ایسنا در این راستا با برخی نمایندگان گفتوگو کرده است که در زیر میآید.
یک عضو کمیته تحقیق و تفحص از شرکت ملی دخانیات مجلس درباره افزایش قیمت سیگار داخلی گفت: شاید اگر به کارخانه بروید و پرس و جو کنید، کارخانه میگوید مثلا همان قیمت ۲۰۰۰ تومان میفروشیم. این مسئله نشان دهنده این است که افزایش قیمت سیگار ناشی از دلالی است. اینکه این کار را چه کسانی انجام میدهند مسئلهای است که باید مورد تحقیق و تفحص قرار گیرد، دادستانی باید ورود کند و دلالان دانه درشت را دستگیر کند.
محمدرضا منصوری عضو کمیته تحقیق و تفحص از شرکت ملی دخانیات مجلس شورای اسلامی درباره افزایش قیمت سیگار داخلی اظهار کرد: بخشی از مواد مصرف شده در سیگار وارداتی است اما اینقدر افزایش قیمت هیچ توجیهی ندارد. در کشورهای خارجی هم قیمت سیگار را گران میکنند اما مابهالتفاوت گرانی آن را برای سلامتی افراد هزینه میکنند یعنی خدمات بهداشتی و درمانی ارائه میکنند اما در ایران افزایش قیمت سیگار ناشی از دلالی است.
منصوری افزود: متاسفانه تعزیرات در این زمینه خوب فعالیت نمیکند. شاید نیرو کم دارد. اگر تعزیرات برخورد جدی کند، مثلا برای فروشندگان سیگار جریمه سنگین ببرد، این اتفاقها نمیافتد. الان این مسئله وظیفه تعزیرات است و باید وارد عمل شود. اگر آن زمان که افزایش قیمت اندک بود، برخوردی صورت میگرفت، افراد ترس از خطا کردنشان بیشتر میشد. من احساس میکنم شدت و حدت برخورد قوه قضاییه نه تنها در بحث سیگار بلکه در همه انواع دلالی کالا باید افزایش یابد.
دادستانی باید ورود کند و دلالان دانه درشت را دستگیر کند
این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس ادامه داد: در همه جای دنیا اگر شخصی مالیاتش را پرداخت نکند، بعدها حتی اگر پزشک باشد به زندان میرود یعنی حتی ترس از خطا یا خلاف باعث میشود خود او قانون را رعایت کند اما در اینجا چنین ترسی وجود ندارد.
نماینده ساوه گفت: اگر شاید به کارخانه سیگار در ایران بروید، همان قیمت مثلا ۲۰۰۰ تومان میفروشیم این نشان دهنده این است که افزایش قیمت سیگار ناشی از دلالی است. اینکه این کار را چه کسانی انجام میدهند مسئلهای است که باید مورد تحقیق و تفحص قرار بگیرد و دادستانی باید ورود کند و دلالان دانه درشت را دستگیر کند.
وی در پایان درباره کمیته تحقیق و تفحص دخانیات که در آذر ۹۶ تشکیل شده بود، اظهار کرد: مدیرعامل آن کمیته پس از مدتی عوض شد. افرادی که در آن کمیته عضو بودند، همچون نماینده اصفهان و دیگران جلسات و تحقیقات و تفحصاتی داشتند اما به عقیده من به طور کلی، در زمان فعلی تحقیق و تفحص برای این گونه دلالیها چندان جوابگو نیست. دستگاههایی مثل سازمان بازرسی، تعزیرات قوه قضاییه، باید وارد شوند و با تخلف برخورد شود.
از دستگاههای نظارتی پیگیری کنید
همچنین رضا علیزاده عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در گفتوگو با ایسنا پیرامون همین موضوع اظهار کرد: شما باید این مسئله را از دستگاههای نظارتی پیگیری کنید و ما نیز قطعا پیگیری میکنیم. افزایش قیمت سیگار یا ناشی از افزایش عوارض و مالیات است یا ناشی از افزایش قیمت کارخانه است که پی از طی مراحل قانونی صورت می گیرد و منطقی است در غیر این صورت هرنوع افزایش قیمت غیرمنطقی است و ما این موضوع را پیگیری خواهیم کرد.
علیزاده در پاسخ به این سوأل که آیا می توان گفت که چون فروشندگان قیمت سیگار را پاک میکنند، افزایش قیمت سیگار ناشی از دلالی است؟ گفت: متأسفانه در بازار همیشه، نه تنها برای سیگار که برای بسیاری از کالاهای دیگر نیز تعدادی فرصتطلب، دلال و واسطه وجود دارد. ما انشاءالله سعی می کنیم موضوع سیگار را در برنامه کمیسیون قرار دهیم، از مسئولان ذی ریط دعوت کرده تا مشخص شود که افزایش قیمت ناشی از چیست.
این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس ادامه داد: سابقا در مورد فولاد و پتروشیمی و بورس که مشکلات نظارتی وجود داشت، جلسه گذاشتیم و بررسی کردیم، اصلاحاتی هم از طرف وزارتخانه انجام شده و روندی رو به رشد دارد. بنده بحث سیگار را اعلام میکنم تا در برنامه قرار دهند.
شکی در سوءاستفاده برخی نیست
ولی ملکی سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز درباره افزایش قیمت سیگار داخلی گفت: برگ سیگار را ما تولید نمیکنیم یعنی کاغذ سیگار از خارج وارد میشود. توتون هم همینگونه است. شرکت وینستون هم درست است که در ایران کارخانه دارد اما تحت لیسانس است. بنابراین با توجه به اینکه وابستگی ارزی دارد ممکن است تحت تأثیر قرار گرفته باشد، اما اینکه میزان تأثیرگذاری ارز چه قدر است را من نمی دانم و باید مورد بررسی قرار گیرد.
وی در پایان گفت: البته در این مسئله که عدهای از این بازار بلبشو سوءاستفاده میکنند و قیمتها را به صورت نامتعارف بالا میبرند شکی نیست.
انتهای پیام
نظرات