• چهارشنبه / ۶ تیر ۱۳۹۷ / ۰۴:۲۸
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 97040502996
  • خبرنگار : 71577

در گقت‌وگو با یک اقتصاددان تشریح شد

واکاوی علت گرانی‌های اخیر

واکاوی علت گرانی‌های اخیر

یک کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه نقدینگی در ایران طی پنج سال گذشته به بیش از سه برابر افزایش پیدا کرده است، آن را علت اصلی گرانی های اخیر توصیف کرد.

عبدالله مشکانی در گفت‌وگو با ایسنا، در تشریح دلایل گرانی‌های اخیر و روند آینده آن با تقسیم مراحل وقوع به سه مرحله گفت: در فاز اول نقدینگی در ایران طی پنج سال گذشته به بیش از سه برابر افزایش پیدا کرده، در حالی که طی همین مدت رشد اقتصادی تقریبا نزدیک به صفر بوده است. این موضوع علت گرانی‌های اخیر است که بانک مرکزی در پنج سال گذشته باید برای آن تدبیری می اندیشید و در مورد آن غفلت شد.

وی ادامه داد: در فاز دوم از زمستان سال ۱۳۹۵ آمارها نشان می‌داد که جریان نقدینگی در اقتصاد ایران در حال فعال شدن است؛ به طوری که در این مقطع نرخ تورم ماهانه دو رقمی شد، اما پس از انتخابات سال گذشته و با سیاست‌گذاری بانک مرکزی، با کاهش نرخ سود بانکی در کنار تورم کالایی و التهابات سیاسی، نرخ موثر سود بانکی به زیر ۵ درصد رسید که منجر به فعال شدن نقدینگی سرگردان در اقتصاد و افزایش سرعت گردش پول شد. البته همان زمان کارشناسان از احتمال بروز شوک تورمی خبر دادند، اما مقامات بانک مرکزی با توجیه نیاز تولید به نقدینگی، از تبعات تورمی این سیاست غفلت کردند.

این کارشناس حوزه سرمایه گذاری در تشریح وقایع ماه‌های آتی با بیان این‌که نقدینگی همین حالا هم وارد بازارهای اقلام مصرفی و کالایی شده است، اظهار کرد: در حال حاضر ضمن توجه به شوک ارزی اخیر، کاهش قدرت خرید مردم، رکود در بازار و موجودی انبارها، اصناف برای حفظ خود در بازار از سود خود کاهش داده‌اند و اثرات شوک ارزی در حال حاضر به بازار کالایی وارد نشده است. در ماه‌های آینده احتمالا موجودی انبارها با نرخ های جدید جایگزین خواهد شد که منجر به افزایش التهاب قیمت‌ها در بازارهای کالایی خواهد شد.

دولت در کوتاه‌مدت در برابر گرانی‌ها نمی‌تواند کار خاصی انجام دهد


وی با بیان این‌که دولت در کوتاه‌مدت در برابر گرانی‌ها نمی‌تواند اقدام خاصی انجام دهد، گفت: نظارت و سیاست گذاری باید زمانی که بانک‌ها بدون توجه به واقعیات اقتصادی سودهای بالا به سپرده‌ها می‌ پرداختند انجام می‌شد. به عنوان مثال ضمن توجه به اصلاح رویه های کلان بانک مرکزی در خلق پول باید از مابه التفاوت سود پرداختی به سپرده ها با بازده واقعی تولید، مالیات بر عایدی سرمایه اخذ می‌شد تا صمن پوشش کسری بودجه دولت، این سرمایه‌ها در این حجم وارد بازار نشوند.

مشکانی با ارائه دو پیشنهاد برای کاهش اثرات تورمی گردش سرمایه‌ها در بازار اظهار کرد: با تصویب قانون مالیات بر عایدی سرمایه در مجلس، ضمن توجه به الزامات آن و دریافت مالیات از عایدی‌ها و نقدینگی‌های سرمایه ای در بازار های دارایی می‌توان از سرعت حرکت این سرمایه‌ها در بازار بکاهیم و از طرفی ضمن کاهش اثرات تورمی، منابع حاصل را برای جبران کاهش قدرت خرید اقشار پایین دست جامعه اختصاص داد. همچنین با برقراری مجدد نظام کوپن کالاهای اساسی خانوار می توان از اقشار ضعیف جامعه در برابر موج تورمی اخیر حمایت کرد.

سهم بزرگی از سودهای بانکی متعلق به ثروتمندان است


این کارشناس مسائل اقتصادی تاکید کرد: سهم بزرگی از سودهای بانکی متعلق به تعداد بسیار کمی از ثروتمندانی است که در پنج سال گذشته در بانک‌ها سپرده گذاری کرده‌اند و بانک ها بدون توجه به واقعیات اقتصادی، به صاحبان سپرده سود کلانی پرداخته اند و حالا با ورود این سرمایه ها به بازارهای کالایی، دارایی نامولد این ثروتمندان نسبت به سال ۱۳۹۲ بیش از ۷.۵ برابر شده که شکاف طبقاتی و تبعات اقتصادی اجتماعی گسترده‌ای را در پی دارد. این وقایع تلخ اقتصادی که عمدتا ناشی از سیاست های ناسازگار اقتصادی است، لزوم اجرای مالیات بر عایدی سرمایه را به قوای سه گانه گوشزد می‌کند.

مشکانی درباره تفاوت‌های وضعیت نقدینگی در دولت های نهم و دهم با شرایط حال حاضر گفت: این دو دوره به لحاظ رشد حجم نقدینگی‌ها در بازار مشابه هستند، اما در دولت دهم، نقدینگی‌ها در جامعه به دلیل تبدیل ارزهای نفتی به ریال و تزریق آن به اقتصاد بود، در حالی که در دولت فعلی، اتکا بر ارزهای نفتی کاهش پیدا کرد؛ اما در عوض بانک‌ها قدرت خلق پول از طریق استقراض از بانک مرکزی را پیدا کردند و همین امر باعث خلق پول و رشد نقدینگی در جامعه شد. در حال حاضر حدود یک میلیون میلیارد تومان خلق پول از طریق نظام بانکی ایجاد شده است.

به گزارش ایسنا، حرکت نقدینگی از سمت بانک ها به بازار از اواخر سال گذشته باعث ایجاد نوساناتی فزاینده در بازار ارز، سکه، طلا، مسکن و بازار بورس شده است. اتفاقی که ظاهرا قرار نیست به این زودی‌ها متوقف شود. بسیاری از کارشناسان، کاهش نرخ سود بانکی در شهریور ماه سال گذشته (۱۳۹۶) را در خروج نقدینگی ها از بانک ها بسیار موثر ارزیابی می کنند؛ اتفاقی که البته با توجه به زیان‌ده شدن بسیاری از بانک‌ها ناگزیر به نظر می رسید.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۷-۰۴-۰۶ ۱۱:۰۳

فقط نقدینگی نیست گیر کردن کالاها در گمرک یه اتفاق تلخ واقعی است که باید هرچه سریعتر رفع شود ، آن کس که می خواهد کالایش را به صورت قاچاق وارد کشور کند سریعتر و ارزان تر این کار را انجام می دهد . چرا باید کاری کنیم تا سرمایه مردم در گمرک گیر کند و قاچاقچیان سودش را ببرند.

avatar
۱۳۹۷-۰۴-۰۶ ۱۱:۵۶

با سلام و با توجه به اذعان دستگاه های متولی اقتصاد کشور در کاهش حدود بیست درصدی ارزش ریال در ماه های اخیر و به طبع آن متضرر شدن ما بازنشستگان دولتی و نا امید شدن از خرید حتی خودرو پراید با این نوسانات بازار و خودرو سازان و مسکن و ........ خواهشمند است لطف بفرمایید راه کاری در طرح دعاوی از دولت به عنوان متولی اصلی کاهش ارزش ریال جهت جبران ریالی این کاهش ارزش پاداش پایان خدمت بازنشستگان را بیان بفرمایید . واضح تر اینکه چگونه می شود دولت را موظف کرد که معادل یا نزدیک به معادل زیان بازنشستگان را به پاداش پایان خدمت آنان اضافه نماید ؟ اگر هم نیاز به طرح موضوع در سایر قوا می باشد راهنمایی فرمایید/

avatar
۱۳۹۷-۰۵-۱۲ ۲۱:۱۵

چرا مسولان خوابند حتما باید یک کالا گران شود بعد آقایون بفهمند و کاری بکنند.

avatar
۱۳۹۷-۰۶-۰۳ ۱۱:۱۰

متاسفم

avatar
۱۳۹۷-۰۶-۱۵ ۱۷:۰۹

خدا لعنت کنه مدیران بی مسئولیت این کشور رو که به جز خودشون و منافع خودشون به هیچ چیز دیگه ای فکر نمیکنند من مستاجر هستم با داشتن یدونه بچه عملا از پس سیر کردن شکم زن و بچه و خودم بر نمیام بخدا داریم گرسنگی میکشیم سوء تغذیه داریم در طول ماه حتی برای یک بار نمیتونیم غذای گوشت دار بخوریم این شده حال و روز ما البته متوجه هستم که این اظهار نظر بنده هرگز منتشر نمیشه چون جرات ندارید این کارو بکنید ....

avatar
۱۳۹۷-۰۶-۲۰ ۱۵:۲۲

خطا کار باید اعدام گردد

avatar
۱۳۹۷-۰۶-۲۴ ۰۱:۳۴

با عرض سلام راستش تو این وضعیت هر کسی به فکر خودش هست و به ضرر و بدبختی همه جانبه دیگری فکر نمیکنه و متاسفانه روز به روز وضعیت بدتر میشه و حتی ثروتمندامونم فقیرتر میشن