• شنبه / ۲ تیر ۱۳۹۷ / ۰۹:۲۷
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 97040200389
  • خبرنگار : 71290

خرمشاد در گفت‌وگو با ایسنا:

اگر برجام برهم بخورد، حیثیتی برای غرب و اروپایی‌ها باقی نمی‌ماند

 اگر برجام برهم بخورد، حیثیتی برای غرب و اروپایی‌ها باقی نمی‌ماند

دبیر شورای راهبردی روابط خارجی با بیان این که خروج آمریکا از برجام،‌ اروپا را بر سر دو راهی سرنوشت‌سازی قرار داده است،‌ گفت: اروپایی‌ها مد نظر دارند که اگر برجام  به دلیل خروج آمریکا و عدم توانایی اروپایی‌ها برای ارائه تضمین‌ به ایران به هم بخورد واقعا دیگر حیثیتی برای غرب و اروپایی‌ها باقی نمی‌ماند.

محمدباقر خرمشاد  در گفت‌وگو با ایسنا در ارزیابی  از روند مذاکره با طرف‌های اروپایی پس از خروج آمریکا از برجام اظهار کرد: اگر بخواهیم صحنه را توصیف کنیم مواجه هستیم با یک قرارداد یا معاهده بین‌المللی با محوریت اروپا. مذاکرات طولانی در زمینه برجام در شرایطی اتفاق افتاده که آمریکا هم در آن دخیل و سهیم بوده است و برخلاف انتظار اروپا، این مساله برای او  یک امر حیثیتی بوده که بعد از مدت‌ها توانسته پرونده‌ای را در عرصه بین‌المللی به نتیجه‌ای برساند.

وی تصریح کرد: خروج آمریکا از معاهده یا پیمان چند جانبه بین‌المللی اروپا بر سر دو راهی یا سه راهی سرنوشت سازی قرار می‌دهد که باید تصمیم بگیرد، از یک طرف این امر حیثیتی است که اروپا توانسته کار چند جانبه‌ای را به نتیجه برساند و به لیدری او این کار انجام شده در نتیجه خودش را مسئول و ضامن می داند که بتواند آن را حفظ کند.

این کارشناس مسائل سیاسی همچنین بیان کرد: از سوی دیگر به دلیل نزدیک بودن آن‌ها به منطقه بحرانی خاورمیانه می‌تواند آشوب در منطقه را بیشتر کند و در نتیجه اروپا را به لحاظ سیاسی و امنیتی مورد خطر قرار دهد؛ ضمن این که از یک طرف ایالت متحده‌ای وجود دارد که در چند دهه  اخیر هم پیمان اروپا محسوب می‌شود و اقتصاد، سیاست و امنیت اروپا به واسطه ناتو به آن گره خورده است.

دبیر شورای راهبردی روابط خارجی ادامه داد:  همچنین در آمریکا رئیس جمهوری بر سر کار آمده که با اروپا چه در حوزه ناتو چه معاهدات محیط زیستی و پیمان‌های اقصادی سر ناسازگاری عجیب غریبی گذاشته و لذا مجموعه این‌ها اروپا را بر سر دو راهی قرار داده است.

خرمشاد اظهار کرد: بنابراین، یک راه این است که در مقابل آمریکا آن هم در شرایطی که خود ایالات متحده راهش را از اروپا جدا می‌کند یا به صورت رادیکال مباحثی را ضد منافع اروپا بدون لحاظ منافع آن‌ها او دیکته می‌کند سر تسلیم فرود آورد که تبعات سختی را در بردارد و راه دیگر این است که اروپا راه خود را جدا کرده و استقلالش را به تدریج برای حیثیت و  هویت خود به لحاظ سیاسی،‌اقتصادی و امنیتی به دست آورد.

وی در ادامه افزود:‌ در نتیجه یکی از  موارد به روز و در جریان بحث برجام، ایران و معاهده‌ای است که منعقد شده بر همین اساس بخشی از داده‌های موجود ما را به این نتیجه می‌رساند که به دلیل وابستگی شدید به آمریکا اروپا نمی تواند کاری انجام دهد و برایش هزینه دارد، اما بخش دیگری از داده‌ها بر این اساس است که به دلیل امنیت، اقتصاد و حیثیت بایستی هزینه‌ای پرداخت کند و این هزینه می ارزد که اروپا با توجه به همه این روندها خودش را جدا کند.

این کارشناس مسائل سیاسی بیان کرد: اگر اروپایی‌ها قبول کنند تضمین‌هایی را به ایران دهند به منزله این است که اروپا در مسیر راه خود را از آمریکا جدا کرده و تصمیمش را گرفته است  و در این صورت باید به اروپا کمک کرد تا در این مسیر قدم بردارد و پیش برود.

خرمشاد با بیان این‌که به هر حال در این مساله باید طی چند روز آینده منتظر ماند تا نتیجه مشخص شود،‌ گفت:‌ مجموعه داده‌هایی  که از سران کشورهای اروپایی ارائه می‌شود متناقض است در واقع گاهی بیانگر این است که اروپا تصمیم دارد مقابل آمریکا سر تسلیم فرود آورد اما در جای دیگر این‌طور نشان داده می‌شود که می‌خواهند از حیثیت خود دفاع کنند.

دبیر شورای راهبردی روابط خارجی با تاکید بر این که باید دید اروپا نهایتا چه اقدامی را انجام می‌دهد، اظهار کرد: با توجه به این‌که آمریکا در بحث جنگ تعرفه‌ها  کارهایی را انجام می دهد که مجموعه این‌ها فضای ناآرامی را در اروپا ایجاد کرده که نگاه آن‌ها را به آمریکا ضعیف‌تر و در نتیجه امید به این که با ایران کار کرده  و تضمین دهند را تقویت می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: اگر اروپا تضمین دهد،‌ می‌شود اندکی به نتیجه امیدوار بود گرچه نتیجه‌ای که باید می‌گرفتیم با رفتن آمریکا منتفی شده اما در حد همین نیم بند می‌شود امیدوار بود برجام از بین نرود.

این کارشناس مسائل سیاسی همچنین تاکید کرد: نکته‌ای که اروپایی ها هم حتما مد نظر قرار می‌دهند این است که اگر برجام  به دلیل خروج آمریکا و عدم توانایی اروپایی‌ها برای ارائه تضمین‌ به ایران به هم بخورد واقعا دیگر حیثیتی برای غرب و اروپایی‌ها باقی نمی‌ماند، در واقع  نظمی که بعد از جنگ جهانی دوم براساس ساختارهایی که ما  آن ساختارها را قبول نداریم و ظالمانه می‌دانیم ولی به  هر دلیل تمکین کردیم،‌ در این ساختارها به قول خود عمل نکردند این جهان پر آشوب حتما آشوب‌هایش بیش‌تر می‌شود و آن‌ها می‌دانند در چنین شرایطی در این جهان پر آشوب هیچکس سود نمی‌کند و همه ضرر می‌کنند چون افق روشنی دیده نمی‌شود. در نتیجه همه این داده‌های از جهاتی کفه ماندن اروپایی‌ها در برجام با دادن تضمین‌ها را سنگین‌تر می‌کند.

انتهای پیام  

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha