به گزارش ایسنا، روزنامه فرامنطقهای الحیاة در گزارشی نوشت: چند سال پیش مناطق مختلفی برای انتقال گروههای تندروی عراقی و سوری به این مناطق وجود داشت اما درحال حاضر تحولات منطقهای و بینالمللی گزینههای این گروههای تروریستی را محدود کرده است.
در حال حاضر با توجه به تحولات سوریه و روشن شدن وضعیت استان "ادلب" و همچنین اینکه ترکیه گروه "هیئت تحریر الشام" (جبهة النصره سابق) را در لیست گروههای تروریستی خود قرار داده، اینگونه به نظر میرسد که منطقه ساحل و صحرای آفریقا اولین گزینه و شاید تنها گزینه اعضای این گروه باشد.
در حال حاضر صدها مصری عضو این گروه مخالف سوری هستند و برخی از آنها از جمله "الیقظان المصری"، عضو حزب سلفی "النور" و "ابوحارث المصری، از رهبران جریان "سلفی جهادی" مصر از سرکردهها و دو مفتی بزرگ این گروه بوده و طبق گزارشهای ارائه شده توسط مصر، ۳۰۰ تا ۴۰۰ مصری عضور هیئت تحریر الشام هستند.
از جمله سرکردههای مصری دیگر هیئت تحریر الشام که در حملات هوایی آمریکا به هلاکت رسیدهاند "رفاعی طه" و "محمد عبد السلام فرج" هستند.
در همین راستا، احمد کامل البحیری، کارشناس مصری مسائل امنیتی و تروریستی اظهار کرد: فشارهای بینالمللی ترکیه را وادار کرد که نام این گروه مخالف سوری را در لیست گروههای تروریستی خود قرار دهد و انتظار میرود که ترکیه با تغییر نام این گروه شرایط را برای انتقال برخی از اعضای جبهه النصره به این کشور در هنگام حمله به پایگاههای آن فراهم کند.
این تحلیلگر مصری گفت: مناطق و مسیرهای سنتی مختلفی برای انتقال این نیروها وجود دارند اما این گزینهها بسیار دشوار و دور از انتظار هستند. یکی از این گزینهها، منطقه "وزیرستان" در مرز پاکستان و افغانستان است که به دلیل تسلط القاعده بر آن خصوصا برای انتقال داعش بعید به نظر میرسد. گزینه دوم پیش روی این گروه آسیای مرکزی است که تمامی راههای آن تحت کنترل روسیه است و از نظر جغرافیایی انتقال به این منطقه نیز سخت است. گزینه دیگر منطقه شاخ آفریقا است که درحال حاضر به مرکز نفوذ نظامی و سیاسی نیروهای بینالمللی و منطقهای تبدیل شده است و این نیروها اجازه نمیدهند که این منطقه به محل استقرار گروههای تروریستی تبدیل شود.
وی افزود: گزینه جدید این نیروها که نسبت به گزینههای دیگر احتمال بیشتری دارد، منطقه ساحل و صحرای آفریقاست و از جمله مهمترین این مناطق لیبی و غرب آفریقاست که در حال حاضر محل استقرار گروههایی است که از زیر پرچم القاعده خارج شدهاند.
البحیری ادامه داد: اما گزینه دیگری که همچنان علیرغم سختیهای آن و ضعیف بودن احتمالات وجود دارد منطقه سینای شمالی است که انتقال به آنجا کار بسیار دشواری است به ویژه اینکه ارتش مصر از فوریه گذشته عملیات گستردهای را در این منطقه به منظور جلوگیری از انتقال عناصر تروریستی به آن آغاز کرده است.
وی تصریح کرد: انتقال از طریق دریا به این منطقه حتی در صورت موافقت ترکیه دشوار است، چراکه نیروهای دریایی آمریکا، اسرائیل و مصر در این مسیر حظور داشته و مانع از این انتقال میشوند. انتقال از طریق خشکی به این منطقه نیز به دلیل شرایط امنیتی و اجرای عملیات پیشگیرانه نظامی برای تسلط بر راههای منتهی به آن بیفایده است. با این حال این گزینه نیز همچنان وجود دارد و بعید نیست.
این کارشناس مصری در ادامه تاکید کرد: با توجه به گزارشهای اطلاعاتی غرب درباره انتقال عناصر تروریستی در سوریه به لیبی در مرحله قبل، منطقه ساحل و صحرای آفریقا و در قلب آن لیبی مهمترین مقصد نیروهای هیئت تحریر الشام به ویژه مصریهای عضو این گروه است.
وی گفت: برخی از اعضای جبهة النصره که نزدیکی روابط با آنکارا را نپذیرفتند به لیبی منتقل شده و به گروه "انصار الشریعه" پیوستهاند.
انتهای پیام
نظرات