندارند و تنها در مقابل حوالههای دریافتی مردم ارز تحویل میدهند.
زمزمههای دلار 11 هزار تومانی در کرج
به عنوان مثال مشاهدات میدانی خبرنگار ایسنا در البرز نشان میدهد که همزمان با روند کاهشی و سیر نزولی سریع قیمت ارز در کشور، قیمت دلار در کرج هم تحت تأثیر قرار گرفته و از روز گذشته با کاهش حدوداً 6000 تومانی همراه بوده است. بازار ارز کرج در حال تجربه نوسانات سریع و لحظهای قیمت دلار است و به حدی که قیمت دلار ناگهان بین 300 تا 400 تومان تغییر میکند.
طبق آخرین قیمتی که بر روی تابلوی صرافیهای کرج نقش بست تا ساعت 13:40 امروز سهشنبه 10 مهر هر دلار آمریکا توسط صرافیها 12 هزار و 400 خریداری و با قیمت 12 هزار و 990 به فروش میرسد. در بازار غیررسمی هم زمزمههایی از خرید و فروش دلار در کانال 11 هزار تومان وجود دارد.
و یا در استان فارس و شیراز، افت شدید قیمت دلار، بسیاری از شهروندان شیرازی که طی هفتههای گذشته و با هدف حفظ ارزش دارایی یا کسب درآمد به خرید دلار مبادرت کرده بودند را به مرکز مبادله رسمی و غیررسمی ارز در این کلانشهر کشاند؛ فروشندگانی که تا ساعتهای پایانی شب گذشته و به امید یافتن خریداری منصف به بازار آمده بودند تا دلارهای خانگیشان را بفروشند.
چهار راه زند در شیراز، روزهای هشتم و نهم مهر پر رفت و آمدترین روزهای سال را تجربه کرد؛ بسیاری از خریداران دیروز دلار و سایر ارزهای رایج، راهی این مرکز شده بودند تا شاید جلوی زیان تصاعدی که دارایی شان را تهدید می کرد، سدی ایجاد کنند. اگرچه در میان این بازار، خریدارانی هم یافت می شد که دلارهای خانگی را از دست مشتریان نگران بستانند اما تعداد آنان از انگشتان یک دست هم تجاوز نمی کرد.
اما در استان مرکزی و شهر اراک وضع کمی متفاوت تر است و با وجود سیر نزولی قیمت دلار از روز گذشته در کشور، صرافیها در بازار اراک قیمتی برای دلار عنوان نمیکنند.
در حالیکه تا دیروز بازار خرید دلار در کشور داغ بود و افراد از هر دری ریال جور میکردند تا بتوانند دلار بخرند، اما دیشب ورق در اراک برگشته و خریداران دلار ظرف مدت کوتاهی به فروشنده تبدیل شدند و دست به دامان دلالان و صرافان شدهاند تا با فروش دلار خود کمتر متضرر شوند. از آن سو صرافیهای اراک هیچ قیمتی برای دلار بیان نکردند، با این جمله که "قیمت نداریم، خرید و فروش هم نداریم" در واقع آب پاکی را روی دست فروشندگان ریختند.
این در حالی است که در دو روز گذشته وقتی اراکیها برای خرید دلار مراجعه میکردید با طرح چند شرط از سوی صرافیها مواجه میشدند به این شکل که بیش از 100 دلار فروش نداشتند، مبادله به صورت کاملا نقد انجام میشد و نکته جالب تر اینکه دلار با قیمتی کمی بیشتر از قیمت بازار فروخته میشد.
مردم تبریز برای فروش ارز شبانه صف کشیدند
برخی مردم آذربایجان شرقی به سوی خیابان دارایی تبریز برای فروش ارز رفته اند و دلالان هم برای خرید دلار مردمی که در خیابان دارایی تبریز صف کشیدهاند، تمایل نشان نمیدهند.
یکی از صرافهای خیابان دارایی تبریز به ایسنا گفته بعد از آنکه نرخ دلار از ۱۹ هزار تومان به کمتر از ۱۵ هزار تومان رسید، بیشتر مردم از ترس ریزش قیمت، می خواهند دلار خود را بفروشند. شب گذشته دلار در بازار تبریز زیر 14 هزار تومان هم معامله میشد. همچنین صحبت با برخی صرافیها گویای آن است که امکان خرید یورو نیز در بازار بسیار محدود است.
جولان دلالان ارز در راسته سپه اصفهان
مشاهدات خبرنگار ایسنا در اصفهان نشان میدهد که بازار ارز در اصفهان امروز سهشنبه همچون سایر نقاط کشور پر تلاطم است و سپه که از خیابانهای معروف خریدوفروش ارز در اصفهان است همچون دیروز پر از فروشنده ارز و به خصوص دلار است و نرخ اعلامشده نیز بنا بر آنچه دلارفروش و یا دلالان میگوید، بستگی دارد.
اما در این میان هم هستند دلالانی در اصفهان که خریدار آنی دلار باشند اما برخیشان میگویند قیمت فروش آن از 13 هزار و 400 تومان کمتر نیست با این اوصاف صرافی هایی هم بودند که دلار را 12 هزار تومان اعلام کنند اما ترجیح می دادند بیشتر تماشاچی باشند تا معامله گر.
آخرین وضعیت کاهش نرخ دلار در بازار همدان
همدان هم امروز شاهد حضور گسترده مردم استانش برای خرید دلار در صرافیهای همدان بود و پس از انتشار خبر سقوط ارزش دلار در بازارهای مختلف، همدانیها نیز به صرافیها مراجعه کردهاند تا دلارهایشان را بفروشند.
خبرنگار ایسنا در همدان می گوید نیروهای پلیس برای آرامسازی جو و جلوگیری از تنش احتمالی در کنار یکی از صرافیها حضور داشتند و مردم نیز با یکدیگر درباره وضعیت بازار دلار به تبادلنظر میپرداختند. در این میان صرافیها خریدوفروش نداشته و فقط دلالها دلارهای خانگی را با قیمت 8000 تومان خریداری میکردند و همان دلار را با نرخ 12 هزار و 500 تومان میفروختند.
شهروندان اهوازی به دنبال فروش سریع دلار
خبرنگار ایسنا در اهواز نیز گفته بسیاری از مردم اهواز برای فروش دلارهای خود، به صرافیها و دلالان هجوم آوردهاند و قصد فروش دارند. شهروندان اهوازی با مراجعه به خیابان 24 متری اهواز که مرکز صرافیها و محل حضور دلالان برای خرید و فروش ارز است، به دنبال آن هستند تا دلارهایی که در دست دارند را با قیمت هرچه بالاتر و به سرعت به فروش برسانند و شرایط بازار به شکلی است که قیمت دلار لحظهای پایین میآید.
ترافیک سنگینی در طول این خیابان به وجود آمده و بسیاری از مردم در این بازار در حال دریافت مزنهای برای خرید و فروش دلار بودند تا تصمیمگیری کنند که میخواهند دلارهای خانگی خود را به فروش برسانند یا خیر. با وجود اینکه در خیابان 24 متری اهواز، جای سوزن انداختن نبود و همه مردم برای خرید و فروش دلار در بازار حضور داشتند، اما صرافیهایی که در این محل بودند در حالت نیمه تعطیل قرار داشتند و دلار معامله نمیکردند و می گویند تا زمانی که قیمت دلار مشخص نشود خرید و فروش دلار انجام نخواهند داد.
سردرگمی دلار به دستان در مازندران
در مازندران نیز مشاهده خبرنگار ایسنا نشان می دهد که بازار خرید و فروش دلار به شدت کساد شده نه صرافیها به خود اجازه خرید میدهند و نه دارندگان دلار، تمایلی به نگه داشتن آن دارند و با حضور در مقابل صرافیها خواستار فروش آن هستند و البته در برخی شهرهای مازندران نه فروشنده می فروشد و نه خریداری برای خرید وجود دارد.
نفیسی، معاون ارزی بانک ملی شعبه بابل نیز گفته نرخ دلار نسبت به روزهای قبل رو به کاهش داشته و از ساعت 12 ظهر روز گذشته پایین آمده است و البته با توجه به اینکه در حال حاضر سایت ها هم اجازه ندارند مبلغ ارز را اعلام کنند و استناد هم بر روی نرخ های اعلام شده در سایت است بنابراین اطلاعات کاملی در دست نیست.
حال و هوای بازار خرید و فروش دلار در قم
در قم نیز با کاهش قیمت خرید ارز، دلالان در کنار حرم حضرت فاطمه معصومه(س) تجمع کرده و به دنبال ارزهای مسافران خارجی و زائران برای خرید هستند و همینک بازار خیابانی خرید فعال است و صرافی ها نیز فقط اقدام به خرید دلار میکنند.
صرافیهای مشهد از فروش دلار امتناع میورزند
بازار ارز مشهد نیز از شب گذشته تاکنون شلوغ بوده است؛ فروشنده ارز زیاد شده و خریداری در بازار نیست و سبب شده قیمت از حدود 17 هزار تومان به یکباره به حدود 12 هزار تومان کاهش یابد و صرافیها نیز در این میان از فروش دلار امتناع میورزند.
خبرنگار ایسنا در مشهد می گوید حجم معاملات از ساعت 8 صبح امروز ابتدا راکد اما از ساعت 11 به بعد به یکباره شدت بیشتری گرفت و در نهایت با افزایش جمعیت، یگانهای امداد وارد کوچه ثبت شدند و جمعیت را متفرق کردند و ظاهرا کسی دستگیر نشده است.
با وجود آنکه بسیاری از دلالان بازار ارز و حتی گردانندگان صرافی ها، سقوط دلار به زیر 9000 تومان را پیش بینی می کنند اما کارشناسان بدون اشاره به کمیت ارزش ارز، تنها به تحلیل رخدادهای بازار در روزهای اخیر پرداختند. صاحب نظران اعتقاد دارند که عوامل متعددی در کاهش قابل پیش بینی نرخ دلار تاثیر گذار بوده است اما نمی توان با قاطعیت درباره آینده این بازار نظر داد.
اظهارنظرهای کارشناسی بر این نکته تاکید دارد که اقدامات دستگاه قضایی در برخورد با سایت ها و شبکه های اجتماعی که در اعلام نرخ ارز و طلا فعال بودهاند، صدور احکام قضایی در مورد متهمان پروندههای اقتصادی، اقدامات دولت در افزایش اختیارات بانک مرکزی و رخدادهای بین المللی نظیر افزایش قیمت نفت و همراهیهای اروپا و برخی کشورهای شرقی با ایران برای پشت سر گذاشتن دوران دشوار اقتصادی را در این سقوط دخیل دانستهاند.
اما آنچه شفاف و روشن است آن است که به گفته شقاقی، استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی، در شش ماه آینده الگوی مصرفی مردم تغییر خواهد کرد و همین باعث میشود که دلار خود به خود با قدرت خرید مردم هماهنگ شود و حبابی که در آن وجود دارد کم شود و این به معنای این است که اقتصاد ایران توان تحمل دلار بیش از 8000 تومان را ندارد و دولت هم در این وضعیت باید تمام تلاش خود را برای کنترل نقدینگی به خرج دهد چون اگر چنین اقدامی نکند سوداگری همچنان وجود خواهد داشت.
او گفته دولت باید در این مدت نقدینگیها را قفل کند و در کنار آن تمام تلاش خود را برای رونق بازار ثانویه به کار ببندد چون اگر این بازار ناکارآمد باشد واردکنندگان رسمی هم مجبور میشوند به سمت بازار آزاد روی بیاورند که این وضعیت خطرناکی است.
این استاد اقتصاد در توضیح اینکه گفته میشود دولت کسری بودجه و حتی بودجه خود را به وسیله بازی با نرخ ارز تأمین میکند، این موضوع را قبول ندارد و می گوید این بازی خطرناکی است و هیچ دولتی حاضر نیست چنین بازی خطرناکی را انجام دهد.
انتهای پیام
نظرات