فریدون فراهانی، فعال میراث فرهنگی و مدرس دانشگاه با اعلام این خبر به ایسنا میگوید: مرداد هر سال در این زمان، بارانهای شدیدی با نام «چل پسینی» در این منطقه می بارد که درختهای ضعیف منطقه را میکند، سیل در شهر راه میافتد و با توجه به بیتوجهی میراث فرهنگی به خانههای تاریخی این شهرستان، هر سال بخشی یا تعدادی از خانههای تاریخی این شهرستان تخریب میشوند.
او با بیان اینکه قطعا سیل، باران یا زلزلهها به عنوان بلایای طبیعی مواردی هستند که امکان جلوگیری از آنها وجود ندارد، ادامه میدهد: در این بارشها بسیاری از بناهای تاریخی آسیب میبینند و یکسری تخریب میشوند، در این شرایط دستکم باید آنها را مقاومسازی کرد
وی با بیان اینکه پیش از این نیز خانههایی تخریب شدهاند که از معدود نمونههای شاخص معماری تلفیقی بودهاند، میافزاید: خانه «کاظم» تنها خانه ممتاز از نظر دارا بودن ویژگیهای ثبتی خانه بستکیها در شهر بستک است که در کالبد آن چیزهایی باقی مانده و اگر مرمت شود، آن میتواند یک نماد از این ویژگیها باشد.
او که دکترای طراحی شهری و فوق لیسانس معماری دارد، ادامه میدهد: با این وجود خانه در وضعیت بسیار بدی قرار دارد. نوع حیاطها، ایوانها وطاقیهای آن متفاوتاند و در یکی از بهترین نقاظ شهر بستک قرار گرفته است، اما متاسفانه هیچ کاری برای آن انجام نشده است و مسئولان در هر بازدید خود فقط سری تکان میدهند و میروند.
تفاوت بستک ایران و بستک دوبی
این مدرس دانشگاه؛ با اشاره به اینکه نمونهی کامل این بنای تاریخی و حتی برخی از خانههای تاریخی قرار گرفته در شهر بستک، در محله «بستکیه» دوبی هم ساخته شدهاند، میگوید: آنها یک خانه در بستک ایران داشتند و بعدها نیز خانهای در بستک دوبی می سازند که نوع معماری و حتی معماریشان در هردو شهر یکی بوده است.
وی با اشاره به مستنداتی که «جیم کرین» در کتاب «دوبی سریعترین شهر دنیا» منتشر کرده است؛ ادامه میدهد: بر اساس اطلاعات مندرج در ان کتاب؛ «از سال ۱۸۹۰ میلادی با آغاز کوچ بازرگانان بستکی به دوبی، یکی از معروفترین بازرگانان بستکی یعنی فاروق بستکی، میگوید یک زمین بیآب و علف کوچک به این بازرگانان داده شود، تا انجا اقامت و کار و تجارت کنند. آنها زمین را میگیرند و معمارانی که خانههای ایران را ساخته بودند به دوبی میروند و در نهایت محله «بستکیه دوبی» شکل میگیرد.
اکنون این خانهها که خانهی تاریخی«کاظم» نیز در بین آنها وجود دارد در محله بستکیه دوبی مرمت شده و اکنون به عنوان یک جاذبه گردشگری استفاده میشود، خانههایشان کافه، گالری، رستوران و کاربریهای مختلف مناسب دارند، حتی زمانیکه شیخ وقت دوبی میخواست بخشی ازا ین خانهها را تخریب کند، «پرنس چارلز» از لندن جلوی این کار را گرفت، حتی بستک نشینهای دوبی نیز درخواست وساطت برای جلوگیری از این تخریب را کرده بودند.»
فراهانی ادامه میدهد: با توجه به اینکه اوج شکلگیری بناهای تاریخی در اواخر دوره قاجار شکل میگیرد و اوج فعالیت معماران و شکلگیری تجارت در ان دوره بوده است، اغلب خانههای قرار گرفته در شهرستان بستک استان هرمزگان نیز متعلق به این دوره هستند.
انتهای پیام
نظرات