به گزارش ایسنا، با توجه ویژه رئیس جمهور سیاست گذاریها در حوزه ارز اصلاح و هفته گذشته بسته جدید ارزی ابلاغ شد و طبق آخرین اطلاعیهها در اواخر هفته گذشته حدود ۲۰۰ میلیون دلار عرضه از سوی پتروشیمیها صورت گرفته است؛ بنابراین به نظر میرسد که آرامش بازار ارز تاحدودی برقرار شده، چراکه این دلار با قیمت حدود ۸۰۰۰ تومان در سامانه نیما عرضه شده است.
همچنین صرافیها این فرصت را پیدا کردند که بعد از حدود چهار ماه که فعالیت آنها در بازار آزاد قاچاق و ممنوع شده بود، بتوانند در چارچوب ضوابط مصوب دولت به معاملات ارزی بپردازند و قیمتگذاری در صرافیها این گونه تعیین شد که بتوانند ارز را با یک درصد بالاتر از نرخی که در بازار ثانویه تعیین میشود بفروشند. بازار ثانویه که محلی برای عرضه ارز ناشی از صادرات و خرید ارز مورد نیاز واردکنندگان است، بر اساس قیمتهای توافقی و عرضه و تقاضا، معاملات آن شکل گرفته و برای هر روز میتواند متفاوت باشد.
در همین راستا محمد لاهوتی - عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران - به ایسنا گفت: از اواخر فروردین که بسته ارزی اول ابلاغ شد، اتاقیها هشدار دادند که نبود یک بازار ثانویه منجر به افزایش قیمت خواهد شد و کنترل بازار از دست دولت و بانک مرکزی خارج خواهد شد. اما دولت به سیاست تعیین شده خود، پافشاری کرد و حدود چهار ماه بر اساس همان سیاست قبلی بازار ارز را مدیریت و تامین واردات کرد اما پس از آن به هر دلیل نظرش عوض شد و بازار ثانویه جدید را شکل داد و بازار ثانویه در سامانه نیما را بر اساس نرخ توافقی بین صادرکننده و واردکننده به رسمیت شناخت.
لاهوتی با اشاره به فعال شدن صرافیها گفت: بسیاری از بخش هایی که در تامین ارز خود تعیین تکلیف نشده بودند در این بازار تکلیفشان مشخص شد.
رییس کنفدراسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران درپاسخ به اینکه در چند روز اخیر که از اجرایی شدن بسته ارزی جدید گذشته، آیا این بازار توانسته تأثیرات مثبت خود را نشان دهد؟ گفت: این مدت کوتاه برای قضاوت زود است؛ چراکه عرضه ارز توسط صادرکنندگان بزرگ در سامانه زمانبر بوده و باید ارز آنها وارد سامانه شود و در مقابل تقاضاها صورت گیرد تا بتوان از تاثیرات بسته جدید صحبت کرد.
وی افزود: برای پیدا شدن قیمت واقعی در بازار نیما، معاملاتی انجام شده اما هنوز به حد مورد انتظار نرسیده است که پیشبینی میشود در آینده نه چندان دور و نهایتا یک هفته دیگر عرضه ارز بیشتر شود. همچنین ارزهای صادراتی مورد تقاضا قرار خواهند گرفت که در نهایت میتوانند بازار را تنظیم کنند.
با جان گرفتن صرافیها قیمتها پایینتر میآید
لاهوتی اظهار کرد: در حال حاضر در بازار ثانویه برای عرضه و تقاضای واردات و صادرات تا حدودی اتفاقهایی افتاده است اما در بحث صرافیها که به تازگی فعال شدهاند، کماکان انتظار میرود قیمتها پایینتر بیایند.
لاهوتی تصریح کرد: باید حمایت توسط دولت درعرضه ارز در بازار صورت گیرد تا قیمتها را بشکند. اما هنوز ارزهایی که پیشبینی میشود دست مردم بوده و در منزلها جمع آوری شده به دلیل این که همچنان نرخها بالاست، در صرافیها عرضه نشده است. اگر این ارزها به صرافیها بیاید و دولت حمایت کند و عدد مورد معامله بازار و بازار به هم نزدیک شود، میتوان گفت که این بسته دوم با موفقیت همراه خواهد بود.
۸۰۰۰ تا ۹۰۰۰ تومان میانگین نرخ دلار بازار ثانویه
وی درباره میانگین نرخ مبادله شده در بازار ثانویه گفت: این نرخ از ۸۰۰۰ تا ۹۰۰۰ تومان بوده است ولی تا زمانی که این عدد با نرخ ارز اسکناس در صرافی ها فاصله داشته باشد، تا حدودی انگیزه عرضه ارز را کم میکند که باید به نوعی مدیریت شود و باید بازهم به هم نزدیک شوند.
لاهوتی افزود: به هر حال همیشه اسکناس، با تفاوت شاید کمتر از یک درصد گرانتر از ارز تجاری بوده اما پیشبینی میشود این بازار صرافیها نزدیک به نرخ سامانه نیما شود.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی درباره میزان نزدیکی قیمتهای مبادله شده با نرخ واقعی دلار گفت: باید اجازه داد عرضه و تقاضا تعیین کنند چقدر نزدیک به نرخ واقعی دلار بوده یا همچنان حباب دارد اما پیش بینیها این است که اگر عرضه به درستی انجام شود و تقاضاها به سرعت ثبت سفارش شوند و این عرضهها بتوانند در خدمت واحدها قرار گیرند. همچنین واردکنندگان اطمینان پیدا کنند که مجدد در صفهای ثبت سفارش نمیمانند و بحث ممنوعیتها و محدودیتها تعیین تکلیف شوند، قیمتها به نرخ واقعی دلار نزدیک شود.
رییس کنفدراسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: هر روز شاهد این هستیم که صادرات یا واردات برخی از کالاها ممنوع شده که جو بیاعتماد را به فعالان اقتصادی القا میکند. تا زمانی که شرایط به حالت عادی برنگردد، نباید انتظار داشته باشیم در حوزه ارز هم شرایط عادی باشد. بنابراین ابتدا باید دولت برای ثبت سفارش و ممنوعیتها در واردات و صادرات حداقل برای یک بار و یک مدت مشخص تعیین تکلیف کند.
لاهوتی تاکید کرد: اگر صادرکننده ارز خود را به راحتی عرضه کند و وارد کننده اطمینان داشته باشد که می تواند کالای وارد شده خود را وارد کند یا ارز مورد نیاز خود را خریداری کند. همچنین با حمایت از صرافی ها توسط دولت و مدیریت ارز آن زمان میتوان انتظار داشت نرخ ارز بازهم پایینتر بیاید.
انتهای پیام
نظرات