نوذر شفیعی در گفتوگو با ایسنا در توضیح عملکرد یک ساله دولت دوازدهم با بیان اینکه روحانی در دولت دوم خود گام بسیار مهمی در عرصه سیاست خارجی برداشت که آن تداوم برجام بود، گفت: اگرچه اکنون با خروج آمریکا این تصور وجود ندارد که برجام یک دستاورد مهم روحانی در عرصه سیاست خارجی بوده است، اما خروج آمریکا نشان داد که توافق برجام از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی تصریح کرد: نخست اینکه ترامپ اگر می گوید برجام یک توافق بد برای آمریکا بوده، معنی این حرف این است که یک توافق خوب برای ایران بوده و در واقع دستاوردهای مهمی داشته است.
این کارشناس مسائل سیاسی همچنین بیان کرد: وقتی قرار بود آمریکا از برجام خارج شود، شاهد بودیم که بازار ایران و فضای سیاسی- اقتصادی به لحاظ روانی ملتهب شد. اکنون هم با بازگرداندن تحریمها اضطراب و نگرانیهایی در حوزه اقتصادی و سیاسی کشور بروز کرده است. لذا تا زمانی که این بحثها مطرح نشده بود، به این اندازه نسبت به اهمیت برجام واقف نبودیم.
شفیعی در ادامه اظهار کرد: در حال حاضر که برجام در معرض تهدید قرار گرفته و تلاشهایی از سوی ایران و کشورهای اروپایی عضو برجام برای احیای مجدد آن صورت می گیرد، نشان می دهد که برجام از ااهمیت بالایی برخوردار است تا این اندازه که اروپا را مقابل آمریکا قرار داده است و این نشان دهنده یک موفقیت بزرگ برای دیپلماسی ایران است.
این کارشناس مسائل منطقه افزود: دولت باید در حوزه سیاست خارجی تلاش کند که برجام حفظ شود. اگر شکست خورد به لحاظ روانی برای جامعه ایران، قیمت ارز، سکه و همکاری های اقتصادی کشور آسیبهایی را به همراه دارد و تاثیر منفی می گذارد.
وی با بیان اینکه دولت باید خود را برای شرایط احتمالی پسابرجام آماده کند، ادامه داد: اگر اروپاییها در برجام همکاری موثری با ایران داشته و ضمانتهای عملی به ایران دهند و عملا دستاوردهای برجام به نحوی که منافع ایران را تامین کند، حاصل شد در آن صورت می توان گامهای دیگری در رابطه با همکاری اروپاییها برداشت.
این کارشناس مسائل سیاسی همچنین اظهار کرد: همکاریهای ایران و اروپا و یافتن راهحل طرفین در رابطه با مسائل موجب می شود که ایران همانند گذشته آمریکا را از سیاست خارجی خود حذف کند و نقش اروپاییها برجستهتر شود.
وی با تاکید بر اینکه مسائل موشکی ایران نباید به مذاکره گذاشته شود، گفت: باید ذهن اروپاییها را از آنچه آمریکاییها در مورد توانمندی موشکی ایران پر کردهاند، پاک کرد. در حقیقت اروپا از زبان آمریکا درباره برنامه موشکی ما اطلاعات دریافت می کند. ما باید خودمان را درباره توانمندی دفاعی مقابل اروپاییها توجیه کنیم که این توانمندیها صرفا جنبه بازدارندگی دارد و برای دفاع در مقابل تهاجمات احتمالی است.
شفیعی خاطر نشان کرد: طیفهای سیاسی در اروپا وجود دارند که با این منطق ایران موافق هستند. به خصوص آنهایی که جنگ تحمیلی علیه ایران را به یاد میآورند که در آن زمان ایران مورد تحریم تسلیحاتی قرار گرفت. حتی سازمان ملل هم بی تفاوت بود و سکوت اختیار کرد و همه اینها باعث شده که ایران مانند هر کشور دیگری نگران امنیت خودش باشد.
این کارشناس مسائل منطقهای با تاکید بر اینکه عملکرد دولت در عرصه سیاست خارجی و منطقهای بسیار مثبت بوده است، گفت: این عملکرد به گسترش نفوذ ایران در سوریه، عراق، بحرین، یمن و حتی عربستان منجر شده و ما باید بتوانیم این نفوذ را تداوم بخشیم و سیاست خارجی ما هم در پی آن است که نفوذ خود را تثبیت و نهادینه کند.
وی در پایان افزود: ایران می تواند به این نفوذ در چارچوب «سیاست همسایگی» اتحادیه اروپا نسبت به خاورمیانه جامه عمل بپوشاند و نحوه رفتار ایران در چارچوب این سیاست تعریف شود. بنابراین می تواند به تثبیت حضور ایران در خاورمیانه منجر شود.
انتهای پیام
نظرات