به گزارش ایسنا و به نقل از اسپیس، پایگاه خبری اسپیس منتخبی از عکسهای فضایی شگفت انگیز روزهای اخیر را منتشر کرد.
1. آسیب طوفان عظیم گرد و غبار در مریخ به کاوشگر "فرصت" ناسا
طوفان گرد و غبار وسیع در مریخ، کاوشگر "فرصت)"Opportunity) ناسا را از کار انداخته است و گویا این کاوشگر فعلا قادر به ادامه فعالیت نخواهد بود، زیرا طوفان همچنان در حال بزرگتر و وسیعتر شدن است. "مدارگرد شناسایی مریخ")Mars Reconnaissance Orbiter) یک فضاپیمای چندمنظوره ناسا است که برای شناسایی و اکتشاف مریخ از روی مدار، طراحی شده است. مدارگرد شناسایی مریخ شامل یک دسته از افزارهای علمی از قبیل دوربینها، طیفسنجها و رادار است که برای کاوش زمینچهرهها(اشکال طبیعی شبیه به آنچه در زمین است)، چینهشناسی، کانیها و یخ مریخ میباشند.
مهندسان ناسا، اعلام کردند که ارتباط "آزمایشگاه پیشرانش جت (JPL)"ناسا با این مریخنورد قطع شده است زیرا طوفان غبار، از شارژ باتریهای پنلهای خورشیدی آن جلوگیری میکند. اگر طوفان برای مدت طولانی ادامه پیدا کند، این کاوشگر به همراه سطح مریخ سرد میشود و سرما چیزی است که به نظر میرسد در سال 2010 موجب از کار افتادن برادر دوقلوی "فرصت"، یعنی "روح"(Spirit)، پس از گیر افتادن آن در شن و ماسه سیاره سرخ شد. اما "فرصت" از این مهلکه جان سالم به در برد.
2. نقش مشتری در جستجوی بیگانگان
مشتری، پنجمین سیاره از خورشید و بزرگترین سیاره در سامانه خورشیدی است. این سیاره غول گازی با جرم یک هزارم خورشید است، ولی جرمی دو و نیم برابر تمامی دیگر سیارههای منظومه شمسی دارد.
با این حال سیاره مشتری یک گزینه عالی برای حیات به شمار نمیآید و با درک میدان مغناطیسی این سیاره، دانشمندان بر این باورند که این سیاره میتواند مکان خوبی برای جستجوی بیگانگان به شمار آید.
3. سه جرم در مرکز کهکشان راه شیری
دانشمندان سه جرم عجیب را در نزدیکی "کمان A*"(Sagittarius A*) یافتند. کمان A، یک منبع قوی امواج رادیویی بسیار فشرده و پرجرم در مرکز کهکشان راه شیری است و تصور میشود که یک سیاهچاله ابر پرجرم باشد. محققان این اجرام را G1 نامیدند سپس در سال 2012 نیز یک جرم مشابه به G1 که در حال چرخش بود مشاهده کردند و آن را G2 نامیدند. دانشمندان در ابتدا معتقد بودند که آنها ابرهای گاز هستند.
با این حال، هنگامی که اجرام به کمان A نزدیک شدند، ستاره شناسان نظر خود مبنی بر ابرهای گازی بودن را تغییر داده و تصور کردند که G1 و G2 ستارههای پف کرده هستند. آنها به اندازه کافی عظیم بودند تا بتوانند از سیاه چاله جدا شده و توسط یک ابر بزرگ گرد و غبار و گاز محاصره شوند.
محققان با استفاده از "طیف سنج تصویربرداری مادون قرمز کک"(OSIRIS)، توانستند گاز و گرد و غبار اطراف سیاه چاله را اندازه گیری کنند، که این امر باعث شد تا این سه جسم جدید فوق العاده سریع و در حال حرکت نزدیک به کمان A را بیابند.
"جی3، جی4 و جی5 " (G3, G4, And G5)اجرام روشن، قرمز رنگ و غبارآلودی هستند که هیدروژن منتشر میکنند. آنها دمای نسبتا کمی دارند و دمای آنها چند 100 کلوین ثبت شده است. در مقابل، ستارگان طبیعی دارای درجه حرارت 2000 کلوین و بالاتر هستند. آنها همانند ابرها پف کرده به نظر میرسند، اما آنها مانند ستارههای فشرده و جامد هستند. از دید محققان، این اجرام با سرعت یک دهم سرعت G1 وG2 در حال حرکت هستند و روشنتر از آن دو نیز هستند.
4. الماسهای آسمانی
محققان میگویند نورهای درخشانی که در سراسر کهکشان راه شیری دیده میشود، احتمالا ابرهایی پر شده از الماس هستند که در اطراف ستارههای دور قرار دارند. اخترشناسان چند دهه است که در پی کشف منشأ این نور مایکروویو هستند. اکنون دانشمندان بر این باورند که این امواج از کریستالهایی به نام نانوالماس ناشی میشوند و درخشش غیرقابل توضیح در راه شیری ممکن است ناشی از ازدحام الماسها در فضا باشد. این کریستالهای کربنی، همچنین به عنوان نانوالماس شناخته میشوند، در گرد و غبار و ابرهای گاز یافت میشوند که ستارگان تازه متولد شده را احاطه میکنند. این مجموعه از گرد و غبار و گاز که به عنوان یک "قرص پیشسیارهای" شناخته میشوند، جایی است که سیارات شروع به تشکیل میکنند و حاوی هستهای از مولکولهای آلی میشوند.
محیط بسیار گرم و پر انرژی در این قرصها برای تشکیل نانوالماسها ایدهآل هستند.
5. سه سیاره در حال تولد
گروهی از ستارهشناسان، به تازگی موفق شدهاند سه سیاره را کشف کنند که هنوز به طور کامل متولد نشدهاند. ستارهشناسان، سه سیاره کوچک را شناسایی کردهاند که در اطراف یک ستاره چهار میلیون ساله موسوم به " HD 163296" در حال شکلگیری هستند. این ستاره در صورت فلکی قوس قرار گرفته که نزدیک به 330 سال نوری با زمین فاصله دارد و تقریبا 1000 سال جوانتر از خورشید است. سیاراتی که به تازگی کشف شدهاند، هنوز در حال شکل گرفتن پیرامون گاز و غبار هستند. هر سیاره، بین هفت تا 24 میلیارد مایل از ستاره " HD 163296" فاصله دارد. پژوهشگران، با استفاده از آنتن پرقدرت شماره 66 رصدخانه آلما، توانستند محل قرار گرفتن هر سیاره را کشف کنند. این نخستین بار است که از تلسکوپ آلما برای کشف سه سیاره جدید استفاده شده است.
6. تلسکوپ فضایی "پرتو گامای فرمی"
"تلسکوپ فضایی پرتو گامای فرمی" (Fermi Gamma-ray Space Telescope) دهمین سالروز پرتاب خود را جشن گرفت . تلسکوپ فضایی پرتو گامای فرمی، یک تلسکوپ فضایی رصدگر پرتوی گاما است که در مدار نزدیک زمین، به رصد آسمان میپردازد. این تلسکوپ فضایی در 11 ژوئن 2008 توسط موشک "دلتا 2" به فضا پرتاب شد.این تلسکوپ، اجرامی چون سیاهچالههای بسیار پرجرم، ستارههای نوترونی و دیگر منابع پرانرژی پرتو گاما را رصد میکند.
هدف از ارسال این تلسکوپ، بررسی محیطهایی در کیهان است که انرژیهای بسیار زیادی تولید میکنند و این انرژیها، از انرژیهای موجود روی کره زمین یا قابل تولید بیشتر هستند. سرعت این تلسکوپ 7.59 کیلومتر برثانیه معادل17 هزار مایل در ساعت بوده است.
انتهای پیام
نظرات