به گزارش ایسنا، در زیر دشتهای سرسبز و مخمل گونه کردستان، طلای سرخی نهفته است که بخشی از اقتصاد کشاورزان منطقه به آن وابسته است. هر سال اولین نوبرانههایش در اردیبهشت ماه به بازار میرسد و تا تیرماه فصل برداشتش ادامه دارد.
کال که هستند سفید و ترش مزهاند، اما به هنگام رسیدن شیرین و سرخ میشوند و دستان نوازشگر کشاورز کردستانی را میخواهند تا آنها را بچینند.
هر بوته آن شاید کمتر یا بیش از 10 عدد توت فرنگی در فصل برداشت عرضه کند که به فاصله چند روز یک بار آماده برداشت میشوند.
امروز توت فرنگی در کردستان حکم طلای سرخ را دارد، چون سطح زیر کشت خوبی را به خود اختصاص داده و حدود 75 الی 80 درصد از تولید کشور را در اختیار دارد.
برگزاری جشنوارهای به رنگ توت فرنگی در روستای شیان
چند سالی است که برای محصولات مهم و استراتژیک استان جشنواره برگزار میشود که این بار و برای اولین بار در روستای شیان از توابع شهر سنندج هم جشنواره توت فرنگی برگزار شد؛ هرچند برگزاری این جشنواره در تیرماه که اواخر برداشت این محصول است مقداری دیر بود اما برگزارکنندگان آن همزمانی اوج برداشت این محصول با ماه رمضان را دلیل موکول کردن آن به تیرماه عنوان کردند.
پس از گذشتن از باغهای شیان به محل برگزاری جشنواره رسیدیم که کنار چشمه سارها و آب خروشان رودخانه و روبروی دشت توت فرنگی واقع شده بود.
نمایشگاه توت فرنگی هم در ورودی مکان برگزاری جشنواره برپا شده بود و ارقام مختلف توت فرنگی همچون رقم محلی، کویین الیزا و پاروس در سبدهایی جهت آشنایی حضار به نمایش درآمده بود.
همه چیز این جشنواره رنگ و بو و طعم توت فرنگی به خود گرفته بود، حتی میهمانان جشنواره هم با میوه، کیک و شربت توت فرنگی پذیرایی میشدند.
علاوه بر اینکه از بیش از 20 استان کشور هم تورهای گردشگری در این جشنواره حضور بهم رسانده بودند، خود اهالی منطقه و روستاهای اطراف هم با لباس محلی و زیبای کُردی در این مکان گرد هم آمده بودند.
مسئولان و مدیران استانی هم همگام با مردم در این جشنواره حضور داشتند و تنی چند از آنها به بیان سخنانی در مورد وضعیت توت فرنگی کردستان پرداختند.
توت فرنگی یکی از مهمترین محصولات روستاهای کردستان است
دهیار روستای شیان، خاک حاصلخیز، آب و هوای پاک و مردمان اصیل و مهمانواز را از جمله ویژگی های روستای شیان برشمرد و گفت: این روستا همچنین به عنوان یکی از روستاهای تولیدکننده بهترین نوع توت فرنگی در استان کردستان شناخته شده است.
محمد کاظمی، برگزاری جشنواره توت فرنگی را حاصل همت جوانان این روستا و همراهی مسئولان ذیربط دانست و عنوان کرد: روستای شیان با دارا بودن پتانسیلهای گردشگری و کشاورزی میتواند نقش خوبی در توسعه گردشگری و کشاورزی استان ایفا کند.
وی نابسامانی در بازار عرضه و فروش توت فرنگی و نبود صنایع تبدیلی را از جمله مشکلات بازار این محصول برشمرد.
ابراهیم زارعی فرماندار سنندج نیز با اشاره به اینکه این منطقه مرکز اساسی توت فرنگی در شهر سنندج است، خاطرنشان کرد: سال آینده جشنواره توت فرنگی را در 16 خردادماه برگزار خواهیم کرد .
13 هزار کردستانی مشغول تولید توت فرنگی هستند
اما در ادامه رئیس جهاد کشاورزی استان کردستان هم گفت: توت فرنگی کردستان یک محصول 100 درصد ارگانیک است که در تولید آن از هیچگونه کودی استفاده نمیشود .
خالد جعفری به تولید 80 درصد از توت فرنگی کشور در استان کردستان اشاره و اعلام کرد: 3200 هکتار سطح زیر کشت توت فرنگی استان است که 13 هزار نفر بهره بردار در این بخش مشغول به فعالیت هستند.
وی با اشاره به اینکه 20 درصد از سطح زیر کشت توت فرنگی استان در شهر سنندج قرار گرفته است، ادامه داد: یکی از کارهای اساسی جهادکشاورزی اصلاح ارقام توت فرنگی به ارقام خارجی در راستای ماندگاری بیشتر این محصول بود که مورد استقبال کشاورزان هم قرار گرفت .
رئیس جهاد کشاورزی کردستان به تولید سالانه 45 هزار تُن توت فرنگی در استان اشاره و اعلام کرد: مصرف توت فرنگی در کردستان بیشتر به صورت تازه خوری بوده و بحث فرآوری این محصول کمتر مورد توجه قرار گرفته است .
ایجاد شور و نشاط در روستاها با برگزاری جشنواره توت فرنگی
اجرای آهنگ کُردی به خوانندگی عزیز ویسی، عادل نادری، سعدالله نصیری و چند تن دیگر از هنرمندان محلی و ایجاد شور و نشاط در مردم با اجرای رقص کردی(هلپرکی)، پذیرایی از میهمانان جشنواره با توت فرنگی، کیک و شربت توت فرنگی هم از دیگر بخش های قابل توجه این جشنواره بود.
به گفته اهالی روستای شیان، توت فرنگی یکی از مهمترین محصولات کشاورزی این روستاست که حتی توت فرنگی آن هم در استان خاص و ویژه است.
اما برای آشنایی با مسایل و موانع و مشکلات این بخش با یکی از خود اهالی روستای شیان که در کار تولید توت فرنگی است به گفتگو نشستیم، آزاد سعدالهی هرچند که دانشجو بود اما در ایام فراغت از تحصیل به روستای خود و کمک پدر در کار کشاورزی و کشت توت فرنگی می پرداخت.
این جوان روستایی، توت فرنگی را یکی از محصولات اصلی روستای شیان برشمرد و گفت: هرچند سه رقم کویین الیزا، پاروس و محلی در این روستا کشت می شود اما رقم محلی آن هنوز بیشترین میزان تولید را به خود اختصاص داده است.
وی افزود: بخاطر اینکه برای کاشت توت فرنگی در روستای شیان از آب چشمه سارها استفاده شده و از هیچگونه فاضلاب و پسماند روستایی در آبیاری آنها استفاده نمیشود توت فرنگی این روستا محصولی کاملا ارگانیک است.
وجود دلالان، از مهمترین مشکلات توت فرنگی کاران کردستانی
سعداللهی در ادامه به عدم حمایت اصولی از خرید این محصول اشاره و تصریح کرد: متاسفانه همین مسئله سبب شده که دلالان با قیمتی بسیار پایین توت فرنگی را از کشاورزان خریداری کرده و کمترین سود را به آنها بدهند اما خود در بازار با قیمتهای بالا بفروشند.
وی همچنین نبود بسته بندی مخصوص توت فرنگی شیان را یکی دیگر از مشکلات برشمرد و گفت: اگر توت فرنگی شیان بسته بندی مخصوص به خود را داشت و به فروش میرسید جلوی سوءاستفاده برخی از نقاط دیگر که توت فرنگی بی کیفیت را به اسم توت فرنگی شیان به فروش می رسانند میگرفت.
این کشاورز توت فرنگی کار خاطرنشان کرد: علاوه بر این، اگر در تهران غرفه ای به نام محصولات کشاورزی روستای شیان داشتیم شاید بسیاری از دغدغههای روستاییان کمتر میشد و سود محصولات بهتر به دست آنها میرسید.
اما در گفتگو با یکی دیگر از توت فرنگی کاران استان، وی مشکلات این بخش را نبود تعاونیهای مالی و حمایت از کشاورزان توت فرنگی کار، وجود افراد سودجو و دلال در موقع برداشت به علت نبود خرید تضمینی محصول از طرف دستگاهها و متولیان مذکور و نبود منابع مالی کافی جهت مکانیزه کردن مزارع دانست.
عطا مهدی خانی، نامناسب بودن جادههای دسترسی هنگام برداشت محصول و باربری وسیله نقلیه در جاده های صعب العبور را یکی از دلایل پایین آمدن کیفیت این میوه برشمرد و خاطرنشان کرد: افزایش روزانه قیمت وسایل موردنیاز برداشت محصول از جمله سبد و کارتون و ...، در صورتی که قیمت محصول ثابت میباشد هم موجب نابرابری دخل و خرج در این بخش شده است.
ضرورت ایجاد زیرساختهای لازم برای بخش کشاورزی کردستان
به گفته کارشناسان امر، اقتصاد استان بر پایه بخش کشاورزی بنا نهاده شده است و این بخش می تواند سهم بسزایی در اشتغال استان ایفا کند که ایجاد زیرساختهای لازم برای آن امری ضروری است.
محصولی همچون توت فرنگی کردستان که سهم زیادی از بازار محصولات کشاورزی استان و به تبع آن کشور را به خود اختصاص داده است نیازمند اتخاذ تدابیر لازم برای توسعه و افزایش سود حاصله از این محصول و بیشترین بهره وری میباشد.
کردستان که حدود 80 درصد از توت فرنگی کشور را تولید می کند، هنوز هیچ نوع کارخانه و یا صنایع تبدیلی و فرآوری ویژه این محصول ندارد که می توان با برنامه ریزیهای اصولی در فصول دیگر از سال هم این محصول را تولید کرد و کارخانه و یا واحدهای تبدیلی آن را در راستای ایجاد اشتغال و بهبود وضعیت معیشت کشاورزان در استان ایجاد کرد.
گزارش از ویدا باغبانی، خبرنگار ایسنا، منطقه کردستان
انتهای پیام
نظرات