به گزارش ایسنا، حدود ۱۵ روز از تصمیم دولت برای تک نرخی کردن ارز گذشته است. از روز ۲۱ فروردینماه دولت سیاستی را به اجرا درآورد که براساس آن برای دلار یک نرخ معرفی شد و آن هم ٤٢٠٠ تومان بود. بر این اساس قیمت این ارز در اوج هیجانات بازار و در زمانی که نرخ آن از ٦٠٠٠ تومان گذشته بود به یکباره به ٤٢٠٠ تومان کاهش یافت و به دنبال آن ممنوعیتهایی نیز به همراه داشت. بهگونهای که هرگونه خرید و فروش غیر از این نرخ جرم محسوب شده و قاچاق به شمار میرود.
در این شرایط با توجه به اینکه بخش زیادی از تامین ارز در بازار از سوی صادرکنندگان بود و واردکنندگان نیز عمده تقاضا را تشکیل میدادند روند این دو بخش در عرضه و تقاضای ارز تغییر کرد. بهطوری که واردکنندگان ارز مورد نیاز خود را تماما از طریق ثبت سفارش و از کانال بانکها انجام دهند و صادرکنندگان نیز ارز خود را از فروش در بازار و به صرافیها به سیستم بانکی بیاورند. در این شرایط بانک مرکزی سامانهای را که از چندی پیش مراحل اولیه راهاندازی آن را انجام داده بود روز دوشنبه رسما راهاندازی کرد.
سامانه نیما (نظام یکپارچه معاملات ارزی) از این پس فضایی را برای انجام فرآیند مبادلات ارزی برای صادرکنندگان و واردکنندگان فراهم میآورد.
در مراسمی که امروز در بانک مرکزی برگزار شد جهانگیری معاون اول رئیسجمهور، ولیالله سیف رئیس کل بانک مرکزی، محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت، نهاوندیان معاون اقتصادی رئیسجمهور و جمعی از معاونان بانک مرکزی و مدیران شبکه بانکی حضور داشتند.
بعد از رونمایی از سامانه نیما، رئیسکل بانک مرکزی این اقدام را حرکتی مثبت در مسیر ارزیای که دولت تعیین کرده، دانست و تاکید داشت که با وجود برخی اظهارات مبنی بر اینکه در مدت اخیر کسی دلار ٤٢٠٠ تومان را ندیده و واردات با مشکل مواجه است، گفت که اینگونه نیست و صادرات و واردات متوقف نشده و هیچ خللی در آن به وجود نیامده است.
سیف همچنین از گشایش اعتبار ارزی با حدود٩٢٠٠ فقره با نرخهای جدید ارز خبر داد و اعلام کرد که معادل دلاری آن به حدود ۲ میلیارد و ۳۶۰ میلیون دلار میرسد. اما رئیس کل بانک مرکزی در مورد کسانی که برای آنها در سیستم جدید ارزی سهمی تعریف نشده اما نیازمند ارز هستند و باید آن را از بازار آزاد یعنی جایی که اکنون حکم قاچاق را دارد، تامین کنند، گفت که باید با شرایط موجود کنار بیایند و فعلا تحمل کنند.
* دفاع معاون اول از بانکها
در جریان این رونمایی معاون اول رئیسجمهور که خود اعلامکننده سیاست جدید دولت برای تکنرخی شدن ارز بود، بار دیگر بر اهدافی که دولت با تصمیم خود در پیش دارد، تاکید کرد و در اظهاراتش از اینکه وجود سامانه نظارت الکترونیکی همچون نیما ضروری بوده است، سخن گفت.
وی براین اعتقاد است که نیما میتواند این امکان را فراهم کند تا واردات کالا و خدمات به کانالهای رسمی واگذار شود چراکه تا پیش از این حتی این اطلاعات به طور دقیق وجود نداشت که ارزی که خریداری میشود به چه منظوری است. آیا به خانه میرود یا با آن قاچاق کالا انجام میشود.
جهانگیری در بخشی از صحبتهایش از بانکها دفاع کرد و گفت که فضایی که علیه بانکها میسازند را قبول ندارد چراکه معتقد است خدمتی که بانکها به اقتصاد کشور میکنند را هیچ بخشی نمیکنند. اگرچه اشکالاتی هم در این زمینه وجود دارد.
نکتهای که جهانگیری در خلال اظهاراتش به آن اشاره داشت و قابل توجه بود به پیشفروش سکه برمیگردد . به هر صورت طی دو ماه گذشته بانک مرکزی جهت کنترل بازار ارز و ساماندهی قیمت حبابی سکه پیشفروش را در دستور کار خود قرار داد و آخرین آمارها از این حکایت دارد که تا چند میلیون سکه به فروش رفته و در روزهای اخیر نیز بانک مرکزی حتی برخی سررسیدها را متوقف کرد. آنطور که معاون اول رئیسجمهور میگوید در دوره پیشفروش فقط ۶۵ هزار نفر این خرید چند میلیونی را انجام دادند که خود جای سوال دارد
* شریعتمداری امیدوار است
در این مراسم محمد شریعتمداری - وزیر صنعت، معدن و تجارت هرچند کوتاه مواردی را مطرح کرد.
وی از اینکه سامانه نیما میتواند یک بانک ارزی برای کشور باشد، سخن گفت و ابراز امیدواری کرد که بتوان با این سیستم به مرور به سمتی پیش رفت که تمامی ارزهای صادرکنندگان عمده چه دولتی و چه خصوصی و همه آنهایی که به نوعی تحت حاکمیت قرار دارند، مبادلاتشان در اشراف دولت قرار گیرد.
شریعتمداری تاکید دارد که با سیستم جدید ارزی میتوان اختصاص ارز را هدفمند و براساس اولویت پرداخت کرد.
انتهای پیام
نظرات