• جمعه / ۷ اردیبهشت ۱۳۹۷ / ۰۸:۰۴
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 97020703900
  • خبرنگار : 71523

سیراف عاقبت به خیر می شود؟

سیراف عاقبت به خیر می شود؟
عکس آرشیوی

نزدیک به چهار سال از معرفی طرح پالایشگاه سیراف گذشته و درحالی گفته شده بود این طرح سه سال بعد از معرفی به تولید می رسد، همچنان در مرحله انتخاب سرمایه گذار و در گیر و دار تامین سرمایه به سر می برد.

به گزارش ایسنا، طرح احداث "فراگیر پالایشی سیراف" از سوی وزارت نفت و با مشارکت بخش خصوصی  در سال ۱۳۹۳ با هدف جلوگیری از خام فروشی و ایجاد ارزش افزوده، معرفی شد.بر این اساس مقرر شد این طرح در قالب هشت پالایشگاه میعانات گازی مستقل هر یک به ظرفیت ۶۰ هزار بشکه در روز به همراه تأسیسات یوتیلیتی، پشتیبان و واحدهای فرآیندی مشترک در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس جنوبی (سایت پارس ۲) راه­ اندازی شود.

زمین محل احداث این طرح به مساحت حدود ۲۵۰ هکتار (حدودا ۳۰ هکتار برای هر پالایشگاه میعانات گازی) از طرف سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در سایت ۲ عسلویه به صورت اجاره ۲۰ ساله به متقاضیان بخش خصوصی واگذار شده و پس از انقضای زمان اجاره، با موافقت سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس قرارداد اجاره زمین قابل تمدید خواهد بود،تعیین شد.
در همان سال وزارت نفت از سرمایه­ گذاران بخش خصوصی که دارای توانایی فنی و مالی لازم بودند، طی فراخوانی برای مشارکت در این طرح دعوت کرد.

جذب سرمایه سه میلیارد دلاری

حدود یک سال بعد از معرفی طرح اعلام شد  ایران قصد دارد با جذب سه میلیارد دلار سرمایه برای طرح فراگیر پالایشی سیراف، در بازار فرآورده های نفتی آسیا فعالتر شود. علیرضا صادق آبادی، مدیر عامل وقت شرکت زیرساخت فراگیر پالایشی سیراف، اعلام کرد: این مجموعه پالایشی تلاش می کند ۸۰ درصد هزینه پروژه را با جذب سرمایه های خارجی تأمین کند.

به گفته وی این شرکت برای جذب سرمایه گذاران و شریکان احتمالی، در دو تا سه ماه آینده یک مناقصه برگزار می کند.شرکتهای چینی و ژاپنی برای حضور در این پروژه ابراز تمایل کرده اند.این مجموعه در سه سال آینده تولید خود را آغاز می کند و در چهار سال آینده به حداکثر تولید خود می رسد.در میان کشورهای آسیایی، ژاپن و کره جنوبی بیشترین تمایل را برای سرمایه گذاری در این پروژه نشان داده اند.

صادق آبادی همچنین در ۱۴تیرماه ۱۳۹۵ با بیان این که تاکنون سه قطعه از زمینهای این طرح تحویل مالکان شده است، گفت: تا پایان هفته چهار قطعه زمین به مالکان پالایشگاههای هشتگانه تحویل می شود. از هفته گذشته تاکنون زمین پالایشگاه‌های ششم، هفتم و هشتم به مالکان تحویل داده شده است.به گفته مدیرعامل شرکت زیرساخت فراگیر پالایشی سیراف، زمین پالایشگاه شماره سه تا پایان هفته به مالک تحویل داده خواهد شد.واگذاری زمین چهار پالایشگاه باقیمانده تا ۲ هفته آینده یعنی تا پایان تیرماه انجام خواهد شد.

مذاکره با بیمه‌های برتر دنیا برای تامین مالی پروژه پالایشگاه سیراف

در ابتدای دی ماه همان سال مدیرعامل شرکت زیرساخت فراگیر پالایشی سیراف با اشاره به نیاز طرح پالایشگاه سیراف به سه میلیارد دلار سرمایه، به ایسنا گفت: از آن‌جایی که تامین سه میلیارد دلار ـ حدودا معادل ۱۲ هزار میلیارد تومان ـ از منابع بانک‌های داخلی امکان‌پذیر نیست و تامین منابع ریالی فقط در قالب وام های کوتاه‌مدت و با نرخ بهره بالاتر از نرخ بازگشت داخلی طرح امکان پذیر است، بنابراین ناگزیر به تامین منابع مالی از بانک ها و اعتباردهندگان خارجی شدیم.

وی با تاکید بر اینکه طرح مذکور با ارزش تقریبی سه میلیارد دلار به عنوان بزرگترین مجموعه پالایشی میعانات گازی دنیا شناخته میشود، اظهار کرد:در حال حاضر عمده کارهای توسعه ای طرح شامل عملیات تحکیم، آماده سازی زمین هشت پالایشگاه، تأسیسات یوتیلیتی و همچنین انجام کار مطالعات امکانسنجی، طراحی مفهومی (Conceptual Design) و طراحی پایه (Basic Design) توسط مشارکت شرکتهای EIED و TOYO ژاپن به همراه اخذ لیسانسهای مورد نیاز برای محصولات با استاندارد Euro ۵ از شرکت‌های KT ایتالیا، Axens فرانسه و Haldor Topsoe دانمارک در خرداد ماه سالجاری پایان یافته و همه مجوزهای قانونی مورد نیاز جهت اجرای طرح نیز گرفته شده است.

مدیرعامل شرکت زیرساخت فراگیرپالایشی سیراف در ادامه درمورد خوراک و محصولات این پالایشگاه‌ها توضیح داد: خوراک این پالایشگاه‌ها از میعانات گازی تولیدی در فازهای واقع در سایت دو پارس‌جنوبی تأمین می شود و حدود ۶۳ درصد از محصولات تولیدی این پالایشگاه ها نفتا خواهد بود که میتواند موتور محرک صنعت پتروشیمی کشور باشد   .

وی با اشاره به نیاز طرح پالایشگاه سیراف به سه میلیارد دلار سرمایه، اظهار کرد:از انجایی که تامین سه میلیارد دلار حدودا معادل دوازده هزار میلیارد تومان از منابع بانک های داخلی امکان پذیر نیست و تامین منابع ریالی فقط در قالب وام های کوتاه مدت و با نرخ بهره بالا تَر از نرخ بازگشت داخلی طرح امکان پذیر است، بنابر این ناگزیر به تامین منابع مالی از بانک ها و اعتباردهندگان خارجی شدیم. با توجه به تمامی جوانب که شامل درجه ریسک کشور، اعتبار مالکین پالایشگاه ها، میزان وام مورد نیاز و دوره بازپرداخت مورد نیاز می شود، بهترین ساختار تامین منابع مالی خارجی، تامین مالی ساختار یافته از نوع اعتبار بانک خریدار است. بنابر این در طرف خارجی نیاز به مذاکره با اکسپورتر، کردیتور و شرکت بیمه و در طرف داخلی نیاز به مذاکره با بانک وام گیرنده و گارانتور است، به عبارت دیگر بیش از شش قرارداد بین طرف های درگیر در فاینانس ساختار یافته باید مذاکره و نافذ شود.

تاخیری در اتمام پروژه سیراف رخ نداده است

صادق آبادی همچنین در نشست خبری خود در اواخر سال ۱۳۹۶، به عنوان مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی نیز در مورد پروژه سیراف نیز توضیح داد: اکنون این پروژه به مرحله HEAD OF AGREEMENT رسیده است. تامین مالی و تضمین مالی نیز از سوی بخش خصوصی تصمیم‌گیری می‌شود.

همچنین بیژن زنگنه، وزیر نفت در آخرین نشست خبری خود با اشاره به پروژه سیراف اظهار کرد: این پروژه نیمه تمام است اما در اتمام آن تاخیری رخ نداده است. از هشت پالایشگاه، هفت پالایشگاه آماده هستند که از خطوط اعتباری خارجی استفاده کنند. این کار طولانی است و حداکثر دو ساله به نتیجه می‌رسد.

LC چهار پالایشگاه نافذ شده است

در نهایت صادق آبادی در نشست هفته گذشته خود نیز درمورد سیراف گفت صادق‌آبادی با اشاره به فرآیند تکمیل پالایشگاه سیراف، گفت: LC چهار پالایشگاه نافذ شده است و قرارداد برای یکی از پالایشگاه‌ها با یک شرکت چینی در حال مذاکره است. سه پالایشگاه دیگر هنوز قرارداد APC نافذ نشده است، اما کنسرسیومی از شرکت‌های ایرانی در حال مذاکره هستند.

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآروده های نفتی همچنین در گفت و گو با ایسنا در مورد میزان سرمایه گذاری چین توضیح داد: فاینانس های چین معمولا ۱۵ و ۸۵ درصد است.فاینانس صندوق توسعه نیز ۳۰ به ۷۰  نسبت آورده و فاینانس است. نحوه سرمایه گذاری در پالایشگاه مذکور هم به همین نحو است.مذاکرات سه پالایشگاه دیگر هنوز نهایی نشده است.سه شرکت ایرانی سازه، ناروان و ناموران پیمان کاران هستند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha