• جمعه / ۴ اسفند ۱۳۹۶ / ۱۲:۲۴
  • دسته‌بندی: انرژی هسته‎‌ای
  • کد خبر: 96120401545
  • خبرنگار : 71049

در گفت‌وگو با ایسنا

کمالوندی: سرعت دادن به کار پیشران هسته‌ای بی‌ارتباط با رفتار آمریکا در برجام نیست

کمالوندی: سرعت دادن به کار پیشران هسته‌ای بی‌ارتباط با رفتار آمریکا در برجام نیست

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این پرسش که برخی رسانه‌های خارجی در تحلیل‌های خود عنوان کرده‌اند که اعلام آغاز فعالیت ایران بر روی پیشران هسته‌ای در واکنش به اقدامات آمریکا در رابطه با برجام بوده است، خاطرنشان کرد: موضوع پیشران‌ هسته‌ای از برنامه‌های در دستور کار کشور بوده است اما سرعت دادن به آن و در اولویت قرار دادنش بی‌ارتباط با برجام و نوع رفتار طرف مقابل به ویژه آمریکایی‌ها نیست.

بهروز کمالوندی در گفت‌وگو با ایسنا در توضیح نامه ایران به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در رابطه با آغاز فعالیت بر روی پیشران‌ هسته‌ای، اظهار کرد: بر اساس کد اصلاحی 3.1، وقتی یکی از کشورهای عضو آژانس تصمیم می‌گیرد پروژه‌ای مرتبط با چرخه سوخت هسته‌ای را در پیش گیرد باید درباره آن به آژانس اطلاع دهد و در مراحل بعد اطلاعات طراحی ارائه خواهد شد.

وی با اشاره به دستور رییس‌جمهور به سازمان انرژی اتمی و ماموریت این سازمان برای بررسی و تحقیق در رابطه با مراحل طراحی و ساخت پیشران هسته‌ای، ادامه داد: بر اساس دستور رییس‌جمهور قرار بود سازمان انرژی اتمی گزارشی را به رییس‌جمهور در این رابطه ارائه کند که این گزارش ارائه شده و شامل جنبه‌های علمی تحقیقاتی کار است. بعد از آن سازمان وظیفه دارد اقدامات بعدی را در پیش گیرد. مهم‌ترین مساله تامین اعتبار این پروژه بود که اعتبارات لازم نیز پیش‌بینی شده است.

کمالوندی گفت: آنچه در این مرحله باید به آژانس اطلاع داده می‌شد اعلام شده است اما برای ارائه اطلاعات بعدی زمان‌بندی مشخصی نداریم، بسته به امکان‌سنجی کار، اطلاعات بعدی که احتمالا مربوط به اطلاعات طراحی یا DIQ است، ارائه خواهد شد.

به گزارش ایسنا، در آذر ماه سال گذشته، مجلس سنای آمریکا پس از تأیید مجلس نمایندگان لایحه تمدید تحریم‌های ایران به مدت ۱۰ سال دیگر را به تصویب رساند. این لایحه با ۹۹ رأی موافق و بدون رأی مخالف به تصویب رسید. قانون تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا علیه ایران موسوم به قانون «داماتو»، قانونی است که در سال ۱۹۹۶ دولت آمریکا برای تحریم ایران به تصویب رساند. بر اساس این قانون، شرکت‌هایی که در یک سال بیش از چهل میلیون دلار در ایران سرمایه‌گذاری کنند از داد و ستد با دولت آمریکا محروم خواهند شد. این قانون توسط داماتو، سناتور ایتالیایی الاصل کنگره آمریکا و از جمهوری‌خواهان محافظه کار به کنگره آمریکا ارائه شد. قانون داماتو هر ۱۰ سال یک بار بازبینی می‌شود.

لایحه تحریم ایران و لیبی (Iran and Libya Sanctions Act) یا ایلسا (ILSA) یا همان داماتو از لوایح کنگره بود که بر شرکت‌هایی که با ایران و لیبی کسب و کار کنند تحریم اقتصادی اعمال می‌کرد. در ۳۰ سپتامبر ۲۰۰۶ این لایحه به لایحه تحریم ایران یا آیسا یا ایسا (ISA) تغییر نام داد، چرا که دیگر بر لیبی اعمال نمی‌شد.

پیرو این اقدام در آمریکا، شورای عالی امنیت ملی و هیأت نظارت بر برجام تصمیماتی را اتخاد کرد و متعاقب آن رئیس‌جمهوری کشورمان دستورهای جداگانه‌ای را خطاب به «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه و «علی اکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی صادر کرد و از آن‌ها خواست که علاوه بر پیگیری‌های حقوقی و بین‌المللی لازم، کار طراحی و ساخت پیشران هسته‌ای را آغاز کرده و برنامه‌ریزی لازم برای مطالعه و طراحی «تولید سوخت» مصرفی پیشران هسته‌ای را صورت دهند.

بنا بر گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در بند 24 آمده است: ایران طی نامه مورخ 6 ژانویه 2018 به آژانس اطلاع داد « پیرو کد اصلاحی 3.1 از ترتیبات فرعی موافقت‌نامه پادمان‌های جمهوری اسلامی ایران (INFCIRC/214) در خصوص ساخت پیشران هسته‌ای دریایی در آینده تصمیم گرفته است. آژانس طی نامه مورخ 26 ژانویه 2018 از ایران خواستار روشن سازی و توضیحات بیشتر بر اساس پروتکل الحاقی در خصوص طرح‌های مربوط به توسعه چرخه سوخت هسته‌ای، شامل فعالیت‌های تحقیق و توسعه برای پیشران هسته‌ای دریایی شد. در همان نامه، آژانس توصیه کرد که چنانچه ایران تصمیم به ساخت تاسیسات جدید مورد استفاده برای پیشران هسته‌ای دریایی گرفته است، مقتضی است بر اساس کد اصلاحی 3.1 از ترتیبات فرعی (بخش عمومی) از موافقت‌نامه پادمان‌ها، اطلاعات طراحی اولیه مربوط به این تاسیسات را به آژانس ارایه کند. ایران هنوز به نامه آژانس پاسخ نداده است.

هم‌چنین در این گزارش آمده است: در همان نامه، ایران به آژانس اطلاع داد «از آنجا که این موضوع و الزامات مربوطه تحت ارزیابی اولیه است، به محض آنکه اطلاعات درخواست شده حاصل شود، آنگاه این اطلاعات را در زمان مقتضی به آژانس ارایه خواهد کرد.»

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در ادامه در رابطه با پیشرفت‌های کار در سایت فردو در مورد سانتریفیوژهای مرتبط با ایزوتوپ‌های پایدار، تصریح کرد: بر اساس برجام در رابطه با ایزوتوپ پایدار باید با همکاری روسیه کارها انجام شود که قرار است با استفاده از ماشین‌های IR-1 انجام شود. تغییرات آبشاری و مورد نیاز در آنها نیز باید انجام شود تا ایزوتوپ پایدار تولید شود. در حال حاضر مرحله تحقیقاتی و بررسی انجام شده و الان در مرحله پایلوت کار هستیم یعنی آنچه روی کاغذ بوده است در حال پیاده‌سازی است.

کمالوندی نتایج کار برای تولید ایزوتوپ پایدار را مثبت و مطلوب ارزیابی کرد.

وی در رابطه با زمان پایان مرحله پایلوت برای تولید ایزوتوپ‌ پایدار با بیان اینکه به طور مشخص نمی‌توانیم زمانی را اعلام کنیم، افزود: برای تولید ایزوتوپ پایدار بر اساس برجام دو آبشار علاوه بر این در چارچوب برجام در سایت فردو نصب هستند به کار اضافه می‌شوند اما اینکه چه زمان آنها آماده ورود به پروسه عملیاتی هستند دقیق نمی‌توان بیان کرد.

کمالوندی توضیح داد: ایزوتوپ‌ها به دو نوع پایدار و ناپایدار تقسیم می‌شوند که هر کدام استفاده خاص خود را دارند. ایزوتوپ پایدار در تولید دارو و به طور کلی در عرصه پزشکی و نیز صنعت و محیط زیست کاربرد دارد و بسیار ماده گران‌ قیمتی محسوب می‌شود و کشورهای بسیار کمی تولیدکننده آن هستند. همچنین به لحاظ تکنولوژی یکی از پیشرفته‌ترین و پیچیده‌ترین تکنولوژی‌ها در دنیا محسوب می‌شود. اگر بخواهیم مثالی برای فهم این موضوع بزنیم باید بگویم مثل ساخت ترازویی است که با آن اجسام فوق سبک را اندازه‌گیری می‌کنند.

کمالوندی: چهارمین سمینار همکاری‌های هسته‌ای در چارچوب برجام اواخر فروردین در چین برگزار می‌شود.سخنگوی سازمان انرژی اتمی در ادامه در رابطه با آخرین گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، اظهار کرد: مهم‌ترین نکته این گزارش اعلام پایبندی ایران به تعهداتش طبق برجام برای دهمین بار است. همچنین این گزارش در موضوع ایزوتوپ پایدار و پیشران هسته‌ای آخرین اطلاعاتی که ایران در اختیار آژانس قرار داده را بیان کرده است.

وی ادامه داد: در موضوعات دیگر از جمله کارخانه آب سنگین، باز طراحی راکتور خنداب و فعالیت‌های هسته‌ای دیگر، ایران به تعهداتش عمل کرده است و در عین حال پیشرفت‌هایی هم در آنها داشته است.

این مقام سازمان انرژی اتمی گفت: ما در باز طراحی راکتور اراک پیشرفت خوبی داشته‌ایم و به زودی چینی‌ها نظرشان را در رابطه با طراحی تفصیلی ارائه شده از سوی ایران بیان خواهند کرد.

کمالوندی در ادامه از برگزاری چهارمین سمینار همکاری‌های هسته‌ای ایران در چارچوب برجام، ضمیمه 3 در چین در اواخر فروردین ماه سال آینده خبر داد و گفت: دور اول این سمینار در بروکسل، دور دوم در مسکو و سومین آن در اصفهان برگزار شد و سمینار بعدی با محوریت ایران و چین در پکن برگزار می‌شود اما نمایندگان کشورهای 1+5 نیز در این سمینار حضور دارند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha